Hogyan ismerjük fel a nem őszinte bocsánatkérést

0
3977

Bocsánatot kérni nem könnyű. Sokan nagyon nehezen szánják rá magukat, és akik veszik a bátorságot hozzá, sokszor azok sem gondolják őszintén. Kiderült, hogy a hazug bocsánatkérés gyakoribb, mint hinnénk.

Cikkünkből megtudhatod, hogyan ismerheted fel, ha valaki nem őszintén kér tőled bocsánatot.

1. Benne van a “ha” vagy a “de”.

A pszichológusok szerint az a bocsánatkérés, amiben benne van a “ha” vagy a “de”, nem lehet őszinte. A “de” valójában értéktelenné teszi a bocsánatkérést, a “ha” pedig azt jelenti, hogy talán meg sem történt az, amitől te megbántódtál. Az igazi bocsánatkérés során az illető az összes felelősséget magára vállalja, és nem kicsinyli le a sértett fél érzéseit.

2. Túl terjengős.

Egy szívből jövő bocsánatkérésnek nem kell hosszúnak lennie. Ezzel szemben viszont a hazug bocsánatkérés rengeteg felesleges magyarázatot és részletet tartalmaz, amivel az adott személy próbálja elrejteni a valódi érzéseit a dologgal kapcsolatban.

3. Közömbös a hangvétele.

Az ilyesfajta bocsánatkérés közömbös kifejezéseket tartalmaz, például azt, hogy “azok a dolgok, amik ilyen hatással voltak rád” és hasonlókat. Az “elkövetett hibák” kifejezést gyakran használják nyilvános beszédekben, mikor az előadó elismeri, hogy történtek rossz dolgok, de nem vállal értük felelősséget.

A passzív hozzáállás folyamán a beszélő nem fogja kimondani, hogy ki a felelős közvetlenül a problémáért, miközben az aktív attitűd esetében elhangzik, hogy ki követte el a dolgot (például “Én hibáztam”).

4. Úgy kezdődik, hogy “Mondták, hogy kérjek tőled bocsánatot.”

Mikor valaki ezt mondja, akkor a bocsánatkérés nem őszintén jön. Csak azért teszi meg, mert valaki más úgy gondolja, hogy szükséges megtennie, egyébként biztosan nem kérne bocsánatot.

5. A “Tudod, én…”, az “Én már…” és az egyéb trükkös kifejezéseket akkor használják, mikor úgy akarnak bocsánatot kérni, hogy közben valójában nem kérnek bocsánatot.

Szakértők szerint sok olyan mondat van, amiből tudhatod, hogy a bocsánatkérés nem őszinte:

  • “Tudod, én…” – Próbál meggyőzni, hogy valójában semmi sem történt, amin fel kellene idegesítened magad. (“Tudod, én nem úgy értettem.”)
  • “Én már…” – Az ilyen kezdetű mondat azt sugallja, hogy már nincs miről beszélni, nincs miért bocsánatot kérni. (“Én már annyiszor bocsánatot kértem.”)
  • “Sajnálom, hogy te…” – Ezzel téged hibáztat, téged tesz a probléma forrásává. (“Sajnálom, hogy te így érzed.”)
  • “Azt hiszem, én…” – Ez csak utal arra, hogy bocsánatot kellene kérni, de valójában nem jelent bocsánatkérést. (“Azt hiszem, én bocsánatot kell hogy kérjek.”)
  • “Rendben, sajnálom!” – Ez a bocsánatkérés egy erőszakos formája, ami valójában sem a tartalmát, sem a hangvételét tekintve nem tűnik bocsánatkérésnek.

6. Nem követik tettek.

Bármit is mond, mikor próbál bocsánatot kérni, az őszinte bocsánatkérésnél a legfontosabb dolog, hogy tettek is igazolják. Olyan cselekvések, amik enyhítik a sérelmet, és megmutatják, hogy az illető próbálja helyrehozni azt, amit először rosszul csinált. Egy másik kulcsfontosságú dolog, hogy ez a személy biztosítja a másikat, hogy a dolog soha többé nem fog megtörténni. Ettől lesz őszinte a bocsánatkérés.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét