Hogyan lehetséges, hogy néhány nő teherbe eshet, amikor már terhes

0

Legalább 3 ismert és megerősített eset van arra, hogy egy nőnél úgy fogant meg egy baba, hogy már amúgy is terhes volt. És nem az ikrekről beszélünk. A jelenség, amivel ebben a cikkben foglalkozunk, sokkal bizarrabb. Ezek a nők biztosak voltak benne, hogy egy gyermekük fog születni, mikor – hetekkel vagy hónapokkal később – sokkolta őket a hír, hogy még egy megfogant.

Lássuk, mi az orvosok véleménye, hogyan lehetséges ez, és hogy kinél esélyesebb, hogy szembesül ezzel a ritka jelenséggel.

Rendkívül ritka, de a biológiai esélyek ellenére mégis megtörténik.

Számos faktor teszi a terhességet megpróbáltatásokkal teli élménnyé, például a reggeli rosszullétek, a lábgörcsök, a gyomorégés stb. De egy pozitív oldala a terhességnek az, hogy legalább 9 hónapig nem kell foglalkozni a fogamzásgátlással. Széles körben úgy hiszik, hogy az ember nem eshet teherbe, ha már amúgy is várandós.

De néhány hajmeresztő hírtől úgy fogod érezni, hogy minden, amit a terhességről és a termékenységről tudtál, a feje tetejére állt. Mint kiderült, még egy baba kerülhet a pocakba akkor is, ha egy már fejlődik ott.

A szuperfetáció nagyon ritka. Még statisztikák sincsenek, hogy milyen gyakran történik meg, de a tudomány szerint lehetséges. Nem kell azon aggódnod, hogy veled is megtörténik, de tudd, hogy nem teljesen lehetetlen. Íme, hogy miért.

Szuperfetáció akkor történhet, ha a test egy különleges trükköt hajt végre.

Jól ismert tény, hogy terhesség során nincs peteérés. Ez egy bizonyos állapota a méhnek, ami alkalmazkodik ahhoz, hogy hordozzon egy már megtermékenyített petesejtet, és nem valószínű, hogy hagyja, hogy egy másik embrió csatlakozzon a már meglévőhöz.

Terhesség során a női test nyákdugót alakít ki, ami védi a babát a fertőzésektől, és védőfalként szolgál többek között az ismételt fogantatástól is.

A szuperfetációhoz vagy az ovuláció szükséges a terhesség során vagy az osztott/részlegesen kialakult méh megléte. Mindkét szcenárió olyan ritka, hogy orvosok nem tudták alaposan megvizsgálni, hogy miért fordulnak elő. Kevesebb mint 10 esetet mutatnak be az orvosi irodalomban, de a jelenség egyértelműen létezik és a jövőbeli kutatások témájává vált.

A szülés időzítése kettős terhesség esetben.

A szülés tervezésénél a szuperfetáció nehezítheti a dolgokat némiképp, de nem drámaian. Nem egy 8 és egy 3 hónapos magzat helyzetét kell megoldani.

Az ilyen babák korban közel vannak egymáshoz. A legtöbb esetben a 37. és 38. hét között született babák egészségesek, szóval szuperfetáció esetén – elméletben – úgy kell kalkulálni a szülést, hogy az valahova a kisebb és a nagyobb baba kiírt dátuma közé essen.

Ha mindkét gyermek normálisan fejlődik, a velük várandós anyának lehet, hogy nem kell semmiféle magasabb kockázattal számolnia. De előfordulhatnak problémák és nehézségek, ha az egyik magzat jelentősen “fiatalabb” vagy kevésbé fejlett, mint a másik.

Neked mi lenne a reakciód egy ilyen helyzetben? A családotokban a terhességek során fordultak elő nem szokványos dolgok?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét