Hogy néz ki ma az a 12 színész az akciófilmekből, akikért mindannyian odáig voltunk

0

Sok színész kifejezetten akciófilmekkel csinál magának hollywoodi karriert, köszönhetően átlagon felüli fizikai képességeinek. Egy részük korábban olimpiai sportoló volt, mások a harcművészetekben vagy a testépítésben voltak profik. Ezekre a színészekre sok mozirajongó igazi hősként tekint azon filmek alapján, amelyeken generációk nőttek fel.

Megmutatjuk, hogyan néznek ki ma a híres akcióhősök, akik egykor megmentették a világot.

1. Sylvester Stallone

Sylvester Stallone a nehézfiús szerepeiről vált ismertté. Minden idők legikonikusabb akciófilmjeiben láthattuk. A Rockyban bokszolót alakított, a Rambóban pedig háborús veteránt. Legújabb filmje The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag címmel készült 2021-ben.

2. Jason Statham

Hollywood egyik legkeményebb fickójaként ismerjük, és nem csak az általa eljátszott szerepek miatt. Nem sokan tudják róla, hogy a kaszkadőrt igénylő jeleneteket mindenféle segítség nélkül hajtja végre, sem dublőrt, sem tanácsadó kaszkadőrt nem igényel a felvételekhez. Láthattuk A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső, The Expendables – A feláldozhatók és a Halálos iramban című filmekben is többek között.

3. Jackie Chan

A kínai színész Chan Kong-Sang néven született, de mindenki Jackie Chanként ismeri. Nem maradhat ki a válogatásból ő sem, hiszen neves harcművész, humorista, akrobata, sőt kaszkadőr is egyben. Azon kevés színészek közé tartozik, akik maguk hajtják végre a legveszélyesebb mutatványokat is a filmjeikben. Leghíresebb munkái a Csúcsformában, A karate kölyök és a Kém a szomszédban.

4. Arnold Schwarzenegger

Karrierjét testépítőként kezdte, csak később vált az akciófilmek szupersztárjává, miután eljátszotta a Terminator főszerepét 1984-ben. A filmezésben azonban egy időre szünetet tartott, és inkább a politikai karrier felé fordult. 2012-ben tért vissza a mozi világához A feláldozhatók 2 című filmmel, ahol olyan akcióhősökkel játszott együtt, mint Bruce Willis, Sylvester Stallone és Jason Statham.

5. Bruce Willis

Ő sem maradhat le a listánkról, hiszen számtalan szerepet eljátszott már, még a Jóbarátokban is volt vendégszereplő. Legmaradandóbb alakításai azonban egyértelműen akciófilmekhez köthetők. Gondoljunk csak John McClane karakterére a Drágán add az életed!-ben, Korben Dallasra Az ötödik elemben vagy Harry Stamperre az Armageddonban. A színész házastársa Emma Heming, és 5 gyermeke van.

6. Liam Neeson

Hírnevét az 1981-es Excalibur című filmmel alapozta meg. Azóta az egyik legsokoldalúbb színészként ismerjük. Játszott már Jedit, kémet és testőrt is. Legtöbb szerepében félelmet nem ismerő emberként jelenik meg, aki komoly konfliktusokba keveredik, amiket meg kell oldania, akár csellel, akár erőszakkal. Neeson már betöltötte a 70-et, de 2021-ben még mindig akcióhősként láthattuk Az oltalmazó című filmben.

7. Jean-Claude Van Damme

A belga színész mestere a különböző harcművészeteknek. Sok más színészi karrierre vágyó külföldihez hasonlóan azért utazott az Egyesült Államokba az 1980-as évek elején, hogy hollywoodi álmait megvalósítsa. Nem sok idő kellett ahhoz, hogy a közönség felfigyeljen rá, hiszen olyan filmekben kapott szerepet, mint a Véres játék, a Kickboxer – Vérbosszú Bangkokban, az Oroszlánszív és a Tökéletes katona. 1976-1980 között rekordot állított fel azzal, hogy 4 vereség mellett 44 győzelmet aratott karateversenyeken.

8. Chuck Norris

Azonkívül, hogy kasszasikerekben játszó színész, katonai rendész is volt és a tangszudo bajnoka. 1958-ban csatlakozott az Egyesült Államok Légierejéhez. Miután Bruce Lee-vel együtt játszott A Sárkány útja című filmben, kiderült, hogy mennyire jó a harcművészetekben, ennek köszönhetően kapott szerepet több akciófilmben. Norris harcművészként számos versenyt nyert, később pedig megalapította a Chun Kuk Do elnevezésű harcművészeti stílust.

9. Terry Crews

Egy másik hollywoodi keményfiú. Testépítő és amerikaifutball-játékos is volt, de elsősorban akciófilmjeiről ismert. Gondoljunk csak A feláldozhatókra vagy a Deadpool 2-re. Közismert, hogy kitűnő humorérzéke van, amit a Norbit és a Feketék fehéren című filmekben meg is csillogtatott.

10. Dolph Lundgren

A svéd színész több harcművészethez is ért. Karatéban és dzsúdóban fekete öves, de bokszolni is szokott. Fizikai adottságai mellett kitűnik a sorból azzal is, hogy vegyészmérnöki diplomája van és 6 nyelven beszél folyékonyan. Első filmje 1985-ben a Rocky IV volt, amellyel sikerült felkeltenie mind a sajtó, mind a nézők érdeklődését. Azóta is vállal szerepet akciófilmekben, például A feláldozhatók 4. részében.

11. Vin Diesel

Már nagyon fiatal korától kezdve alakítja a nehézfiút. Egyik leghíresebb szerepe Dominic Toretto a Halálos iramban című filmekben. Játszott a Riddick – A sötétség krónikája és a Ryan közlegény megmentése című filmekben is. Talán nem tudtad, de A galaxis őrzőiben ő kölcsönözte a hangját Grootnak.

12. Dwayne Johnson

Sokan az egykori versenyzői nevén, The Rock, azaz A Sziklaként ismerik. Ugyanis profi pankrátor volt egészen 2019-ig, amikor visszavonult a sporttól, hogy kizárólag a színészi karrierjére koncentrálhasson. Szerepelt többek közt a Halálos iramban és az Utazás a rejtélyes szigetre című filmekben. Akciófilmekben szerepelt, de mindvégig megőrizte karizmáját és ikonikus mosolyát, amiért annyian rajonganak érte világszerte.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét