Egy srác talált egy házi praktikákról szóló könyvet az 1960-as évekből – Kipróbálta, és elképesztő eredményeket tapasztalt

0
2751

A csináld magad, az 5 perces praktikák és társaik fénykorukat élik napjainkban a közösségi médiában. Ki gondolná, hogy már az 1960-as években is volt olyan könyv, amiben 1001 ötletet írtak le, melyekkel a mindennapi életet lehetett megkönnyíteni. Egy srác talált rá a könyvre, aki aztán a YouTube-on Household Hacker névvel saját csatornát is indított a könyvben szereplő ötletekből. Most ezekből szemezgetünk.

1. Mágneses ecset tisztító

Festés után az ecsetet ki kell tisztítani ahhoz, hogy legközelebb is használni tudjuk. Ez viszont nem egyszerű, főleg, ha olaj alapú festékhez használtad. Az ecsetet olyan állapotba kell hozni, hogy a sörtéi ne maradjanak ragacsosak és ne is deformálódjanak el.

Hogy ezt megelőzd, tégy egy mágnest az üveg szélére, amiben az ecsetet áztatod. Az üveg belső felén az ecset fém részét tapaszd a mágneshez. Ha az ecset sörtéi az üveg falához nyomódnak, úgy tud megtisztulni, hogy közben a sörtéi nem érik el az üveg alját, így nem hajolnak meg.

2. Zseblámpa rögzítése

Ha olyan sötét helyen dolgozol, ahol nincs világítás, szükséged lesz zseblámpára. Ez a legtöbb háztartásban megtalálható, de nem nagy segítség, ha nem tudod célzottan irányba állítani, hogy éppen azt a pontot világítsa meg, ahol erre szükséged van.

Egy befőttes gumival rögzítsd a zseblámpát egy konyhai tölcsér csövéhez vagy egy folyadékkal teli üveg nyakához (ha folyadék van benne, nem tud felborulni). Állítsd irányba a zseblámpát és már dolgozhatsz is.

Ez a trükk nagyon jól jön áramszünetnél vagy egy sötét szobában, amikor olyan dolgot kell csinálnod, ahol mindkét kezedre szükség van.

3. Bacon szeletek szétválasztása

A bacon szeleteket sokszor olyan szorosan csomagolják, hogy mikor szét akarod választani őket, egyszerűen szétfoszlanak, darabokra szakadnak.

Ehhez a trükkhöz a hűtőből kivett bacon csomagot kezdd el görgetni az ujjaid között oda-vissza, míg nem érzed, hogy a szeletek elkezdenek szétválni. Ezután nyisd fel a csomagot, vedd ki a szeleteket és süsd ki őket.

4. Öntés kilöttyenés nélkül

A könyv szerint bármilyen folyadékot is öntesz, megelőzheted a kilöttyenést, ha acélgyapotot teszel a tölcsérbe. Az acélgyapot azért jó erre a célra, mert megelőzi a folyadék örvénylését, miközben öntöd a tölcsérbe.

A gyapot több helyet biztosít a levegőnek, így nem kell utána takarítanod.

5. Hogy az ajtó nyitva maradjon

Ez a trükk akkor jön jól, ha van a házban egy olyan ajtó, aminek folyamatosan nyitva kellene maradnia, de magától becsukódik. A 60 éves könyv szerint a helyzetet orvosolhatod azzal, ha készítesz vagy veszel egy kis rugót és a csuklópánt tetejére helyezed.

Csúsztasd rá a rugót úgy, hogy a két vége az ajtó belseje felé mutasson. A rugó nyitva tartja majd az ajtót, de lehetővé teszi azt is, hogy bezárd, ha úgy akarod.

6. Szegeket a burgonyába

Ha szerelés közben folyton kiejted a kezedből a szegeket és csavarokat, akkor nagyra fogod értékelni ezt a trükköt.

A könyv azt tanácsolja, hogy a szegeket szúrd egy burgonyába, így könnyebben tudod megfogni és tartani őket, anélkül, hogy leesnének vagy sérülést okoznának. Ha burgonya nincs kéznél, használhatsz kemény gyümölcsöket is helyette, például almát.

7. Szegek és kapcsok eltávolítása fából

A fából néha nagyon nehéz kiszedni a szegeket és kapcsokat, ha nincs hozzá megfelelő eszközöd. A könyv szerint azonban ebben egy konzervnyitó is nagy segítségedre lehet, ha a hegyes végét elvékonyítod.

Egy csiszolópapírral ezt könnyen meg tudod tenni. A borotvaéles fémmel pedig már könnyen kiszedheted a szeget.

8. Hogy a tapadókorong tényleg tapadjon

A tapadókorong a modern világ egyik legpraktikusabb találmánya, de nem kell sok idő, hogy lepottyanjon. Ha úgy látod, hogy nem tapad kellően, dörzsöld be a hátulját egy kevés glicerinnel (kézmosó szappannal), majd tapaszd vissza.

Tégy egy kevés folyékony szappant a tapadókorong hátoldalára, majd nyomd vissza a felületre. Tökéletesen fog tapadni, nem csúszkál, nem esik le. Végre úgy fog működ, ahogy kell.

9. Egy korán lezárt boríték kinyitása

Biztosan veled is előfordult már, hogy lezártad a borítékot, majd eszedbe jutott, hogy még szeretnél beletenni valamit. Hogy újra kinyisd, egy gőzölős vasalóra lesz szükséged.

A borítékot tedd egy összehajtott törölközőbe, majd kezdd el gőzölni gyors mozdulatokkal. Azon a részen tedd rá a vasalót, ahol a borítékon a ragasztás van. Közben ellenőrizd, hogy a boríték már kinyílt-e, mert ki fog.

Ez a módszer azért is jó, mert utána ugyanúgy visszazárhatod a borítékot a rajta lévő ragasztóval. Ehhez futtasd át rajta a vasalót, de már ne gőzöld.

10. A zuhanyzó eldugulásának megelőzése

Ha hosszú hajad van, biztosan gyakran küzdesz a zuhanyzó lefolyójának dugulásával. Acélgyapotot helyezz a lefolyó nyílására. Az acélgyapot összegyűjti a haj- és szőrszálakat, viszont a vizet átengedi.

A videó készítőjének nincs hosszú haja, ezért a módszert fűszálak segítségével szemléltette. Az acélgyapot minden szennyeződést felfog. Nincs más dolgod, mint néha eltávolítani, megtisztítani, majd visszahelyezni.

11. Fontos iratok elrejtése

Van olyan fontos iratod, amit szeretnél biztos helyen tudni? A könyv azt tanácsolja, hogy tedd az iratokat egy nagy borítékba és ragaszd az egyik fiók hátoldalára.

Vedd ki a fiókot, és egy tűzőkapoccsal vagy ragasztószalaggal ragaszd rá a borítékot a hátlapjára. Tedd vissza a fiókot a helyére, és az irataid biztonságban lesznek.

12. Fém szemétlapát sütőkesztyű helyett

Voltál már úgy, hogy szükséged lett volna a sütőkesztyűre, de sehol sem találtad? Az ilyen esetekre tarts egy fémből készült szemétlapátot a konyhában, melynek segítségével könnyedén kiveheted a forró edényt a sütőből.

Ennél a tippnél műanyag szemétlapát természetesen nem jöhet szóba. Csak csúsztasd a tepsi alá a fémlapátot és vedd ki a sütőből.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét