Hogyan lesz elsőre tökéletes a macaron

0

A macaron nagyon izgalmas desszert. Sokan mégsem mernek nekiállni otthon, ami kicsit érthető is, hiszen egy viszonylag nehéz süteményről van szó. Ügyelni kell az alapanyagok minőségére, azokat nagyon pontosan kell kimérni, még a konyha páratartalmát is figyelembe kell venni, hiszen ez sem mindegy, és ráadásul mindenkinek a sütője kicsit más, tehát a sütési időt lehet, hogy magadnak kell kikísérletezned. Azonban ha egyszer ráérzel, rájössz az elkészítésének a titkaira, lehetőségek tárháza nyílik meg előtted.

Összegyűjtöttük azokat a legfontosabb dolgokat, amire kezdőként figyelned kell.

Légy tisztában azzal, hogy milyen módszerek közül választhatsz.

A francia, az olasz és a svájci módszer áll a rendelkezésedre. A francia módszerrel készített macaronhoz nem kell cukorszirupot főznöd, csupán a tojáshabhoz kell adnod a cukrot több részletben. Ebben az esetben azonban mindenképpen tartsd be a pihentetési időt, várd meg, míg a héjak teteje már nem tapad.

Az olasz módszer esetében cukorszirupot kell készítened, ezt kell a tojásfehérjéhez csurgatnod, miközben felvered. Itt nagyon fontos a cukorszirup hőmérséklete, tehát mindenképp szerezz be egy hőmérőt.

Svájci módszerrel pedig úgy készíthetsz macaront, hogy gőz felett kevergeted a tojásfehérjét és a cukrot, míg a cukor teljesen el nem olvad. Ezt úgy tudod ellenőrizni, hogy az ujjaid közé fogsz egy minimális mennyiséget, és ha már nem érzed a cukorkristályokat, ez a fázis kész.

Legyenek meg a megfelelő eszközök és a jó minőségű alapanyagok.

A macaronsütéshez elengedhetetlen kellék a pontos mérleg, a habverő (a kézi is tökéletesen megfelel), a tálak, a szita, a spatula és a habzsák.

Egy nagyon lényeges pont az, hogy min sütöd a macaront. Online áruházakban és cukrász diszkontokban elérhetőek kifejezetten erre a célra szilikonlapok, ezekre már gyárilag rá is rajzolták a nagyjából 3 centis köröket. Megpróbálhatod sima sütőpapíron is, de ebben az esetben a tapasztalat azt mutatja, hogy a macaron talpa kissé fodros lesz.

Viszont nagyon sokan ajánlják a teflonlapot vagy tapadásmentes sütőlapot. Ezen sütés közben nem repednek meg, nem csúsznak el a héjak, és ha kihűltek, könnyen lejönnek a felületről.

Tipp: Ha nincs a szilikon- vagy telfonlapra forma rajzolva, csúsztass alá egy lapot, amire előzőleg felrajzoltad az egyenlő nagyságú köröket. És leleményes háziasszonyok már arra is rájöttek, hogyan lehet ezt megoldani akkor, ha a teflonlap fekete. Egy kupicáspoharat vagy pogácsaszaggatót – vagy bármit, aminek megfelelő a mérete – lisztbe mártva könnyedén felrajzolhatod rá a köröket.

Nagyon fontos, hogy jó minőségű alapanyagokkal dolgozz. Szükséged lesz őrölt mandulára, azaz mandulalisztre, szobahőmérsékletű tojásfehérjére, kristálycukorra és porcukorra.

Néhány aranyat érő tipp:

  • Ha találtál egy szuper receptet, az összetevőket mindig pontosan mérd ki, hiszen akár 3 gramm eltérés is tönkreteheti a sütit.
  • Gél állagú ételfesték segítségével a pasztell vagy a rendkívül élénk színű végeredményt is könnyedén elérheted.
  • A tojásfehérjét addig kell verni, míg a mixert kiemelve a hab csúcsa nem hajlik vissza.

Mindegy, melyik módszert választod, végül egy sűrű masszát kell kapnod, ami vastag szalagban folyik le a spatuláról. Illetve az is jelzi, hogy jól sikerült a tésztád, hogy spatuláról lecsorgatva tudsz egy nyolcast rajzolni.

Ezt a tésztát kell habzsákba töltened, aminek a segítségével egyenlő nagyságú korongokat formázhatsz. Ha kész, távolítsd el a levegőbuborékokat. Ehhez néhányszor ejtsd a konyhapultra a tepsit, majd egy fogpiszkáló segítségével lyukaszd ki a felszínre került buborékokat.

A sütési időt ki kell tapasztalnod.

A macaronokat 150-160 °C-on, 13-18 percig, alsó-felső sütési módon kell sütni. Akkor sült meg, ha a tetejét óvatosan megérintve már nem mozog a héj. Természetesen arra is ügyelni kell, hogy ne barnuljon meg a talpa. Ha kihűlt, pározd össze őket, töltsd be ganache-sal és tárold hűtőben.

Ne a sütést követő órában akard elfogyasztani.

Ha jól sikerülnek a macaronhéjak, annak mindenki nagyon örül. De ha azonnal fogyasztani akarod őket, valószínűleg csalódás fog érni. A macaronok a betöltést követő második napon a legfinomabbak.

BÓNUSZ

Macaront készíthetsz mandula helyett mogyoró-, dió-, mák vagy kókuszliszttel.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét