Hogyan kellene kinéznie 12 filmadaptáció szereplőjének a könyvek szerint

0
17

Az irodalom és a mozi gyakran eltérő eszközöket használnak arra, hogy felkeltsék az olvasó és a néző érdeklődését. Ha tisztában is vagyunk ezzel, akkor is nehéz elfogadni, hogy a kedvenc könyvünk alapján készült film vagy sorozat mennyiben más tud lenni, akár a szereplők tekintetében is.

Híres könyvekből szemezgettünk, és megmutatjuk, hogyan néznének ki a főszereplőik, ha a filmkészítők precízebben másolták volna le őket.

1. Anna Karenina – Anna Karenina

A 2002-ben készült Anna Karenina című film vegyes visszajelzéseket kapott: egyeseket a színházi díszlet, másokat a szereplők zavartak össze. A könyv rajongói szerint Anna sokkal teltebb nő volt, míg a főszerepet játszó Keira Knightley közelről sem nevezhető annak.
A színésznő ezzel kapcsolatban így reagált: “Azt hiszem, ha sminkkel vagy jelmezekkel kövérebbé tettek volna, senki sem magáról a filmről beszélt volna, hanem a duci Keiráról.”

2. Vronszkij – Anna Karenina

Tolsztoj alacsony, jó felépítésű, barna hajú, kissé kopaszodó férfinak írta le Vronszkijt a könyvében. A szerző azt is megemlítette, hogy elég jóképű volt, de úgy tűnik, a film készítői csak a pozitív tulajdonságokra koncentráltak ennél a karakternél. Aaron Taylor-Johnson nemcsak szőke hajú, de magas is.

3. John Milton – Az ördög ügyvédje

A regény szerzője, Andrew Niederman John Miltont elég magas, ezüstös hajú, sápadt bőrű, piros orcájú férfiként mutatja be a könyvben. Bár Al Pacino teljesen máshogy néz ki, ma már nehéz volna bárki mást elképzelni helyette.

Valójában volt esély arra, hogy másvalaki játssza John Miltont a filmben. Al Pacino ugyanis háromszor is visszautasította a szerepajánlatot, mondván, ez a karakter csak egy felszínes gazember. Miután a forgatókönyvet kissé megváltoztatták, végül elvállalta a szerepet.

4. Dorian Gray – Dorian Gray

Dorian Gray a könyv szerint egy vonzó, kék szemű, aranyhajú férfi. Az őt alakító Ben Barnes ezért akarta befestetni a haját és kontaktlencsét viselni, de a rendező úgy döntött, erre nincs szükség.

Mielőtt Barnes megkapta a szerepet, a rendező, Olivier Parker mindenütt mutogatta a fotóját, és kérdezgette az embereket, hogy elég jóképűnek találják-e a színészt.

5. Triss Merigold – Vaják

A videójáték és a regény rajongói nem voltak teljesen elégedettek a Netflix sorozatának szereplőivel. A Triss Merigoldot alakító Anna Shaffer sok kritikát kapott. Valóban sokban különbözik a könyvben szereplő karaktertől, aki egy fiatal, kék szemű lány barnásvöröses hajjal.

6. Ősmágus – Doctor Strange

Doctor Strange mentora eredetileg egy idős, ázsiai férfi. De a rendező úgy döntött, átformálja ezt a karaktert, mivel túl sablonosnak találta. Ezért végül Tilda Swinton játszotta el az Ősmágust, mivel ez sokkal inkább egy titulus, mintsem egy konkrét személy.

7. Nagymester – Thor: Ragnarök

A könyvben a Nagymester egy kék bőrű, nagy fejű, sárga szemű, pupillák nélküli férfi. De a film rendezője, Taika Waititi úgy döntött, megváltoztatja a kinézetét, hogy a nézők ne találjanak összefüggést a Jeff Goldblum által A földi lányok csábítók című filmben játszott, szintén kék bőrű karakterrel. Ezenkívül a színészt nem is akarta kék maszk alá rejteni.

A Nagymester állán lévő kék csíkban, a körmei színében és a kék alsó szemhéján azért visszaköszönnek az eredeti karakter jellegzetességei.

8. Daenerys Targaryen – Trónok harca

A Trónok harca-könyv elején Daenerys csak 13 éves, a sorozat elején azonban már 17. És ez nem minden. George Martin alacsony, vékony lánynak írja le őt, fehéres, ezüstös hajjal és lila szemekkel.

Mikor Daenerys a Sárkányok Anyjává válik és a tűzbe megy, a haja leég és innentől kezdve rövid. Lassan nő meg újra, tehát közel sem olyan gyönyörű hajkoronája van, mint amit a sorozatban láthatunk.

9. Daario Naharis – Trónok harca

Daario Naharis kinézete a sorozatban nagyban eltér a könyvben szereplő karakter külsejétől. George Martin így írta le őt: “Daario Naharis még a tyroshiak közt is kirívó. Szakálla háromágú fonat, kékre festett, ugyanolyan színű, mint a szemei. Göndör haja a gallérjára lóg, hegyes bajusza aranyra van festve.”

10. Armand – Interjú a vámpírral

A nézők imádták Antonio Banderas karizmatikus kinézetét vámpírként: hosszú, sötét haja volt, sápadt bőre, és vörös ruhát viselt. De az eredeti könyv szerzője, Anne Rice szerint ez a karakter egészen másként festett. A könyvben ő egy 17 éves, vörös, göndör hajú fiú, aki Cupidóra vagy Boticelli angyalaira hasonlít.

11. Erik – Az Operaház fantomja

Az Erik szerepét alakító színész kapcsán Andrew Lloyd Webber így beszélt: “Valaki olyat kerestünk, akiben van egy kis rock and roll. Egy kicsit durva, egy kicsit veszélyes, nem egy szokványos énekes. Christine éppen azért vonzódik a fantomhoz, mert jó értelemben veszélyes.”

Ezzel világossá vált, hogy a filmkészítőknek nem is állt szándékukban lemásolni Erik karakterét a könyvből. Az író szerint ő egy hihetetlenül sovány, mélykék szemű, sárga bőrű, kicsi, szinte láthatatlan orral rendelkező és majdhogynem kopasz férfi volt.

12. Edward Rochester – Jane Eyre

A film rendezője, Cary Fukunaga azt mondta, hogy mikor Rochester szerepére kerestek színészt, voltak olyanok, akik jobban hasonlítottak a könyvbéli karakterre, ő mégis Michael Fassbendert tartotta a legjobb választásnak. Charlotte Brontë leírása szerint Rochester sűrű szemöldökű, sötét hajú, barna szemű, széles orrcimpájú, szigorú arcú férfi volt.

BÓNUSZ: Harley Quinn klasszikus verziója

Harley Quinn először 1992-ben tűnt fel a Batman-rajzfilmben. Eredetileg csak egyetlen epizódban szántak neki szerepet, de aztán a készítők úgy döntöttek, hogy a nézők rajongása miatt megjelenik a képregényben, a filmekben és a videójátékokban is. Harley Quinnek többféle kinézete volt az idők során, de a klasszikus verzió szerint piros-fekete jelmezt visel.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét