Egy szépségipari vállalat alapítója elmagyarázta, miért nézünk ki néha öregebbnek, és ennek semmi köze a ráncokhoz

0
7399

Tudtad, hogy a legtöbben, amikor találgatják mások életkorát, túlbecsülik azokét, akik idősebbnek látszanak, mint ők maguk? És ez visszafelé is így működik. Hányszor volt, hogy a fotókon és a tükörben öregebbnek láttad magad, és hányszor mondták, hogy fiatalabbnak nézel ki? Ennek oka, hogy az agyat nagyon könnyű kitrükközni.

Tiina Orasmae bőrgyógyász, kozmetológus és egy szépségipari vállalat alapítója. Most megtudhatod tőle, az emberek milyen jelekből ítélik meg mások életkorát fényképről és a való életben. Meg fogsz lepődni, de a ráncoknak ebben nem sok szerepük van.

Többféle tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy kevésbé tűnjünk üdének és fiatalnak, mint amilyenek valójában vagyunk. De szerencsére erre is létezik megoldás.

12. Egyenletes bőrtónus

A pigmentfoltokat a melanin egyenetlen eloszlása okozza a bőrsejtekben, ami miatt az arc egyes területei sötétebbek a többinél. Az egyenletes bőrtónus pedig fontos ahhoz, hogy fiatalnak tűnjünk.

11. Az arc teltsége

Ez esetben a főszereplők az áll, az arccsontok és az ajkak. Fiatal korunkban az arc ezen részei sokkal előugróbbak: az arccsontok magasabban vannak, az ajkak teltek, az áll határozott vonalú. Csak annyit kell tennünk, hogy ezeket a területeket highlighter segítségével kiemeljük. Ha az arc teltebb, fiatalabbnak is néz ki.

10. A szem mérete

“Minél nagyobb a szem, annál fiatalabb az arc.” – legalábbis az európai szépségszabályok szerint. A korral együtt azonban a felső szemhéj hossza megnő és elkezd megereszkedni a szem külső sarkánál.

9. Határozott arcvonalak

A határozott, tiszta arcvonalakat szintén a fiatalsággal kapcsoljuk össze. Ennek oka a bőr rugalmassága. Minél fiatalabbak vagyunk, bőrünk annál rugalmasabb. Ahogy öregszünk, úgy a bőrünk vékonyabbá válik és megnyúlik. A korábban határozott arcvonalak ezért elmosódottá válnak, amiből mások arra következtetnek, hogy az illető idősebb náluk.

8. A fülek és az orr mérete

Minél kisebb a fül és az orr, annál fiatalabbnak tűnik az arc. Ezek az arcnak azon részei, melyek folyamatosan nőnek egész életünk során. A nagy orrot és a nagy füleket ezért az idős korral kapcsoljuk össze.

7. Ráncok és barázdák

A dolog nagyon egyszerűnek tűnik: minél kevesebb a ránc, annál fiatalabbnak látjuk az illetőt. Valójában azonban ahhoz, hogy egy fotón fiatalabbnak tűnj, arra van szükség, hogy a bőrtónusod egyenletes legyen, a szemeidet kihangsúlyozd, a figyelmet pedig tereld el a füleidről és az orrodról. A ráncok mennyisége nem igazán számít, ezektől valójában nem tűnik senki sem öregebbnek. Ennek oka pedig az, hogy még a fiatalokon is vannak ráncok, ha a génjeik miatt hajlamosak erre.

6. A mozgás sebessége és folytonossága

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

Reese Witherspoon (@reesewitherspoon) által megosztott bejegyzés,


Kiderült, hogy ha megnézünk két egyforma videót ugyanarról az emberről, de az egyiket normál sebességben, a másikat kissé felgyorsítva, akkor a második videón az illető fiatalabbnak fog tűnni. Minél gyorsabb a mozgása, annál fiatalabbnak hisszük. De van még valami, amit tudni kell: nemcsak a sebesség, de a mozgás folytonossága is számít. Minél gördülékenyebben mozog valaki, annál fiatalabb ember benyomását kelti.

5. Ruha és stílus

Lehet az egy hosszú, sötét ruha vagy egy diszkós szett, a divatjamúlt ruhák még akkor is réginek tűnnek, ha éppen most vettük őket. Az ilyen ruhák pedig a viselőjüket is öregebbnek láttatják. A retro darabokat ezért mindig kombináld divatos ruhákkal vagy kiegészítőkkel.

4. Frizura

A természetes lendületesség fiatalít. Igaz ez az öltözködésre, de az olyan részletekre is, mint például a hajviselet. Egy igénytelen vagy régimódi stílusban elkészített frizura nem kelthet fiatalos hatást.

3. Mimika

A homlok mozdulatlanságából a tudatalattink arra következtet, hogy az illető idősebb. Ennek oka talán az, hogy a sok botoxolt celeb miatt már hozzászoktunk a mimika hiányához, vagy talán az idősebb generáció tagjai kevésbé fejezték ki érzelmeiket a mimikájukkal. Ami azonban tény, hogy akinek kevés arcmimikája van, az azt jelenti számunkra, hogy öreg. Legalábbis az agyunk így értékeli.

2. Testtartás

Amikor belépsz egy szobába, a plafonra nézz, ne a földre! Ez egy egyszerű szabály, amit mindenkinek követnie kellene, ha egy energikus és magabiztos személyiség benyomását akarja kelteni. A görnyedt hát, a leengedett vállak öregítenek, hiszen az idős embereknek már kevesebb az izomerejük, ezért nem tudják megőrizni a helyes testtartásukat.

1. Magabiztosság

Meglepő, de egy magabiztos 30 éves nő kissé idősebbnek tűnik. Erre pedig az arckifejezése adja a magyarázatot.

Ha a fentieket számításba veszed, rájössz, hogy a ráncokban nincs semmi ijesztő. Amit kerülni kell, az a bizonytalanság, a régimódiság, a lassúság és a középszerűség. Ezek azok a tényezők, amik igazából öregítenek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét