Egy tanulmány szerint a gyerekek korábban és rendszertelenebbül kezdenek menstruálni, mint régen, és itt van, hogy miért

0

A menstruációt tanulmányozó kutatók szerint több oka is van annak, hogy manapság a lányoknál korábban jelentkezik az első vérzés. Egy új tanulmány azt is kimutatta, változó, hogy mennyi idő alatt válik rendszeressé.

2024 májusában számoltak be a kutatás eredményeiről.

A tanulmány elkészítésében a Harvard, a National Institute of Environmental Health Sciences (NIEHS) és az Apple kutatói is részt vettek.

71.341 iPhone-t és Apple okosórát használó ember adatait tanulmányozták a menstruációs ciklussal kapcsolatban. Rájöttek, hogy a lányoknak napjainkban már 11,9 évesen megjön az első vérzésük, ha 2000-2005. között születtek. Összehasonlításképpen azok, akik 1950-1969. között születtek, 12,5 éves koruk körül kezdtek először menstruálni. A tanulmány rávilágít az első menstruáció korábban való jelentkezésének tendenciájára a különböző generációknál. Ez arra utal, hogy a pubertást befolyásoló tényezőknél jelentős változások történtek.

Ehhez a tendenciához az USA-ban hozzájárul a kedvezőtlen egészségügyi helyzet és az egyenlőtlenségek fokozódása.

A tanulmányban résztvevő ázsiai, nem spanyol származású fekete bőrű és többrasszú emberek állításai szerint az első menstruáció náluk hamarabb jelentkezett, mint a fehéreknél. Dr. Zifan Wang, a kutatás vezetője megjegyezte, hogy a fiatalabb generációk hamarabb kezdtek menstruálni, de hosszabb ideig tartott, míg a vérzésük rendszeressé vált.

Dr. Wang beszélt arról is, hogy ez fontos szempont, hiszen a korai és rendszertelen menstruáció később potenciális egészségügyi problémákhoz vezethet, melyekre figyelni kell. Hangsúlyozta, hogy az USA-ban ezek a változások több egészségügyi problémához és eltéréshez vezethetnek, ezért közegészségügyi szempontból nagyon fontos megérteni és kezelni ezeket a tendenciákat.

A tanulmányon dolgozó kutatók szerint több oka is lehet a korai menstruációnak.

Kiemelték, hogy a túlsúly az egyik rizikófaktora a korai pubertásnak, így potenciális összefüggés lehet az elhízás és a korai menstruáció között. Mivel az Egyesült Államokban egyre több a túlsúlyos gyerek, feltételezik, hogy az elhízás hozzájárulhat ahhoz, hogy a lányok korábban kezdenek menstruálni.

A kutatók említettek más tényezőket is, melyek befolyással lehetnek a pubertás kezdetére. Ilyenek a környezeti tényezők, a táplálkozási szokások, a stressz vagy a kedvezőtlen körülmények gyermekkorban. Ezek a tényezők szerepet játszhatnak az első menstruáció időpontjának megváltozásában, és további vizsgálatokat indokolnak.

A kutatók azt is megállapították, hogy a menstruáció idején mért testsúly nagy szerepet játszik ebben a tendenciában.

Fontos megérteni a korai menstruáció és az egészségügyi problémák közötti összefüggést. Bár az Egyesült Államokban megfigyelték, hogy a menstruáció manapság korábban jelentkezik a lányoknál, a szociodemográfiai tényezőkről és a testtömeg-indexről csak korlátozott mennyiségben állnak rendelkezésre adatok. Hogy mennyi idő telik el az első menstruációtól a vérzés rendszeressé válásáig, az egy másik, egészségügyi következményekkel járó aspektus, amit korábban szintén alig tanulmányoztak.

Az eredmények azt mutatják, hogy egyre csökken az életkor az első menstruációnál, egyre többeknél jelentkezik korai vérzés, viszont a rendszeresség csak keveseknél áll be 2 éven belül. A korai menstruáció trendje erősebb bizonyos rasszoknál és etnikumoknál, valamint a társadalom alacsony szintjén élőknél.

A tanulmány szerint tehát szoros összefüggés van a BMI és az első menstruáció jelentkezésének életkori csökkenése között. Ezek az eredmények felhívják a figyelmet az Egyesült Államokban a korai pubertással összefüggő, lehetséges egészségügyi következményekre.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét