Egy tanulmány szerint a legtöbb gyerek a magasságát az apjától, a testsúlyát az anyjától örökli

0

A teljes értékű, tápláló ételek segítik leginkább, hogy egy baba a legtöbbet hozza ki a génekből, és magasabbra nőjön. Ezzel szemben a tápanyagszegény étrend hatására a gyerek alacsonyabb lehet a szüleinél. Egy brit tanulmány szerint a gyerekek a magasságukat az apukájuktól öröklik.

A következőkben fellebbentjük a fátylat a genetika egyik érdekességéről.

A magasabb apukáknak hosszabb babájuk születik.

A magasságunkat 70%-ban a genetika határozza meg, 30%-ban a környezeti hatások. De a gyermek magasságában sok különböző gén játszik szerepet.

A lányok növekedése általában 15 éves koruk környékén megáll, míg a fiúk még további 3 évig nőnek. Ez az oka annak, hogy a férfiak általában magasabbak a lányoknál. Mivel a nők gyakran olyan férfihoz mennek feleségül, aki magasabb náluk, a fiaik is magasabbak lesznek.

Hogy alacsonyabbak legyenek, alacsonyabb férfitól kell, hogy gyermekük szülessen. A Royal Devon és Exeter Kórház kutatói szerint minél magasabb az apuka, annál nagyobb súllyal és testhosszal születik a baba.

Az apa testsúlya jóval kisebb hatást gyakorol a gyermek testsúlyára.

A nagyobb testsúlyú apáknak nem feltétlenül lesz a gyermekük is súlyosabb. Más tanulmányok szerint ugyanakkor az apa túlsúlya hatással lehet a gyermek agyi fejlődésére, lassíthatja a motorikus képességeket.

Az anya extra kilói nagyobb hatással lehetnek a gyerekre.

A Royal Devon és Exeter Kórház kutatói szerint az apával ellentétben az anya túlsúlya már inkább hatással van a gyermekre. Ennek alapja feltehetően a méhben lévő környezet, ami a babát körülveszi, hiszen a túlsúlyos anyáknak általában magasabb a vércukor szintjük. A tanulmányukban 1000 családot vizsgáltak, melyben az anyák és apák magasságát, testsúlyát, valamint a babákat kísérték figyelemmel életük első 2 évében. Az eredmények azt mutatták, hogy elsősorban az anya méretei befolyásolják a születendő gyermek testsúlyát.

Ez az első alkalom, hogy a tudósok magyarázatot találtak arra, a szülői gének hogyan hatnak a baba súlyára és testhosszára. Ez pedig az egészségi állapotát is befolyásolja. A tudósok és az orvosok a jövőben már többet tudnak tenni azért, hogy egészségesebb testsúllyal szülessenek a babák.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét