Hogyan változik a testünk 30 éves korunk után, és miért öregszik olyan drasztikusan az arcunk

0

Azt már tudjuk, hogy a C- és az E-vitamin, valamint a hialuronsav milyen hatékonyak. De vajon mi mástól függ még bőrünk egészsége, és hogyan tudjuk ezt befolyásolni? Azonkívül, hogy pótoljuk a kollagént és az elasztint, fényvédőt használunk, egészségesen táplálkozunk, figyelnünk kell a csonttömegre és a hormonális változásokra is.

A következőkben néhány az öregedéssel kapcsolatos tudományos kutatás eredményeit ismerheted meg.

Hogyan változik a testünk a korral.

Idővel bőrünk veszít rugalmasságából, ezért egyre többet kezdünk foglalkozni vele. Krémeket használunk, kipróbáljuk a mezoterápiát és más kezeléseket, melyek azt ígérik, tudnak javítani bőrünk állapotán.

A ráncok megjelenése nemcsak a bőrön múlik, de a mélyebben fekvő szöveteken is, mint a lágy szövetek, a zsírréteg vagy a csontreszorpciónak kitett koponya. Ha megértjük ezt a folyamatot, lelassíthatjuk az öregedést.

A csontreszorpció a csontszövet fokozatos csökkenése. A csontjaink egész életünk során megújulnak, de 35-40 éves korunk után a csontreszorpció nagyobb mértékű lesz, mint az új csontszövet képződése.

Ahogy öregszünk, a csontvázunk körülbelül 10%-kal nagyobb és törékenyebb lesz. A medencecsontok 25-30 éves korunkig nőnek (a test a gyermekszülésre készül), majd 40 éves kortól egyre keskenyedni kezd.

A csontreszorpció a koponyát is érinti:

 • csökken az arc hossza (ez összefüggésben áll a fogak elvesztésével);
 • a csontos kiemelkedések erőteljesebbé válnak;
 • az alsó állkapocs szélesebb lesz;
 • az orr nagyobb lesz, az orrhegy lejjebb kerül a csontok változása miatt.

A nasolabiális redők az életkor előrehaladtával elmélyülnek, mivel az állcsontok megváltoznak. De ez összefügg a bőr rugalmasságának elvesztésével, és a bőr alatti lágy szövetek megváltozásával is. Leginkább azonban a fogak és azok egészsége van rá hatással.

A szem körüli csontok szintén nagyobbak lesznek. Ez az oka annak, hogy a szemöldök megemeltnek látszik, és ezért jelennek meg a szarkalábak is.

A facelift nem segít.

Sokan bíznak a facelift hatékonyságában. Ez az elképzelés az öregedés hagyományos koncepcióját követte: a bőr veszít rugalmasságából, megereszkedik, és megjelennek a ráncok.

A modern technológia segítségével a tudósoknak lehetőségük van jobban megérteni, hogy hogyan változnak az arcunkat alkotó csontok, és mely területek a leginkább hajlamosak a csontreszorpcióra. A tudósok egyre nagyobb figyelmet fordítanak a csontok korrekciójára.

A fő célok:

 • lelassítani a csontreszorpciót,
 • kiküszöbölni a pusztulást felgyorsító tényezőket.

Ahogyan a zsírszövet mennyisége csökken, hiába is bíznánk azokban, akik azt ígérik, hogy különböző kezelésektől a bőrünk újra olyan üde és friss lesz, mint amilyen 15-20 évvel ezelőtt volt. Olyan szakemberhez érdemes fordulni, aki mindent tud az arc öregedéséről, és kezeléseivel nem károsítja az egészséget.

Hogyan lassítható az öregedés.

Ha szeretnéd, hogy az arcod fiatalos legyen, le kell lassítanod a bőr öregedését és a koponya csontjainak változásait.

Fiatal korunkban a bőr tele van kollagénnel és elasztinnal, ezért sima és egyenletes. Idővel azonban kollagént veszít, és csökken a zsírréteg nagysága is. Ezért kezd el megereszkedni a bőr.

Hogy lelassítsd az öregedést:

 • Gondold át a táplálkozási szokásaidat! Egyél kevesebb cukrot, mert az felgyorsítja az öregedést. Fogyassz több zöldséget és gyümölcsöt, mert ezekkel megelőzheted a sejtkárosodást.
 • Hidratáld a bőrt, agresszív radírozással és pakolásokkal ne károsítsd! Ne hunyorogj, mert azzal csak elmélyíted a szem körüli ráncokat.
 • Védd a bőrödet a napfénytől, a széltől és a hidegtől! Az év minden napján használj fényvédőt.

Hogy lassítsd a csont pusztulását:

 • Figyelj a hormonjaidra! A pajzsmirigy hormonok felgyorsítják a csontreszorpciót, az ösztrogének pedig lelassítják azt. A D-vitamin hasznos, és szükségünk van rá, de túl nagy mennyiségben rossz hatással lehet a csontokra. Hogy egyensúlyban legyen, kérd endokrinológus segítségét.
 • Ne botoxoltass! Kutatások szerint ez felgyorsítja a csontreszorpciót.
 • Vigyázz a fogaidra! Ha egy fogad hiányzik, az felgyorsítja az áll deformálódásának folyamatát, és hatással lesz az arc kinézetére. Az ajkak vékonyabbnak fognak tűnni, a nasolabiális redők mélyebbnek, az arc kerekebbnek. A protézist viselők alsó állkapcsa ezért tűnik kisebbnek: 10 év alatt méretének 60%-át elveszti. Az implantátumokkal ez a folyamat megelőzhető.

Az arcunk tehát nemcsak kívülről, hanem belülről is változik. A bőröddel természetesen továbbra is érdemes foglalkoznod, de ne vegyél igénybe feleslegesen olyan kezeléseket, melyekre csak a pénzed pazarolnád vagy amelyekkel még többet ártanál a bőrödnek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét