Hogyan táplálkozz a vércsoportodnak megfelelően a tudósok szerint

2
748

Kövess a Facebookon!


Egy egyszerű vérvétellel meg lehet határozni a vércsoportodat. Csupán 3 különböző kémcsőre van szükség 3 különböző reagenssel, amelyek 3 különböző antitestet tartalmaznak: A, B és Rh. És vérmintára természetesen. A reakciók alapján határozzák meg a szakemberek a vércsoportunkat.

Ha ismered a vércsoportod, akkor most azt is megtudhatod, hogy a vércsoportodnak megfelelő étrendnek pontosan milyennek is kell lennie.

A vércsoport alapú diétát Dr. Peter J. D’Adamo dolgozta ki és jelentette meg könyvében 1996-ban. Eszerint a vércsoport és a táplálkozás közti kapcsolat azért fontos, mert a vércsoportnak nagy szerepe van abban, hogy a szervezetünk hogyan képes megemészteni bizonyos ételeket. Minden vércsoport számára van egy olyan étrend, ami a leginkább egészséges. Máig nincs egyetértés abban, hogy ez a dolog valóban így működik-e, mert nem készült még átfogó vizsgálat, ami alátámasztaná vagy éppen cáfolná az elmélet helyességét.

A-vércsoport

Az elmélet szerint az ebbe a vércsoportba tartozók számára a vegetáriánus étrend ajánlott. Szervezetükben alacsonyabb a gyomorsav szintje, ezért sem az állati fehérjét, sem a zsírt nem tudják jól megemészteni. Ezért ajánlott, hogy sok gyümölcsöt, zöldséget és gabonát fogyasszanak, mégpedig a legtermészetesebb formában, adalékanyagok nélkül.

B-vércsoport

A könyv szerint a B-vércsoportba tartozók mindenevők, ezért változatosan kell táplálkozniuk. De a kukorica, a paradicsom, a búza és a mogyoró csak elhízást, fáradtságot és hipoglikémiát okoz. Egy másik étel, amit kerülniük kell, az a csirke. Még akkor is, ha ez sovány hús, stroke-ot és immunzavarokat okozhat a B-vércsoportba tartozóknál. Jobb, ha helyette bárányt, kecskét vagy nyulat fogyasztanak.

AB-vércsoport

Ez a legritkább és legújabban felfedezett vércsoport. Az elmélet alapján, akik ide tartoznak, azoknak éppen olyan alacsony a gyomorsav szintjük, mint az A-vércsoportba tartozók esetében, de a húshoz jól alkalmazkodott a szervezetük, mint a B-vércsoportba tartozóknak. A tojás, a tengergyümölcsei és a zöld leveles zöldségek is ajánlottak. Érdemes gyakrabban, kisebb mennyiségekben fogyasztani az ételt, mert így könnyebb megemészteni.

0-vércsoport

Dr. D’Adamo szerint magas a gyomorsav szintjük, ezért nagyon jól meg tudják emészteni az állati fehérjéket és zsírokat. Ezért számukra a magas fehérjetartalmú étrend javasolt, sok minőségi hússal, hallal, zöldséggel és gyümölccsel. A szénhidrátok, mint a gabonafélék, babfélék, hüvelyesek zsírként könnyen elraktározódnak a szervezetükben, ezért jobb kerülni őket.

A könyvben ez mind jól hangzik, de vajon mit mond a valóság? 2014-ben egy tanulmányban azt mutatták ki, hogy azoknak, akik a javasolt diétát folytatták, javult az egészségi állapotuk, azonban úgy találták, hogy ezek a javulások nem voltak összefüggésben a vércsoporttal. Mindenesetre ez a 4-féle diéta egészséges, főleg, ha rendszeresen mozogsz is mellette.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

Érdekes volt? Kövess a Facebookon!

Köszönjük szépen!

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. D’Adamo-t tudósnak nevezni kicsit túlzás. A sarlatán jobb megnevezés. Mondjuk alapvető feltétel lenne, hogy az elméletei a valóságon alapuljanak. Az amit az egyes vércsopportok kialakulásáról állít teljesen ellentmond minden tudományos ténynek. Másrészt, a vércsoportok hajlamosítanak bizonyos fertőzésekre , de a levont táplálkozási ajánlások mindenféle alapot nélkülöznek. A gyomorsav elmélete nevetséges. A zsírok és a fehérjék emésztése nem a gyomorban történik, hanem a vékonybélben. Az epesavak és a hasnyálmirigy enzimjei végzik el a munka oroszlánrészét, majd a bélfal szívja fel az aminosavakat és a glicerinre, valamint zsírsavakra bontott zsírokat. Persze az embereknek nagyrészt fogalmuk sincs az emesztésről, így könnyen lehet őket tudományosnak ható maszlagokkal etetni.
    D’Adamo táplálkozási ajánlásai hamis alapokon nyugszanak így gyakorlatilag bármi következtetés amit azokból levon jobb esetben csak véletlenszerű találgatás. Rosszabb esetben szándékos félrevezetés.

  2. Soha nem éreztem magam olyan jól, és soha nem fogytam annyit, mint amikor a vércsoportom szerint étkeztem.
    Ki kell próbálni, és saját tapasztalat alapján kell dönteni, nem pedig mások elméletei szerint!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét