A külföldi konyha ma már nem számít különlegességnek. Japán, olasz vagy ázsiai éttermet szinte minden városban találni. De ha csak arra figyelsz, nehogy leedd magad vagy a barátodat, nem fogod élvezni az ételt.
Adunk egy kis segítséget, hogy hogyan “birkózz meg” a legkedveltebb ételekkel, hogy semmilyen étteremben ne kelljen zavarban lenned.
Szójaszósz
Ne töltsd meg a pereméig szósszal a tálat. A japánok csak egy keveset öntenek bele, ha szükséges, akkor újratöltik.
Gyömbér
Vannak, akik szeretik a gyömbért a sushira rátenni. Valójában azonban a gyömbért az ételek közti szünetekben kell fogyasztani. Felfrissíti a szájat, és fokozza az ízérzékelést a következő fogáshoz.
Wasabi
A csípős ízek rajongói szeretnek jó nagy adag wasabit pakolni a sushira. Ezzel azonban teljesen elnyomják az izgalmas ázsiai ízeket. Egy mogyorónyi adagot tegyél belőle a szójaszószba, vagy vékonyan kend rá a sushira.
Sashimi
Fogj egy darab sashimit az evőpálcikákkal (a japán ételeket vagy ezzel vagy kézzel fogyaszthatod, villával nem). A hal szélét mártsd bele a szójaszószba, de ne merítsd bele az egész darabot. A halat pedig ne harapd el, az egészet egyszerre kell a szádba venned.
Sushi
Az evőpálcikák segítségével fordítsd a sushit az oldalára. Emeld fel úgy, hogy az egyik evőpálcika a halas felét, a másik a rizses felét tartsa. Mártsd bele a szójaszószba úgy, hogy az csak a halat érje. A japánok szerint csakis ezzel a módszerrel lehet kiélvezni a sushiban rejlő összes ízt.
Tekercsek
Eheted őket evőpálcikával vagy kézzel, de villával nem. A szélét mártsd bele a szójaszószba, ne az egészet és ne mindkét végét.
Tészta
Néhány szál spagettit csavarj fel a villádra (egyszerre 3 hosszú szálnál ne többet, mert ki fognak lógni a szádból). Használhatsz hozzá kanalat, de a tányér szélén is végezheted a műveletet.
Adjarian khachapuri
Nem mindenki tudja, hogyan kell enni ezt a grúz, tojással és sajttal töltött ételt úgy, hogy ne legyen tőle csupa maszat. Tépj le belőle kisebb darabokat a szélétől kezdve, majd azokat mártsd bele a töltelékbe. Mikor már csak a közepe marad, csavard fel tekercsnek, és úgy edd meg.
Burger
Sajnos szinte biztos, hogy a burger közepe kiesik, mikor próbálsz harapni belőle. Ilyenkor a kezeid, az arcod, a ruhád és körülötted minden maszatos lesz. De nem kell kis darabokra aprítanod, hogy ezt elkerüld. Csak vágd ketté, hiszen már így is könnyebb megfogni.