Egy pszichológus elemezte 12 mesebeli pár kapcsolatát, és most már tudjuk, hogy valóban boldogan éltek-e, míg meg nem haltak

0

Szinte minden egyes mese úgy ér véget, hogy a szereplők “boldogan éltek, míg meg nem haltak.” Azonban ha felnőttként megnézed néhány gyerekkori kedvenc mesédet, a szereplők kapcsolata nem is tűnik már olyan boldognak. Ha objektíven vizsgálod őket, látni fogod, hogy nem valószínű, hogy mindegyik kapcsolat örökké fog tartani, egyik-másik pár éven belül véget ér.

Egy pszichológus úgy döntött, hogy górcső alá veszi a rajzfilmek híres párjainak kapcsolatát. Azt is elmondja, hogy a mesehősök véleménye szerint együtt maradnak-e vagy sem.

Anna és Kristoff, Jégvarázs

Női karakter: Egy királyság hercegnője. Élettel teli, vicces, felelősségteljes, és mindig kész másoknak segíteni. Az első részben naiv volt és bajba keveredett, de sikerült felülkerekedni ezen a problémán, és tanult a hibájából.

Férfi karakter: Ő egy egyszerű, kedves srác, aki nagyon szereti a természetet. Egy kicsit faragatlannak tűnik, de valójában erős, őszinte és hűséges. A legtöbb idejét úgy tölti, hogy nem kommunikál másokkal, és egyedül szokta intézni a dolgokat. Néha kicsit zsémbes, lusta és akár önzőnek is nevezhető, de mindezek ellenére jó szíve van.

Együtt: Anna megbízhat Kristoffban. Nem tud segíteni neki az udvari kérdésekkel kapcsolatban, de az érzelmi támogatása és a hite a lány segítségére lesz, amikor szüksége lesz rá. Anna pedig irányíthatja és inspirálhatja Kristoffot.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Aranyhaj és Nyálas Eugén, Aranyhaj – Örökkön örökké

Női karakter: Ő egy hercegnő, akinek varázsereje van, de elrabolta egy gonosz boszorkány. Kedves és vidám annak ellenére, hogy az egész élete és a kapcsolatai a külvilággal rendkívül korlátozottak voltak. Az egyetlen, akivel beszélgethetett, a nevelőanyja volt. Aranyhaj egy igazi tündérmesébe illő szereplő. Egy hétköznapi ember ebben a szituációban valószínűleg szociális szorongással vagy Stockholm-szindrómával küzdene.

Férfi karakter: Ő egy tolvaj, egy hazug, de jóképű férfi. Eugénnak egy konkrét oka van arra, hogy ilyen: van egy álma. Aranyhaj ártatlansága és naivitása arra ösztönzi, hogy elérje a célját. De végül a szívére hallgat és a helyes dolgot teszi.

Együtt: Sok mindent feláldoztak a másikért. Annak ellenére, hogy az álmaik valóra váltak és egyszerű, boldog életet fognak élni, a házasságukat nem fogja tönkretenni a rutin. Új álmot és célt fognak találni együtt, és azon fognak dolgozni, hogy elérjék azt.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Tiana és Naveen, A hercegnő és a béka

Női karakter: Ennek a lánynak van egy álma, és semmi sem teheti tönkre a szenvedélyét. Tiana kész fáradhatatlanul dolgozni, mert érti, hogy azért teszi mindezt, hogy jobb legyen az élete, és hogy elérje a célját.

Férfi karakter: Ő egy herceg, de egy lusta férfi. Nem érti az élet értékét. És annak ellenére, hogy Tiana felnyitja a szemét, nem igazán érti, hogy mindent nem lehet megoldani erővel, pénzzel vagy varázslattal.

Együtt: Valószínűleg szakítani fognak. Naveen hamarosan belefárad, hogy egy üzletasszony mellett van. Tiana pedig túl céltudatos és felelősségteljes, hogy csak úgy elmenjen valahova kalandozni. Nagyon különbözőek, és amikor az érzéseik gyengébbek lesznek, nem tudnak egymásra támaszkodni.

Jóslat: Néhány éven belül el fognak válni, de közös megegyezéssel teszik.

Astrid és Hablaty, Így neveld a sárkányodat

Női karakter: Ő egy bátor harcos, aki okos, felelősségteljes és hű az ügyéhez. Képes volt változtatni a véleményén, amikor a sárkányok a mindennapi életük részévé váltak. Astrid Hablaty leghűségesebb támogatója. Tulajdonképpen Hablaty édesanyja még azt is gondolja, hogy Astrid az egyetlen, aki hatni tud Hablatyra.

Férfi karakter: Ő egy gyerek, aki mindig az apja engedélyét kéri. De az apja soha nem érdeklődött az álmai és a találmányai iránt. Az egész történetben Hablaty próbálja megoldani a problémákat úgy, ahogy tudja. A megszokottól eltérő gondolkodását nem érti és értékeli senki. De őt ez nem zavarja, hanem arra sarkallja, hogy cselekedjen, és sikeres tagja a törzsnek.

Együtt: Felfedezik a sárkányok világát és az új sárkányokat. Hablaty egy álmodozó, aki tudja, hogyan érje el a céljait. Astrid két lábbal áll a földön, és az ő támogatása és hite a férjében segít nekik túljutni minden kihíváson.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Hamupipőke és a herceg, Hamupipőke

Női karakter: Keményen dolgozik és türelmes. Azt gondolja, hogy az összes probléma és nehézség egyszerűen csak megoldódik magától, ami nem a legokosabb dolog. De ez egy mese, szóval a varázslatnak és néhány szerencsés fordultnak köszönhetően jól mennek a dolgok.

Férfi karakter: Elkényeztetett és szórakozott. Ha nem lenne az elveszett cipő, ki tudja, hogy kereste volna meg és azonosította volna be, hogy ki Hamupipőke. Mégis elég sok erőfeszítést tesz, hogy megtalálja őt. Ő egy tipikus herceg: mindent azonnal akar.

Együtt: Nem igazán passzolnak. A herceg túlságosan impulzív, és valószínű, hogy figyelmen kívül hagyná a párkapcsolati problémákat, ahelyett, hogy megpróbálná megoldani őket. Hamupipőke pedig túl félénk, hogy megvitassa a mindennapi problémákat, szóval csak folytatná a reménykedést, hogy a dolgok maguktól rendeződnek.

Jóslat: Minden bizonnyal lesznek problémáik később. Hamupipőke zárkózott lesz, és senki nem lesz a segítségére. A herceg pedig vagy hamarosan talál egy szeretőt vagy elválik Hamupipőkétől.

Alva és Jesper, Klaus – A karácsony titkos története

Női karakter: Az elején eléggé barátságtalan és mogorva, és csak egyetlen egy vágya van, elhagyni a szigetet, amilyen gyorsan csak lehet. Ez azért van, mert az álmát, hogy gyerekeket tanítson, tönkretette a helyiek mentalitása. Miután találkozik Jesperrel, Alva tele lesz hittel az ügyével kapcsolatban, és újra elkezdi élvezni az életét.

Férfi karakter: Elkényeztetett, kapzsi és önző. De ahogy a történet halad, láthatjuk, hogy Jesper képes együtt érezni, elég okos és merész. Nem fél kimutatni a valódi érzelmeit. Természetesen a való életben az ilyesfajta átalakulás nem igazán valószínű.

Együtt: A legjobbat hozzák ki egymásból. Ez az a ritka eset, amikor két elveszett ember egymásra talál és szeretik egymást mindenféle ok nélkül.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Ariel és Eric, A kis hableány

Női karakter: Őszinte, naiv, nem szokta végiggondolni, hogy a cselekedeteinek mi lesz a következménye. Nagyon impulzív: kedveli a herceget, tehát meg kell szereznie, és nem törődik azzal, hogy mi lesz az apjával, a dolgaival és saját magával a szárazföldön, amiről semmit sem tud. A való éleben, egy ilyen személy nem élne túl sokáig.

Férfi karakter: Imádja a kalandokat, nem igazán okos, és nem is érzi magát felelősnek a királyságért. Meghallotta a hangját annak a titokzatos lánynak, aki megmentette, és máris kész elvenni feleségül.

Együtt: Mindketten álmodozók, és nem tudnak megbirkózni a saját problémáikkal. Eric elutazik, Ariel pedig követi. De nem lehetünk benne biztosak, hogy a kapcsolatuk sokáig tart.

Jóslat: Két lehetőség van. Vagy boldogan élnek, míg meg nem halnak, mert egyikük sem túl okos, vagy szakítanak hamarosan, mert nem ismerik egymást, és Ericnek valószínűleg elege lesz Arielből.

Belle és Ádám herceg, A szépség és a szörnyeteg

Női karakter: Belle édesapja feltaláló, aki nem igazán sikeres, de nagyon szereti lányát. Ami Belle-t illeti, annak ellenére, hogy képzett, nem talál barátokat, és jobban szereti a könyveket, mint a közvetlen kommunikációt. Zavarta a falu legnépszerűbb férfijának figyelme, és kész volt mindent megtenni az édesapjáért.

Férfi karakter: Ingerlékeny, nagyon őszinte és impulzív. Nem tudta, mi a könyörület, és a külsejük alapján ítélte meg az embereket, emiatt változtatták szörnyeteggé. Az átka akkor oldódik fel, ha talál egy lányt, aki a személyiségét szereti, nem a külsejét. Nem tervezett változtatni az életén, míg nem találkozott Belle-el.

Együtt: Csak az átok köti össze őket. Úgy tűnt, Belle-t jobban érdekelte a herceg könyvtára, mint az, hogy ő mennyire próbálkozott emberré válni érte. A herceg továbbra is szeretni fogja, de Belle lehet, hogy hamarosan unatkozni fog, és kalandokat fog keresni, amikről mindig is álmodozott.

Jóslat: 2 lehetőség van. Vagy követi a herceg a szerelmét mindenhova, és együtt élik le az életüket, vagy Belle rájön, hogy jobban akarja a kalandokat, mint a szerelmet, és hamarosan elhagyja a herceget.

Shrek és Fiona, Shrek

Női karakter: Egy hercegnő, aki vár a hercegre vagy a lovagra egy toronyban, a szerelemről álmodozva. Nem sokat tud a való világról. Egy átok miatt ogrévé változott. Nagyon aktív és erős, de alacsony az önbecsülése a külseje miatt. Csak egy másik ogrének köszönhető, hogy rájön, hogy a megjelenés nem minden.

Férfi karakter: Ő egy unatkozó magányos farkas. Eléggé érzékeny, és amögé bújik, hogy neki nincs szüksége senkire. Makacsnak és önzőnek tűnik. Nem érdekelte semmi az otthonán kívül, és nem akart változtatni semmin az életében. Azért ment el megkeresni Fionát, mert vissza akarta kapni az otthonát, de aztán szerelmes lett, és rájött, hogy az otthona nem a legfontosabb dolog az életében.

Együtt: Remek páros. Mindkét fél megtalálja a kapcsolatban azt, amire szüksége van, és elfogadják magukat úgy, ahogy vannak. Minden problémájukat megoldják a kétségeik ellenére is.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Aladdin és Jázmin, Aladdin

Női karakter: Egy hercegnő egy aranyketrecben, de szeretné meghozni a saját döntéseit. Makacs, és nem akarja azt tenni, amit mondanak neki. Ez részben az édesapja hibája: túlságosan védte őt, ami soha nem jó. Csak azt tudja, hogy milyen a palotában élni. De átveszi az élete feletti irányítást, és a legjobbat hozza ki belőle.

Férfi karakter: Egy tolvaj, de azért lop, mert muszáj. Az utcán nőtt fel, és harcolnia kellett a túlélésért. Aladdin mindig kedves maradt, ami kedvező volt számára hosszú távon. Nem túl magabiztos, ezért van az, hogy nem tudja elhinni, hogy egy olyan lány, mint Jázmin kedvelheti, mivel nincs semmi, amit kínálhatna neki.

Együtt: Jó páros. Aladdin bevezeti Jázmint egy másik életbe, amit a lány soha nem látott korábban, Jázmin pedig emlékeztetni fogja őt, hogy vannak jobb dolgok is az életben, mint a pénz.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Herkules és Megara, Herkules

Női karakter: Elárulta az, akit szeretett, és eladta a lelkét Hadésznek. Emiatt csalódott a férfiakban és pesszimista lett a világgal kapcsolatban. Okos, és az egyetlen dolog, amit akart, az a szabadság. Amikor találkozott Herkulessel, rájött, hogy nem minden férfi egyforma.

Férfi karakter: Ő egy gyerek, aki szeretne visszatérni az Olümposzra. Csakúgy, mint sok férfi, ő is büszke a tetteire és az erejére. Herkules mégis egy kicsit gyerekes. De amikor a szerelme veszélybe került, felnőtt. Kész volt feláldozni magát és az esélyét az örök életre.

Együtt: Figyelembe véve, hogy mindketten fel akarták áldozni az életüket a másikért, határozottan mondható, hogy szerelmesek.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Howl és Sophie, A vándorló palota

Női karakter: Egy munkamániás. Ő a “tudatlan szomszéd lány”. Nem magabiztos, nem gondolja, hogy vonzó, de gyakorlatias. A kedvessége és a reális világnézete segít neki megküzdeni az élet összes nehézségével, még a boszorkány átkával is.

Férfi karakter: Egy magányos, de erős varázsló, aki eladta a lelkét egy démonnak, amikor gyerek volt. De mindezek ellenére elbűvölő és figyelmes. Sokat törődik a megjelenésével, valamint makacs és arrogáns. Gyáva, fél felelősséget vállalni.

Együtt: Howl segít Sophie-nak meglátni a saját szépségét. Szereti és törődik vele. A lány pedig inspirálja párját, hogy bátor legyen, ne féljen felelősséget vállalni, és szó szerint megmenti a lelkét.

Jóslat: Mindig együtt lesznek.

Te egyetértesz a fentiekkel? Te mit gondolsz, kik élnének együtt, míg meg nem halnak, és kik szakítanának egy idő után?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét