El tudod érni, hogy valaki beléd szeressen? A tudomány szerint igen

0

Ez az egyik legfontosabb kérdés, amikor a romantikus kapcsolatokról van szó. Számos tanulmányt elvégeztek, hogy bizonyítsák, hogy valóban irányíthatjuk a szerelmet. Általánosságban véve ez is csak egy alapvető pszichológiai érzelem, mint a félelem, öröm, bánat és más érzelmek, amelyeket lehet szabályozni, ha megfelelően figyelemmel kísérik őket. Hogyan használjuk a pszichológiát és a pszichológiai trükköket, hogy megtanuljuk elérni, hogy mások belénk szeressenek?

Megtudtuk, hogy tulajdonképpen a szerelem nem a “sorsról” szól. Biológiai, kémiai és pszichológiai mechanizmusok együttműködése. Meg lehet találni ezeknek a megfelelő megközelítését, és a saját céljainkra használhatjuk őket.

A legfontosabb dolog, amit meg kell értened, hogy a másik személynek legalább minimális érzelmei kell, hogy legyenek irántad, aztán képes leszel ezeket könnyen és gyorsan valódi, mély érzésekké változtatni.

1. Ne egyél fagyit az első randin.

Egy szociálpszichológus, John Bargh, aki a Yale Egyetemen dolgozik, tanulmányozta a tudatalatti folyamatok társadalmi viselkedésre gyakorolt szerepét. Néhány tanulmánya érdekes kapcsolatot talált egy adott személy testhőmérséklete és pszichológiai állapota között.

Kiderült, hogy amikor melegünk van, valószínűbb, hogy kedvesek és barátságosak vagyunk másokkal. Ez a trükk igazán kapóra jöhet például az elsőn randin, amikor különösen fontos, hogy elnyerjük a másik bizalmát. Emlékezz erre, és bizonyosodj meg róla, hogy a jövőben csak meleg helyeket, ételeket és italokat választasz, hogy minden találkozód (legyen az romantikus vagy üzleti) jól sikerüljön.

2. A hosszú szemkontaktus előnyei.

A Harvard pszichológusa, Zick Rubin elvégzett egy tanulmányt, hogy megpróbálja megérteni, hogy lehet-e mérni a szerelmet. A választ a szemekben találta meg, vagyis pontosabban abban, hogy az emberek milyen gyakran és milyen hosszan néznek egymásra. Azt találta, hogy a párok, akik nagyon szerelmesek, egy beszélgetés során az idő 75%-ában néznek egymásra, és vonakodva hagyják abba egymás nézését. Egy normál beszélgetés során az emberek az idő 30-60%-ában nézik egymást.

Azonban az egymás szemébe nézés nemcsak a szerelem következménye lehet, hanem az oka is. Ha sokáig nézel valakit, és gyakran teszed ezt, kicselezed a másik elméjét, mert emlékszik, hogy milyen a “szerelmes nézés”. Tehát romantikus értelemben kezd gondolkodni rólad. Az idegrendszer elkezd fenetil-amint termelni, amely azt a benyomást okozza, amit akkor érzünk, amikor szerelmesek vagyunk: “lepkék a gyomorban”, szapora szívverés, meleg tenyér. Hogyan tudna bárki ellenállni?

3. Mondj el valami kínosat magadról.

Az nyilvánvaló, hogy egy nyitott és kommunikatív személynek több esélye van arra, hogy kedveljék. Tehát semmi meglepő nincsen abban a tényben, hogy ha félelem nélkül megosztasz információkat magadról és az életedről, azzal azt éred el, hogy mások kedveljenek.

Egy tanulmány szerint, amelyet a Harvard Business School tudósai végeztek el, a résztvevők 79%-a preferálta, hogy nyitott és őszinte legyen az első randin. Nem rejtegettek semmit még akkor sem, amikor furcsa szokásokról, ízlésről és velük történt kínos szituációkról vagy akár negatív jellemvonásokról volt szó. Mert ez pontosan úgy működik, mint a titok: amikor elmondunk valakinek egy titkot, különleges kapcsolat jön létre köztünk és a másik személy között, amely a bizalmon és a megértésen alapul.

4. Ne tegyél semmit. Hagyd, hogy a másik tegyen valamit érted.

Amikor jó dolgot teszünk vagy segítünk valakinek, az jó érzés. Örülünk és pozitív érzéseink vannak az iránt a személy iránt, akinek segítettünk. Amikor az erőfeszítéseinket indokoljuk, idealizáljuk a személyt, akivel nagylelkűek voltunk, és meggyőzzük magunkat, hogy megérdemelte ezt a bánásmódot. Eredményként van egy érzelmi horgonyunk, és még jobban kedvelni kezdjük a másikat.

Másrészről, amikor valaki tesz értünk valamit, azt is kedveljük. De itt más érzelmekről van szó, és közülük nem mind pozitív. A legtöbbször azt érezzük, hogy tartozunk a másiknak, és vissza kell adnunk a szívességet. A dolgok még nehezebbek, ha olyan valakiről van szó, akit nem igazán kedvelünk. Tehát észben kell tartanunk ezt a pszichológiai hatást.

5. Találj ki egy titkos nyelvet csak kettőtöknek.

Ez belső viccekről, speciális szavakról és egyedi gesztusokról szól, amelyek akkor történnek meg az emberek között, amikor valami közöset találnak egymásban, és igazán közel kerülnek egymáshoz. Talán ugyanazt a filmet, dalt, könyvet vagy akár mémet kedvelitek. És lehet, hogy a vicc spontán jött az első randi, séta vagy egy találkozás során. Ne hagyd figyelmen kívül ezeket a kis dolgokat.

Amikor megtalálod és használod ezt a kifejezést a mindennapi kommunikációban, a kapcsolatot egy teljesen új szintre fogod emelni. Még erősebb és bizalmasabb lesz. A Texasi Egyetem tudósai erre a következtetésre jutottak a tanulmányukban. Mindannyian különlegesek és egyediek akarunk lenni, és ez a titkos nyelv segít érezni, hogy mi jobban megértjük egymást, mint mások.

6. Számít a pupilla mérete.

Egy tanulmányban a 60-as, 70-es évekből a tudósok a pupilla mérete és az adott személy vonzereje közötti kapcsolatot kutatták. Férfiaknak mutattak 2 képet ugyanarról a nőről. A képek egyformák voltak egyetlen apró részlet kivételével: az egyik képen a nő pupillái nagyobbak voltak. Az eredmény az volt, hogy a férfiak jobban kedvelték a szerkesztett fotót annak ellenére, hogy senki nem vette észre a különbséget a szemekben.

Van mód arra, hogy előnyödre fordítsd ezt a hatást. Természetesen nem tudod szándékosan megváltoztatni a pupillád méretét, de megfelelővé teheted a feltételeket, például tompíthatod a fényeket. Használj gyertyákat a hagyományos lámpák helyett. Vagy menjetek egy olyan étterembe, amely híres a kellemes légköréről.

7. Legyél gyakran a közelében… Aztán érd el, hogy hiányozz neki.

Álmainkban mindannyian megtaláljuk, akit kedvelünk, elmondjuk neki az érzéseinket, aztán boldogan élünk együtt. De a való világban a dolgok nem ennyire egyszerűek, ezért kell az embereknek speciális taktikákhoz folyamodniuk.

Természetesen fontos, hogy több időt töltsetek együtt, ha az érzések kölcsönösek. Annak érdekében, hogy jobban megismerjétek egymást, megtörjön a jég és kötődést építsetek fel, időt kell együtt töltenetek. De néhány randi után a pszichológusok azt ajánlják, hogy tartsatok szünetet (akkor is, ha nem akartok), hogy hiányozzon a jelenlétetek a másik ember életében. Ezzel a lépéssel több dolgot elértek:

  • Nem unjátok meg egymást (az idő múlásával az érzések már nem lesznek olyan újak, és annak érdekében, hogy életben tartsátok őket, játszanod kell a “nehezen megszerezhetőt”).
  • A másik személy esélyt kap megérteni, hogy milyen kedves és fontos lett ez a kapcsolat a számára (a korlátozott és a ritka dolgokra mindig jobban vágyunk).
  • Átveheted az irányítást az érzelmeidtől, és tisztán gondolkodhatsz.

8. Hozz létre pozitív asszociációt.

Tudod programozni valaki más elméjét ugyanazon gondolatok folyamatos ismétlésével. Ezért fontos gondosan megválogatni a szavakat, amikor olyan emberekkel kommunikálunk, akik nagyon fontosak számunkra.

Használhatod ezt az alapelvet a rólad kialakított kép javítására. Minél jobban prezentálod saját magad, annál több pozitív gondolatot fogsz hagyni a másik tudatában, még akkor is, ha éppen nem vagy vele. Az nem igazán számít, hogy valóban ilyen pozitív vagy-e (mindenkinek vannak hibái). Az egyetlen dolog, ami most számít, hogy milyennek látnak, és milyennek akarod, hogy lássanak.

Hasznosak lesznek ezek a tippek neked? Oszd meg a véleményedet egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét