Emilia Clarke őszintén beszélt arról, hogy elvesztette agyának egy részét és szörnyű fájdalmat élt át

0

Emilia Clarke, akit elsősorban a Trónok harca Daenerys Targaryenjeként ismerhetünk, bizonyítja, hogy az életben sem kevésbé bátor, mint a filmben. Életveszélyes kihívásokkal kellett szembenéznie, hiszen két agyi aneurizmát is túlélt. A képernyőn látható ereje tükrözi a való életben való kitartását is, hiszen elképesztő erőfeszítéseket tett a túlélés érdekében. Clarke története egy rendkívül bátor nőt mutat be, aki a valóságban is képes volt legyőzni a lehetetlent.

2011-ben kezdődött, mikor a karrierje szárnyalt.

2011-ben, mikor befejezte a Trónok harca első évadának forgatását, borzalmas dolog történt, amiről Emilia Clarke korábban sosem beszélt.

2011 eleje volt, éppen egy londoni edzőteremben próbált megszabadulni a stressztől. 2011. február 11-én éppen az öltözőbe indult, mikor iszonyú fejfájás tört rá. Annyira fáradt volt, hogy a cipőjét is alig tudta felvenni. Edzés közben, a plank póznál úgy érezte, mintha az agyát összepréselnék.

Próbált nem foglalkozni a fájdalommal, de az csak rosszabb lett. Emilia szünetet kért az edzőjétől. Alig bírt elmenni az öltözőig, úgy érezte, mintha egy pánttal szorítanák össze az agyát. Rosszul lett, és tudta, hogy valami nagyon nincs rendben az agyával.

Megpróbálta elűzni a fájdalmat és a hányingert, és azt mondogatta magának, hogy nem fog lebénulni. Mozgatta a kéz- és lábujjait, hogy biztos legyen benne, mozognak. Ezekben a félelmetes pillanatokban még a Trónok harca szövegét is próbálta magában visszaidézni, hogy működésben tartsa a memóriáját.

A diagnózis sokkoló volt, úgy hangzott, mintha vége lenne az életének.

Végre sor került egy részletes MR-vizsgálatra, a diagnózis: szubarachnoideális vérzés (SAV), a stroke kritikus formája, ami vérzést okoz az agy körüli térben. Egy anuerizmát, az artéria tágulatát is azonosították.

Sajnos a SAV betegek egyharmada azonnal vagy szinte azonnal meghal. A túlélőknek sürgős ellátásra van szükségük, mivel fennáll a halálos kimenetelű vérzés kockázata. Hogy a beteg életben maradjon és ne szenvedjen súlyos károsodást, azonnali műtétre van szükség. Ám a végeredmény még ekkor is bizonytalan.

A második operáció nem sikerült, borzasztó fájdalmakat élt át.

A következő 3 órában a sebészek próbálták helyreállítani az agyát. Nem ez volt az utolsó műtéte és nem is a legrosszabb. Ekkor 24 éves volt.

2013-ban még egy agyi aneurizma műtéte volt, mert az orvosok egy újabb és nagyobb problémára bukkantak. Mikor felébredt, üvöltött a fájdalomtól. A beavatkozás nem sikerült. Erős vérzése volt, az orvosok pedig világossá tették, hogy az esélye a túlélésre bizonytalan, ha nem operálják meg újra.

Ezúttal a koponyáján keresztül kellett behatolniuk az agyába. Az operációra pedig azonnal sort kellett keríteni. A felépülés még fájdalmasabb volt, mint az első műtét után.

Agyának egy részét elvesztette.

“Az agyam egy része többé nem használható – figyelemre méltó, hogy képes vagyok beszélni, néha artikuláltan, és teljesen normálisan élni az életemet, mindenféle következmény nélkül” – mondta Clarke. Hálás, hogy azon kevesek közé tartozhat, akik túlélték ezt.

Emilia Clarke létrehozta a SameYou nevű jótékonysági szervezetet az agyi sérülést és stroke-ot szenvedett emberek számára. Ő leküzdötte saját egészségügyi problémáit, és elfogadta jelenlegi állapotát.

Fontos, hogy az életben mindenkivel szemben empatikusak legyünk, mert sosem tudhatjuk, a felszín mögött milyen nehézségei vannak és miken ment keresztül.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét