Elon Musk történelmi bejelentése: Először ültettek chipet egy ember agyába

0

Elon Musk megint történelmet írt. Ezúttal azzal hajtott végre áttörést, hogy sikerült beültetni az első implantátumot egy ember agyába. Musk szerint: “A kezdeti eredmények biztatóak a neuroncsúcs-érzékelés szempontjából.” Lássuk, mi is történik!

X-en posztolta.

Elon Musk, a Neuralink mögött álló dollármilliárdos megosztotta, hogy sikeresen beültették az első emberbe az agyi chipet, és az illető jól halad a gyógyulásban. A dolog nem volt váratlan, hiszen az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága már májusban zöld utat adott ahhoz, hogy elvégezzék az első emberi kísérletet az implantátummal.

Must a műtétet követő napon X-en posztolt, és megosztotta, hogy megfigyelték a neuronaktivitás biztató jeleit.

Elon Musk több részletet is megosztott.

Must tweetjében elárulta azt is, hogy az első Neuralink termék a Telepathy nevet kapta.

Elmondta, hogy használatával lehetséges a különböző készülékek – telefonok, számítógépek – gondolat általi irányítása, és hogy az első felhasználók olyan emberek lesznek, akik nem tudják használni a végtagjaikat. Musk hangsúlyozta az eszköz általi gyorsabb kommunikáció lehetőségét, példaként felhozva Stephen Hawkinst, aki figyelemre méltó sebességgel gépelt.

A Neuralink sikeresen beültetett emberi implantátuma fontos fejlődést jelent az agy-számítógép interfészek terén. Anne Vanhoestenberghe megemlítette, hogy a Neuralink belépett az emberekbe eszközöket beültető cégek kis csoportjába. Miközben Elon Musk a kísérletek előrehaladásáról számol be, addig az igazi sikert a hosszú távú stabilitásban és a résztvevőknek nyújtott előnyökben lehet majd mérni – tette hozzá Vanhoestenberghe.

A Prime nevű startup cég tanulmánya a vezeték nélküli agy-számítógép interfészének kísérlete, amelynek célja az implantátum és a sebészeti robot biztonságosságának értékelése. A kutatók a vállalat honlapja szerint az interfész működőképességét fogják értékelni, amely lehetővé teszi, hogy a kvadriplégiában szenvedő emberek gondolataikkal irányíthassák az eszközöket. Musk egy új termékről, a Blindsightról is szót ejtett, ami a látás helyreállítását segítené elő.

Az 5 milliárd dollár értékű Neuralink 2023-ban kapta meg az engedélyt az első emberkísérletre. A szeptemberben indult kísérlet során egy robot sebészi úton ültetett be ultrafinom szálakat az agyi jelátvitelhez.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét