Egy volt betörő elárulta, hogyan akadályozhatod meg, hogy kiraboljanak

0

Egy volt betörő elmesélte, hogyan választják ki a bűnözők, hogy melyik házba törnek be és hol keresik az értékeket. Miután megismered ezeket a trükköket, cselekedj minél előbb. Kiderült, hogy azok a biztonsági tippek, amikben évek óta bíztunk, mégsem a leghatékonyabbak.

A következő 15 tipp megvalósításával nagyobb biztonságban tudhatod az otthonodat. A cikk végén lévő bónuszt se mulaszd el.

1. Legyen dupla üvegezésű az ablak.

A hagyományos ablakokat a besurranó tolvaj nagyon egyszerűen betöri. De a dupla üvegezésű műanyag ablakokkal már nem boldogul ilyen könnyen.

2. Ne legyen magas a kerítésed.

Egy betörő számára a legelőnyösebb dolog a magas kerítés és a sok bokor. Ezek jól elrejtik, így a szomszédok nem fognak felfigyelni rá. Az alacsony kerítés és a kisebb bokrok viszont nem nyújtanak ilyen jó takarást, ezért kisebb az esélye, hogy egy ilyen környezetben lévő házba törnek be.

3. Ne bízz a kutyában, mint házőrzőben.

A kutyákat könnyen le lehet kenyerezni, főleg, ha a betörő már jó ideje kiszemelte a házat és ismeri az ott élő kutyát.

Ha olyan kutyát szeretnél, amelyik ölelgetni való háziállat, de házőrző is egyben, válassz kisebb fajtát. Ezek általában többet és hangosabban ugatnak.

4. Ne tedd ki a kutyára figyelmeztető táblát a kerítésre.

A “Harapós kutya” feliratú tábla nem riasztja el a betörőt, inkább csak felvilágosítja, hogy mire kell felkészülnie. Ha azt akarod, hogy a kutyád jelezze, mikor idegen jön be az udvarra vagy a házba, ne tedd ki a figyelmeztető táblát.

5. A titkos helyeken is rendszeresen törölgesd a port.

A betörők a por mennyiségét figyelve bukkannak rá a titkos helyekre. Ha egy adott helyen megül a por, az azt mutatja, hogy a tárgyakat régóta nem mozdították el onnan. Ezért fontos, hogy a lakás minden része egyformán portalanítva legyen.

6. Tégy seprűt az ajtóhoz.

Egyszerű módszer, ami azonnal jelez, ha valaki megpróbál bejutni a házba. Támassz egy seprűt vagy felmosót az ajtónak. Mikor a betörő megpróbál bemenni az ajtón, a seprű eldől, a zajra pedig felriadsz.

7. A naptáradat ne tedd az ablak közelébe.

A betörő számára a legjobb időpont az, amikor nem tartózkodsz otthon, amikor nyaralsz. Belesnek a szobába, és megpróbálják megnézni a naptáradat, hogy kifürkésszék a terveidet. Ezért jobb, ha a naptárat az ablaktól a lehető legtávolabb helyezed el.

Egy másik módszer, amivel megfigyelik, hogy van-e otthon valaki, a postaláda ellenőrzése. Ha tele van, tudják, hogy egy ideje nem vagy otthon, ezért számukra ideális az időpont. Ezt elkerülheted, ha az ajtódra levélbedobót szereltetsz vagy megkérsz valakit, hogy rendszeresen ürítse a postaládát, amíg távol vagy.

8. Húzd el a függönyöket.

Ha behúzott függönyökkel szeretnéd védeni a privát szférádat, azzal a betörőknek kedvezel. A szomszédok ugyanis nem fogják látni, mi zajlik a függönyök mögött, ezért nagyobb az esélye, hogy a lakásod jó célpont lesz. Főleg akkor húzd el a függönyöket, ha elmész otthonról.

9. A reluxa lamellái felfelé nézzenek.

A reluxán keresztül a betörő be tud lesni a házba, hogy megnézze, bent vagy-e. Ezért fontos, hogy úgy állítsd, hogy a lamellái felfelé álljanak. Így szabályozni tudod a fény mennyiségét, de kívülről nem lehet belátni.

10. Szerelj fel biztonsági zárat.

Maximális biztonságot nem nyújt a betörők ellen, de az garantált, hogy lelassítja őket. Ez a fajta zár tartós, és megnehezíti a bejutást a lakásba.

11. Tégy biztonsági kamerákat szemmagasságba.

Ha úgy döntesz, biztonsági kamerákat szereltetsz fel az otthonodra, néhányat közülük szemmagasságban helyezz el. Így nagyobb eséllyel tudod megfigyelni a betörő arcát.

12. A garázskulcsokat ne tartsd az autóban.

Sok betörő a garázsajtón keresztül jut be a házakba. Ennek még nagyobb az esélye, ha a bejárón parkoló autódban tartod a garázs kulcsait. Egy autót nagyon egyszerű feltörni, és ha a kulcs a betörő kezében van, gond nélkül tud behatolni a házba.

13. A partikellékeket ne tedd feltűnő helyre.

A dekorációk a betörők kedvencei, hiszen számukra azt jelentik, hogy értékes ajándékok találhatók a házban, amelyekért érdemes betörni. Ezért jobb, ha kívül nem dekorálod az otthonodat és az ablakba sem teszel ilyesmit.

14. Tartsd bent a gyerekjátékokat.

A gyerekjátékok arról árulkodnak a betörőknek, hogy már megállapodtál, jól élsz, ezért feltehetően vannak értékeid az otthonodban. Ha a gyerekek már nem játszanak velük, vidd be inkább a játékokat.

15. Az automata világítást állítsd véletlenszerű üzemmódba.

Ha már van automata világításod, ne úgy állítsd be, hogy mindennap ugyanakkor lépjen működésbe. Legyen véletlenszerű. A betörők jól ismerik ezeket a rendszereket, és megfigyelik, hogy mikor kapcsolnak be. Észre fogják venni, ha nálad ez mindennap ugyanakkor történik, ez pedig okozhatja, hogy a te házad lesz a következő célpontjuk.

BÓNUSZ: Fordíts nagyobb figyelmet a napközbeni védekezésre.

A betörések többnyire napközben történnek, mikor nem vagy otthon. A betörőknek sokkal könnyebb dolguk van, ha senki nem tartózkodik a házban. Legtöbbjük nem kockáztatja meg az éjszakai betörést, hiszen a lakók könnyen felébredhetnek és elkaphatják őket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét