Hogyan befolyásolja a korkülönbség a házasság sikerét a szakértők szerint

0

A szerelemnek nem számít, hogy hány éves vagy és hogy mitől lesz boldog a házasságod, az számtalan különböző tényezőn múlik. Egyes nők boldogabbnak érzik magukat olyan házasságban, ahol a párjuk náluk több élettapasztalattal rendelkezik. Ők gyakran érzelmileg is érettebbek, biztonságot hoznak a kapcsolatba, amitől az szilárdabb lesz és segíti a gördülékeny kommunikációt is.

De az életkor csak egy dolog, amitől egy házasság működőképes. Ami igazán számít, hogy a pár két tagja mit érez és mit akar. Egyes nők számára az idősebb férfival való házasság örömtelibb és kielégítőbb, de ettől még ez nincs így mindenkinél. Minden párkapcsolat különböző, a benne lévő emberek formálják.

A meglepő igazság a nagy korkülönbséggel rendelkező kapcsolatokról.

Pszichológusok végeztek egy tanulmányt arról, hogy a nagy korkülönbség valóban problémát okoz-e a kapcsolatban, és hogy az idősebb férfiakkal randevúzó nőknek tényleg problémái vannak-e az apjukkal való kapcsolatukban.

A tanulmányban olyan nőket elemeztek, akiknek a párja legalább 10 évvel idősebb. Amire rájöttek, az ellentmond a sztereotípiáknak. Nem találtak meggyőző bizonyítékot arra, hogy a nők azért választanak idősebb partnert, mert problémájuk volt az apjukkal való kapcsolatukban. Arra is rájöttek, hogy a nagy korkülönbséggel bíró kapcsolatokban élő nők hasonlóan kötődnek a párjukhoz, mint a hasonló korú párral rendelkezők.

A kutatók azt feltételezték, hogy nagy korkülönbség esetén a nők a biztonságérzet miatt kötődnek erősen, mivel a nők számára evolúciós szempontból előnyös, ha idősebb a párjuk. Azt is feltételezték, hogy nagy korkülönbség esetén a nők másként kötődnek, mint a hasonló korú pár mellett élők. Ám a tanulmány nem mutatott jelentős különbséget a két csoport között.

A nagy korkülönbséggel rendelkező párok gyakran állítják, hogy boldogok.

Sokan hiszik, hogy a nagy korkülönbség problémákhoz vezet. De a tanulmányok ebben az esetben is eloszlatják a kételyeket.

Meglepő módon a nagy korkülönbséggel együtt élő párok kivételesen magas szintjéről számolnak be az elégedettségnek. És ez nem minden, úgy tűnik, a bizalom és az elköteleződés is magasabb szinten van náluk, kevésbé hajlamosak a féltékenységre, mint a hasonló korú párok. Kimutatták, hogy az idősebb partnerrel rendelkező nők a legboldogabbak és a leginkább elkötelezettek a kapcsolatuk iránt.

A nők nagyobb biztonságot érezhetnek egy idősebb társ mellett.

A történelem során a nők mindig is a megalapozott státusszal és kellő forrásokkal rendelkező férfiakhoz vonzódtak jobban, ezek a jellemzők pedig leginkább az idősebb férfiak sajátjai. Másik részről pedig az idősebb férfiak tipikusan a fiatalabb nőket találták vonzóbbnak, mivel a fiatalságot a termékenységgel társítják.

Ez az evolúciós megközelítés rávilágít arra, hogy a nők miért választanak idősebb partnert, miközben a férfiak, ahogyan öregszenek, miért hajlanak egyre inkább a fiatalabb partner felé. Az idő múlásával a kapcsolatokban gyakran nő a korkülönbség. Alapvetően fontos azonban annak a felismerése, hogy a személyes preferenciák jelentősen eltérhetnek, és nem szabad a dolgokat túlságosan leegyszerűsíteni.

Egyesek számára a nagy korkülönbség jóval harmonikusabb kapcsolatot eredményez.

Egy idősebb partnerrel való kapcsolat megerősítheti a kötődést, és érzelmi érettséget adhat a kapcsolathoz. Gyakran a megnyugvás és az inspiráció forrásai, különösen a nehéz időkben, mivel a tapasztalataik megtanították őket higgadtnak maradni. Ráadásul, ha olyasvalaki mellett vagyunk, aki rengeteg bölcsességet halmozott fel az idők során, az általánosan is jótékonyan hat a kapcsolatra.

Ha a nézőpontok mindkét részről egyeznek, az jó beszélgetésekhez és kölcsönös fejlődéshez vezethet, ami mindkét fél számára előnyös. De nem szabad megfeledkezni arról, hogy a személyes élmények és tapasztalatok nagyon eltérőek, és minden kapcsolat dinamikája magában hordozza a maga különleges, érzelmes történetét.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét