Ha rendelkezel ezekkel a jellemvonásokkal, mentálisan erős személyiség vagy

0

Elméletileg minden tapasztalatunk erősebbé és jobb emberré tesz minket. Optimistának lenni, irányítani a saját életünket, nem sajnáltatni magunkat – ez csak néhány azok közül a tulajdonságok közül, amelyeken dolgoznunk kell. Szerinted te rendelkezel ezekkel a jellemvonásokkal?

Az alábbiakban arról olvashatsz, hogy melyek a mentálisan erős ember tulajdonságai Amy Morin pszichoterapeuta és a mentális erő szakértője szerint.

1. Tudod, hogy hogyan tartsd egyensúlyban az érzelmeket és a logikát.

Ez nem arról szól, hogy az érzelmeid vagy a józan eszed vezérel, hanem arról, hogy tudod, hogy hogyan tartsd a kettőt egyensúlyban. Tisztán látod, amikor az érzelmek győzedelmeskednek a logika felett a döntési folyamat során. Ha mentálisan erős vagy, tudod, hogy hogyan hozd egyensúlyba ezt a két tényezőt.

2. Produktívan töltöd el az idődet.

Vannak olyan emberek, akiknek ezer indokuk van arra, hogy miért nem tudták elvégezni a munkát. De a mentálisan erős emberek arra fókuszálnak, amit igazán akarnak, és nem pazarolják az idejüket a nem produktív tevékenységekre.

3. Bízol abban, hogy tudsz alkalmazkodni a változásokhoz.

Az élet folyamatosan változik, és néha nehéz alkalmazkodni az új körülményekhez. A legtöbb ember egyszerűen megpróbálja kizárni a változásokat, de a mentálisan erősek arra fókuszálnak, hogy hogyan birkózzanak meg a gyorsan változó valósággal.

4. Szembenézel a félelmeiddel, amik visszatartanak.

A legtöbb ember kerüli a félelmeit, néhányan pedig azért tesznek kísérletet arra, hogy szembenézzenek a félelmeikkel, hogy mások előtt jó benyomást tegyenek. De a mentálisan erős embereknek nem kell semmit sem bizonyítaniuk. Szembenéznek és túljutnak a félelmeiken, amelyek akadályozzák, hogy önmaguk jobb változatai legyenek.

5. Tanulsz a hibáidból.

A mentálisan erős emberek nem próbálnak meg kifogást találni a tetteikre vagy elrejteni a hibáikat mások elől. Tanulnak a hibáikból, és remélik, hogy jobbá válnak általuk.

6. Megtalálod az egyensúlyt aközött, aki vagy és aközött, aki szeretnél lenni.

Ha erős vagy, elfogadod, amilyen az adott pillanatban vagy, de soha nem hagysz fel azzal, hogy jobbá próbálj válni.

7. Ünnepled mások sikereit.

Mentálisan erősnek lenni azt jelenti, hogy tudsz együttműködni. Mások sikere miatt soha nem vagy irigy. Éppen ellenkezőleg, tudod, hogy hogyan ünnepeld meg mások boldogságát és sikereit.

8. A saját értékrended szerint élsz és hozol döntéseket.

Ha a saját értékrended szerint élsz, és ismered a prioritásaidat, nincsenek gondjaid a döntéshozatallal. Ez a képesség teszi az embereket mentálisan erőssé.

9. Azzal törődsz, hogy fejleszd a készségeidet, nem pedig azzal, hogy mutogasd őket.

Általánosságban elmondható, hogy az emberek hajlamosak mások jóváhagyását keresni. De a mentálisan erős emberek arra koncentrálnak, hogy fejlesszék a készségeiket, és nem keresik az elismerést.

10. Hiteles életet élsz.

A szellemileg erős emberek őszinték önmagukkal. A tetteik soha nem állnak ellentmondásban a szavaikkal.

11. Azt értékeled, aki vagy, nem pedig azt, amit elértél.

Az erős emberek önmagukat értékelik, nem pedig azt, ami a birtokukban van. Tehát nem igazán érdekli őket, hogy nyernek vagy veszítenek.

12. Tudod, hogy a diadalra érdemes várni.

Az erős emberek tudják, hogy hogyan várják ki a jutalmukat, tudják, hogy hosszú időbe telhet, míg a munkájuk gyümölcse beérik. A türelmetlenség gyengévé tesz minket, nem?

13. Felelősséget vállalsz a tetteidért.

A mentális erő nem garantálja, hogy egyáltalán nem fogsz hibát elkövetni. Biztosan fogsz hibázni, de az a legfontosabb, hogy tanulj belőle, aztán pedig lépj tovább.

14. A nehézségekre lehetőségként tekintesz.

Minden akadály, minden probléma, ami az utadba kerül, egy újabb lehetőség a fejlődésre, a növekedésre. Az embereket általában zavarják a nehézségek, de a mentálisan erős emberek elfogadják a kihívásokat, és jobbá válnak.

15. Hálás vagy.

Ahelyett, hogy többet akarnának, a mentálisan erős emberek úgy hiszik, hogy több mindent birtokolnak, mint amire szükségük van, és hálásak érte.

16. Arra koncentrálsz, amit tudsz, és minden tőled telhetőt megteszel.

Azok, akik mentálisan erősek, hatékonyak és sikeresek az életben, mert annak rendelik alá az idejüket, energiájukat és erőforrásaikat, amiben a legjobbak.

17. Felállsz, ha elestél.

A mentálisan erőseknek a bukás nem az utazás végét jelenti, hanem a kezdetét. Hisznek abban, hogy az út, amit választottak, végül a sikerhez vezeti őket.

18. Reálisan optimista vagy.

Az erős emberek optimisták. Amikor akadályokkal néznek szembe, a legjobbat remélik, de mindeközben két lábbal állnak a talajon.

19. Dolgozol a gyengeségeiden.

Az emberek hajlamosak elrejteni a gyengeségeiket. De az erős emberek nem félnek szembenézni velük és dolgoznak rajtuk.

20. Nem szöszmötölsz az apróságokkal.

Természetes, hogy a tökéletességre törekszünk, a mentálisan erős emberek mégis tudják, hogy nincs értelme elveszíteni az önuralmat apró hibák miatt – főleg, ha mások hibái.

21. Megoldod a problémákat.

Panaszkodhatsz a problémáidról, és csinálhatsz mindenből nagy ügyet. Vagy elkezdheted megoldani a problémákat, ahogy az erős emberek teszik.

22. Mindig készen állsz tanulni.

Egy új nap, egy új ismerős vagy egy új tapasztalat egy új lehetőség arra, hogy valami újat tanulj. Nem számít, hogy mit hoz az élet, a mentálisan erős emberek mindig égnek a vágytól, hogy tanulhassanak.

Mit gondolsz a fent leírtakról? Oszd meg velünk a véleményedet!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét