“Ez elfogadhatatlan” – David Beckham 12 éves lányának nem szokványos ruhája vitát gerjesztett

0

A közösségi média nyüzsgő világában, ahol a vélemények olyan sokfélék, mint égen a csillag, nem ritka, hogy a szívmelengetőtől az ellenségesig a legkülönbözőbb állásfoglalásokkal találkozunk. A közelmúltban Victoria Beckham oldalán volt egy bejegyzés, ahol boldog születésnapot kívánt lányának, Harpernek. A poszt pedig hatalmas felzúdulást váltott ki. Harper, a Beckham-klán legfiatalabb tagja kétségtelenül szülei szeme-fénye, születésnapi ünnepségei pedig mindig lenyűgözik a rajongókat.

Azonban – mint minden közszereplő esetében – a komment szekció gyorsan harctérré alakult át. A szülinapi kívánságok áradata közben érkezett néhány kritikus megjegyzés is. Egy megjegyzés különösen nagy figyelmet keltett: “Gyerek fehérneműben.”

A megjegyzés bár tömör volt, széleskörű vitát váltott ki. A gyermekkori ártatlanság és az érettséget sugalló öltözködés szembeállítása visszatérő vita napjainkban. Annak ellenére, hogy Beckhamék igyekeztek a normális kerékvágásban tartani lányuk életét, Harper születésnapi ünnepségei gyakran vonják magukra a figyelmet exkluzivitásuk miatt.

Harper, aki idén lett 12 éves, különleges helyet foglal el a családban, hiszen ő a legfiatalabb, sokan a Beckham-dinasztia hercegnőjének nevezik. Dicséretre méltó a család azon törekvése, hogy Harper úgy nőjön fel, hogy két lábbal áll a földön és egészséges értékrendet sajátít el. A kényeztetés és a pazar ajándékok közti határ azonban gyakran elmosódik a hírességek világában, ahol Beckhamék is élnek.

Harper legutóbbi születésnapi ajándéka körüli vita, ami a fenti kommenthez vezetett, rávilágít arra, hogy a hírességek családjai állandóan a figyelem központjában állnak a közösségi médiában. Ahogy Harper tinédzser korba lép, egyre kényesebb az egyensúly aközött, hogy a legjobbat nyújtsák neki, miközben biztosítják azt is, hogy ne rugaszkodjon el a valóságtól és kiegyensúlyozott személyiség maradjon. Beckhamék is küzdenek ezzel.

A pár 1997-ben egy focimeccsen ismerte meg egymást.

David Beckham és Victoria Beckham, lánykori nevén Victoria Adams (és művésznevén Posh Spice a Spice Girls-ből) az 1990-es évek közepén ismerkedtek meg. Első találkozásuk 1997-ben történt egy jótékonysági focimeccsen Manchesterben. David akkor már híres focista volt és a Manchaster United csapatában játszott, Victoria pedig az elképesztően népszerű lányzenekar, a Spice Girls tagja volt.

A jótékonysági focimeccsen való találkozásuk jelentette kapcsolatuk kezdetét. A média hamar tudomást szerzett a legújabb sztárpárról, kapcsolatuk gyorsan az érdeklődés középpontjába került. Kettejük hírneve egymással párhuzamosan nőtt, ezzel ők lettek a világ egyik legikonikusabb sztárpárja.

David és Victoria kapcsolata folyamatosan fejlődött, 1998-ban eljegyezték egymást. 1999. július 4-én házasodtak össze egy fényűző ceremónia keretében az írországi Luttrellstown kastélyban. Azóta is arról ismertek, hogy mennyire szeretik és támogatják egymást, a divat, a sport és a sztárság világának meghatározó párosává nőtték ki magukat. Házasságuk több mint 2 évtizede tölt be kiemelkedő szerepet a nyilvánosság számára.

Ő a ház hercegnője.

Napjaink egyik legerősebb sztárpárja nagy lelkesedéssel indult el a szülővé válás útján. A családi egységet négy gyermekükkel tették teljessé, akik szüleik hírnevének fényében nőttek fel.

A Beckham-gyerekek között van 3 fiú, Brooklyn, Romeo és Cruz, akiknek mindannyian megvan a saját érdeklődési körük és tehetségük, melyeken keresztül tükröződik az a rengeteg sokszínű tapasztalat, ami jellemzi az egész családot. A fiúk mellé érkezett Harper, a család legfiatalabb tagja, Beckhamék dédelgetett hercegnője.

A sztárok lenyűgöző világában, ahol a stílus a csillogás gyakran a személyiség meghatározójává válik, Harper kiemelkedik, mint édesanyja, Victoria elragadó tükörképe. Divatikon anyukájához való feltűnő hasonlóságával önmagában is divatosnak számít, aki minden erőfeszítés nélkül is magára vonzza a figyelmet.

Nem meglepő, hogy sokan tűnődnek azon, vajon Harper követni fogja-e édesanyja nyomát a divatvilágban. Ahogy nő és egyre inkább kialakul a saját személyisége, a világ kíváncsian figyeli, hogy a kis Beckham-lány hogyan alakítja majd a saját útját, és talán nyomot hagy majd a divatvilágban vagy bármely más területen, amit választ magának.

Csodálatos szülinapi ünnepséget rendeztek neki, és mindent elkövettek, hogy elkényeztessék.

Harper Beckham olyan családban nőtt fel, amelyik sokat tapasztalt már, a gyermekkora pedig tele van felfedezési és az önmaga megismerését elősegítő lehetőségekkel. A Beckham család támogatása és gondoskodása kétségkívül nagy szerepet játszik személyiségének formálódásában, hogy azzá váljon, akivé lenni szeretne. Ennek a támogatásnak része az is, hogy a család időnként extravagáns ajándékokkal és ünnepségekkel lepi meg egy olyan kiváltságos helyzet keretén belül, ami az örömök mellett rengeteg kihívással is jár.

A Beckham család júliusban azért gyűlt össze, hogy megünnepeljék Harper 12. születésnapját. Mint bármely családi ünnepségük, ez is a luxus és az extravagancia jegyében zajlott. Harper szülinapját menő ajándékok és fantasztikus party jellemezte a Prada Cafféban, tükrözve a család luxus iránti érzékét és hajlamát. A bulin készült fotókon az is észrevehető, hogy a fiatal lány divatérzéke is kezd kibontakozni. Harper fiatalos eleganciát sugárzó, hosszú, lila szatén ruhát viselt, hozzá pedig csillogó táskát, melynek értéke állítólag 2700 dollár volt. Már egészen fiatalon is sikerült bemutatnia a divat iránti érzékét.

A fotósok megörökítették, ahogyan Harper boldogan pózol a Prada táskával, mosolya felhőtlen örömről tanúskodott. Ezek a pillanatok tükrözik azt a fényűző világot, melyben Beckhamék élnek, és bepillantást enged abba, hogy a család milyen elkötelezett a gyermekeik életében fontos mérföldkövek megünneplésében. Miközben Harper tovább nő és fejlődik családja ölelésében, a világ kíváncsian figyeli az utat, amit bejár, miközben kialakul a személyisége.

Ruhája vegyes kritikákat kapott.

Victoria Beckham osztott meg fotókat Harper Prada partijáról, ami kommentek özönét és heves vitákat váltott ki. A kommentek témája Harper ruhája volt. Sokan megkérdőjelezték, hogy egy ilyen fiatal lány számára megfelelő-e az ilyen öltözék. Harper szatén ruhájával kapcsolatban csak úgy záporoztak a vélemények.

Sokan adtak hangot a véleményüknek, némelyek aggodalmukat, mások rosszallásukat fejezték ki. Az egyik kommentelő azt írta: “Egy 12 éves lánynak egy fehérnemű stílusú ruha egyáltalán nem megfelelő.” Ez a gondolat mások véleményével is találkozott, akik úgy érezték, ez a ruha nem felel meg a gyermek életkorának. Egy másik kommentben az állt: “Gyerek fehérneműben. Ez nem helyes.”

A Harper öltözékével kapcsolatos diskurzus középpontjában a felnőtt- és gyermekdivat közti határ elmosódása és annak a fiatalokra gyakorolt hatása állt. A szülők, a divatkritikusok és a társadalom számára a kérdés, hogy mit viseljenek a gyerekek, különösen egy olyan világban, ahol a divatirányzatok gyakran provokatívak és kétértelműek, alapvető témává vált.

Tágabb kérdéseket vett fel azzal kapcsolatban, hogy a társadalom hogyan keresi az egyensúlyt aközött, hogy lehetővé teszi a gyerekek számára, hogy az öltözködésen keresztül kifejezzék az egyéniségüket és a kreativitásukat és aközött, hogy megvédjék őket a felnőtt témákkal és hatásokkal szemben.

Az olyan hírességek hatása, mint Harper Beckham, nem csak a saját életükre terjed ki. Akaratlanul is trendeket állítanak fel és nézeteket formálnak arról, hogy mi tekinthető divatosnak, főleg a gyerekek körében. A Beckham család tagjaként természetes, hogy Harper öltözködésére figyelem irányul, amiben gyakran elmosódik a gyerekes és felnőttes divat közti határvonal. Olyan korban élünk, mikor a sztárok nagyban befolyásolják a trendeket, így az, hogy mit visel egy olyan fiatal celeb, mint Harper, akaratlanul is befolyásoló tényezővé válhat számtalan fiatal és szüleik számára.

A Beckham névhez kapcsolódó csillogás és kiváltság ellenére David és Victoria rendületlenül elkötelezték magukat amellett, hogy alázatra neveljék gyermekeiket. Tisztában vannak vele, mennyire fontos, hogy ne engedjék, hogy gyermekeik kizárólag luxussal körülvéve nőjenek fel és védve legyenek a való világtól. Ehelyett arra törekednek, hogy két lábbal a földön járó gyerekeket neveljenek, akik a saját tapasztalataikon túl is tisztában vannak az élet tágabb összefüggéseivel.

A Beckham szülők ragaszkodnak azokhoz az értékekhez, melyek elősegítik az alázat és a megbecsülés érzésének létrejöttét gyermekeikben. Victoria meg is osztotta a véleményét ezzel kapcsolatban: “David és én elmagyarázzuk a gyerekeknek, milyen kiváltságos az életük. Elmondjuk nekik, hogy a világon sok helyen éheznek a gyerekek, hajléktalanok és betegek.” Ez a nyílt és őszinte beszéd a világban létező kiváltságokról és egyenlőtlenségekről alapvető része a Beckham család nevelési filozófiájának.

Ezen leckék átadásával Beckhamék az empátia és a felelősség érzését kívánják táplálni gyermekeikben, biztosítva ezzel, hogy tudatában legyenek kiváltságos helyzetüknek, és motiváltak legyenek arra, hogy idősebb korukban pozitív hatást gyakoroljanak a világra. Emlékeztetnek arra, hogy még a fényűzés világában is elkötelezetten igyekeznek az alapvető értékeket táplálni gyermekeikbe, és befolyásukat a társadalom jobbá tételére fordítják.

David Beckham hinni akar abban, hogy rendelkezik egy feminista génnel, és fiait is arra tanítja, hogy tiszteljék a nőket.

David Beckham feministává válásában nagy szerepe volt szüleinek és feleségének, Victoria Beckhamnek is. Felbecsülhetetlen értékű leckéket kapott tőlük a nőkkel való bánásmód fontosságáról, ez pedig egyfajta filozófiaként visszhangra talált benne.

Neveltetését a nemek közti egyenlőséget megalapozó értékek következetes megerősítése jellemezte. Édesanyja és édesapja kulcsszerepet játszottak abban, hogy ezeket az értékeket magáévá tette. Kiskora óta arra tanították, hogy a legnagyobb tisztelettel legyen nővérei, anyja és nagyanyja iránt, hangsúlyozva, hogy a nem soha nem lehet olyan tényező, ami meghatározza, hogyan bánjanak valakivel. Ez a neveltetés véste belé azt a felfogást, hogy nemtől függetlenül mindenki egyenlő tiszteletet, méltóságot és lehetőséget érdemel.

Lánya érkezése azonban katalizátorként hatott benne a feminizmus előmozdítására. Egy fiatal lány apjává válni emlékeztette őt arra, hogy olyan környezetet kell kialakítani, ahol a lánya a nemi megkülönböztetés és sztereotípiák nélkül nőhet fel. Megerősödött benne az eltökéltség, hogy gondoskodjon arról, lánya úgy nőjön fel, hogy tudja, értékes és bármilyen célt kitűzhet maga elé, amire csak vágyik. Az apaság elmélyítette azt az elhatározását, hogy kiáll a nemek közti egyenlőségért és ilyen téren is példaképpé válik.

Egy interjúban, mikor azt kérdezték tőle, szerinte a feminizmus a génjeibe van-e kódolva, egyértelműen igennel válaszolt. Ez is az ügy iránti elkötelezettségéről és arról a törekvéséről tanúskodik, hogy ezt a meggyőződést tovább adja a következő generációnak, beleértve a fiait is. Számára ezeknek az értékeknek a folytonossága a legfontosabb, és igyekszik példakép lenni abban, hogy ezeket az eszméket átadja gyermekeinek.

Három, 13-19 év közötti fiával David és Victoria Beckham előrelátó lépéseket tett annak érdekében, hogy gyermekeiket a nemek közti egyenlőség elveire neveljék már egészen kicsi koruktól kezdve. Otthonuk olyan, mint egy igazi tanterem, ahol szorgalmasan tanítják és gyakorolják annak fontosságát, hogy minden emberrel – nemtől függetlenül – egyenlően és tisztelettel bánjanak. Ez nem egy felszínes és felületes tanítás, hanem a családjuk kultúrájának szerves része.

Beckhamék kétségkívül csodás családot alkotnak. A gazdag és extravagáns életmódjukat övező viták és kritikák ellenére a szerelem, ami összeköti őket, páratlan és már több mint 20 éve tart.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét