Hogyan egyél az éttermekben, hogy megmutasd a tökéletes modorodat

0

A külföldi konyha ma már nem számít különlegességnek. Japán, olasz vagy ázsiai éttermet szinte minden városban találni. De ha csak arra figyelsz, nehogy leedd magad vagy a barátodat, nem fogod élvezni az ételt.

Adunk egy kis segítséget, hogy hogyan “birkózz meg” a legkedveltebb ételekkel, hogy semmilyen étteremben ne kelljen zavarban lenned.

Szójaszósz

Ne töltsd meg a pereméig szósszal a tálat. A japánok csak egy keveset öntenek bele, ha szükséges, akkor újratöltik.

Gyömbér

Vannak, akik szeretik a gyömbért a sushira rátenni. Valójában azonban a gyömbért az ételek közti szünetekben kell fogyasztani. Felfrissíti a szájat, és fokozza az ízérzékelést a következő fogáshoz.

Wasabi

A csípős ízek rajongói szeretnek jó nagy adag wasabit pakolni a sushira. Ezzel azonban teljesen elnyomják az izgalmas ázsiai ízeket. Egy mogyorónyi adagot tegyél belőle a szójaszószba, vagy vékonyan kend rá a sushira.

Sashimi

Fogj egy darab sashimit az evőpálcikákkal (a japán ételeket vagy ezzel vagy kézzel fogyaszthatod, villával nem). A hal szélét mártsd bele a szójaszószba, de ne merítsd bele az egész darabot. A halat pedig ne harapd el, az egészet egyszerre kell a szádba venned.

Sushi

Az evőpálcikák segítségével fordítsd a sushit az oldalára. Emeld fel úgy, hogy az egyik evőpálcika a halas felét, a másik a rizses felét tartsa. Mártsd bele a szójaszószba úgy, hogy az csak a halat érje. A japánok szerint csakis ezzel a módszerrel lehet kiélvezni a sushiban rejlő összes ízt.

Tekercsek

Eheted őket evőpálcikával vagy kézzel, de villával nem. A szélét mártsd bele a szójaszószba, ne az egészet és ne mindkét végét.

Tészta

Néhány szál spagettit csavarj fel a villádra (egyszerre 3 hosszú szálnál ne többet, mert ki fognak lógni a szádból). Használhatsz hozzá kanalat, de a tányér szélén is végezheted a műveletet.

Adjarian khachapuri

Nem mindenki tudja, hogyan kell enni ezt a grúz, tojással és sajttal töltött ételt úgy, hogy ne legyen tőle csupa maszat. Tépj le belőle kisebb darabokat a szélétől kezdve, majd azokat mártsd bele a töltelékbe. Mikor már csak a közepe marad, csavard fel tekercsnek, és úgy edd meg.

Burger

Sajnos szinte biztos, hogy a burger közepe kiesik, mikor próbálsz harapni belőle. Ilyenkor a kezeid, az arcod, a ruhád és körülötted minden maszatos lesz. De nem kell kis darabokra aprítanod, hogy ezt elkerüld. Csak vágd ketté, hiszen már így is könnyebb megfogni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét