Hogyan változott a fürdőruha az idők során (Szerencsére már 2010-en is túl vagyunk)

0

A 18. század végéig az emberek alsóneműben vagy pucéran fürdőztek, és eszükbe sem jutott, hogy külön öltözet kellene nekik ehhez. De az idők változnak. Ahogyan egyre többen utaztak és több lett a turista, feltűntek az első fürdőruhák is. Ám az idők próbáját nem mindegyik tudta kiállni.

A következő összeállításban a női fürdőruha fejlődésének történetét követheted nyomon.

1910-es évek

A vasút megjelenésével az emberek könnyedén meg tudtak tenni akár több ezer kilométert is, ez pedig segítette a turizmus fejlődését és a frekventált üdülőhelyek kialakulását. De a felső társadalmi réteg tagjai nem engedhették meg maguknak, hogy alsóneműben mutatkozzanak mások előtt. Ez tette szükségessé olyan viselet megjelenését, amiben a strandon eltölthették az időt. Az első női fürdőruha egy ruhából és egy bő szárú nadrágból állt, miközben a férfiak térdig érő nadrágot és a mellkas szőrzetének eltakarásához felsőrészt is viseltek.

A 20. század elején a strandéletben történt egy másik változás is. Megjelentek az öltözők, ahol az utcai viseletet kényelmesen strandviseletre lehetett cserélni. Bementek az öltözőbe, átöltöztek, majd belevetették magukat az óceánba. Ezeket az öltözőket a vasútvonal mellett hordozták végig lovak segítségével.

1920-as évek

Később a fürdőruha divatot már az olimpiai versenyek befolyásolták. Mikor az úszás olimpiai versenyszám lett, a nagy úszóruhákat a sportolóknak le kellett cserélniük, hogy jobb eredményeket érhessenek el. 1912-ben a női úszók döbbentették meg a nyilvánosságot, mikor olyan úszóruhát húztak, amiből kilógott a karjuk és a lábuk is. Sok nő akarta követni a példájukat, így a fürdőruha egyre többet mutatott a testből.

1930-as évek

A fürdőruhák ekkoriban hasonlóak voltak a korábbiakhoz, viszont már többféle színben készítették őket. Coco Chanelnek köszönhetően divattá vált a napbarnított bőr, a nők pedig különböző kiegészítőkkel igyekeztek kihangsúlyozni barnaságukat. A férfiak már megmutathatták mellkasukat és sortot viseltek.

1940-es évek

A II. világháború az életet sok téren átalakította, megváltoztak a fürdőruhák is. Muszáj volt csökkenteni a hozzájuk felhasznált anyagmennyiséget, ezért születtek meg a kétrészes modellek.

Louis Réard, akinek családi fehérnemű üzlete volt, felfigyelt arra, hogy a nők gyakran feltűrik a fürdőruháikat, hogy jobban barnuljanak. Ez inspirálta a bikini megalkotására. 1946-ban mutatta be a fürdőruháknak ezt a forradalmi fazonját. A közvélemény felemásan fogadta, mivel sokan még nem voltak felkészülve egy ilyen hiányos ruhadarab viselésére.

1950-es évek

A filmipar azonban rögtön lecsapott a bikinire, hiszen minél többet lehetett látni a színésznőkből, annál többen nézték meg a filmet. Az első nő, aki elég bátor volt ahhoz, hogy bikiniben megmutassa magát, Brigitte Bardot volt.

1960-as évek

Ebben az időszakban többféle modell is divatban volt, de a legfőbb változás az volt, hogy a fürdőruhákat elkezdték az elasztán nevű rugalmas és könnyen száradó anyagból készíteni.

1970-es évek

Ekkorra a nők már nem tudtak és nem is akartak ellenállni a bikini térhódításának. Örömmel vásárolták meg az apró ruhadarabokat, melyek tökéletesek voltak a napozáshoz. A gyártókat annyira inspirálta a bikini iránt megnövekedett igény, hogy a “kini” kiegészítést minden fürdőruhamodell elnevezéséhez odabiggyesztették. Így született meg monokini, az oldalt szabadon hagyó, egyrészes fürdőruha.

1980-as évek

Visszatértek a divatba az egyrészes fürdőruhák, hiszen nagyon népszerűek voltak a medencés bulik. De a napbarnított bőr eléréséhez még mindig a bikini volt a legideálisabb, aminek mérete viszont még kisebb lett.

1990-es évek

Ez volt az az évtized, amikor a Baywatch című sorozat meghódította a világot. Rengetegen rajongtak azért a jelenetért, mikor Pamela Anderson és kollégái lassított felvételen szaladtak végig az óceán partján. Nem csoda, hogy a piros színű fürdőruha az egyik legkeresettebb modell lett.

2000-es évek

A 2000-es években a mini bikini került előtérbe. De most már kendővel társították, ami lehetett szoknya hosszúságú vagy egészen rövid is.

2010-es évek

Ekkoriban jött divatba a legkényelmetlenebb modell, a monokini. Fantasztikusan nézett ki, de lehetetlen volt benne normálisan lebarnulni. Egy másik modell a pánt nélküli bandeau felsőrésszel kapható modell volt, ami csak bizonyos testalkaton állt jól.

2019

Ennek az évnek a legdivatosabb modelljei a magasított derekú, retro bikinik, a sportos darabok neon színben és napozáshoz a klasszikus bikinifazonok.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét