Egy hajstylist elárulja a fodrászszalonok trükkjeit és titkait

0

Vera 6 éve dolgozik fodrászként. Mindig is arról álmodott, hogy fodrász lesz belőle, ha felnő. Nagynénje is fodrász volt, és gyermekkorában sokszor meglátogatta őt munka közben, hogy a lehető legtöbbet megtanulja a szakmáról. Most Vera árulja el, hogyan bánj a hajaddal, és mi az, amit sose tégy vele.

10. Miért lesz a szőke olyan hamar sárga.

A legtöbb szőke vendég minél tovább meg akarja őrizni a hajszínét. De mindenki arról panaszkodik, hogy nagyon hamar besárgul a hajuk. Ennek több oka is lehet, és nem biztos, hogy feltétlenül a fodrász hibájából alakul így.

A következő bakikat követik el a legtöbben:

 • Hővédelem nélkül formázzák a hajukat. Egy festett hajnál elengedhetetlen hő ellen védő készítményeket használni, még akkor is, ha szimplán csak hajszárítóval formázzuk a hajunkat.
 • Nem foglalkoznak a túlzott izzadással. Pedig ettől a hajszín rövidebb ideig marad tartós.
 • Hagyományos sampont és hajápolókat használnak. Ha így teszel, akár már egyetlen hajmosás után búcsút inthetsz a hajszínednek. Olyan termékeket használj a festett hajadra, melyekre külön rá van írva, hogy megőrzik a hajszínt.
 • Forró vízzel mosnak hajat. Lehet fürödni és zuhanyozni forró vízzel, de hajat mosni nem. A festett hajat igazából hideg vízben kellene megmosni.

9. Miért ne csiszoltasd a hajad.

A hajcsiszolás vagy hajpolírozás minden bizonnyal 2019 legnépszerűbb hajkezelési trendje volt. Ennek során egy különleges készülékkel “csiszolják” a hajat, ami levágja mind az egészséges, mind a károsodott részeit a hajnak. Ettől a haj kevésbé lesz vastag.

Az eljárás egyenetlen vágást végez, és védtelenül hagyja a hajszálakat. Az eredménye csak néhány hétre szól, viszont a hajvégek sokkal gyorsabban fognak töredezni tőle.

Egyes fodrászok a laminálást ajánlják vagy a haj botoxos kezelését, de ettől csak a pénztárcád lesz karcsúbb. Mindig tartsd észben, hogy nincs olyan eljárás, amivel a károsodott hajból egészséges hajat lehetne csinálni! A töredezett hajvégeket le kell vágni, nincs módszer a helyreállításukra.

8. Mit jelent a színradírozás.

A fodrászok gyakran hibáznak, ekkor pedig olyan hajszínt látsz a tükörben, amire semmiképp sem vágytál. Ilyenkor megismételik ezt a haj számára egyébként is nagyon traumatikus festési eljárást. Hogy ezt elkerüld, inkább radíroztasd a hajadat.

A radírozás során tónusról tónusra változik a haj színe. Ezt az eljárást alkalmazzák akkor is, amikor a haj világosításánál egyenetlen szín a végeredmény.

A radírozás jóval kevésbé káros, mint a világosítás vagy a színtelenítés. Nem telik több időbe, és kevésbé árt a hajnak.

7. Miért fáj a haj töve.

Biztos tapasztaltad már te is ezt a kellemetlen érzést a hajtöveknél. Ennek okai többnyire a következők:

 • Túlérzékenység. Néha a hajszálak helyzetének megváltoztatása miatt a fejbőr viszkethet, fájhat. De az érzékeny bőr arra is reagálhat így, ha új sampont próbálsz ki.
 • Szoros copf, csat, hajgumi. Ha a copfodat a haj növekedési irányával ellentétesen húzod meg, az is okozhat ilyen kellemetlenséget.
 • Agresszív kezelések. A festés, a színtelenítés, a tartós hullám mind ilyen agresszív hajkezelések. A fejbőr ezektől sokszor kiszárad és viszketni kezd. Mielőtt ilyenbe kezdesz, érdemes kis területen tesztet végezni, hogy kiderüljön, ha allergiás vagy valamelyik összetevőre.
 • Piszkos haj. A fejbőrön lévő zsír eltömítheti a pórusokat, ettől a hajgyökér súlyosabb lesz, ez is okozhat fájó érzést.

6. Az ősz haj maratása.

Ez egy előkészületi eljárás, amit az ősz haj festése előtt végeznek. Segít, hogy a festék jobban befogja az ősz hajat és egyenletesebb legyen a színeredmény.

A maratáshoz a fodrászok oxidálószert használnak, amit felvisznek az ősz hajra és kb. 15 percig rajta hagyják.

De ezt az eljárást szinte egyetlen fodrászszalonban sem alkalmazzák. Egyrészt azért, mert nem minden fodrász ismeri, másrészt azért, mert nagyon időigényes. Sok pénzbe kerülne, a legtöbb vendég pedig spórolni akar.

5. Hogyan kerüld el a hajvégek töredezését.

A hajvégek károsodását a következő módszerekkel előzheted meg:

 • Hajszárítót, hajsütővasat és hajegyenesítőt csak akkor használj, ha előtte befújtad a hajad hővédő készítménnyel. A magas hőmérséklet kiszárítja a hajszálakat, így azok hajlamosabbak lesznek a töredezésre.
 • Nedves hajat sose fésülj, mert ilyenkor a hajszálak nagyon sérülékenyek. Olyan hajkefét se használj, ami már régi és leestek a tüskéiről a végei, mert ezzel megkarcolhatod a fejbőrt és összekócolhatod a hajad.
 • Kéthavonta vágd le a hajvégeket. Különben a töredezés egyre csak feljebb kúszik, és a haj még egészséges részét is tönkreteszi. Mindig figyelj arra, hogy a fodrászod minőségi eszközökkel és termékekkel dolgozzon. Ha csorba ollót használ, pár nap múlva újra töredezett hajvégeket fogsz látni.
 • Mondj nemet, ha a fodrászod előveszi a ritkító ollót. Ettől csak töredezni fog a hajad. Egy jó fodrász ritkító olló nélkül is tökéletesre tudja vágni a frizurádat.
 • Ne feledkezz meg a hajad hidratálásáról. Ha a levegő a lakásodban meleg és száraz, a hajad hajlamosabb lesz a töredezésre. Használj helyreállító, hidratáló pakolást, hogy a hajad egészséges maradjon.

4. Hajfestés gyerekeknek.

Egyre több vendég kér a gyerekének is hajfestést. A legtöbbjük csak egy kis rózsaszínt akar a végére vagy csíkokat. Szerencsére többféle ártalmatlan módszer is létezik, amikkel ezt el lehet érni.

A legbiztonságosabb a hajkréta, amivel bármilyen színűre lehet festeni a hajat. A kréta valójában nem festi meg a hajszálakat, így a szín csak az első mosásig marad meg. Vannak ártalmatlan festékbalzsamok is és spray-k, melyekkel szintén el lehet érni a kívánt színt.

De ezek is foltot hagyhatnak a ruhán. Főként a hajkréta, amiről a finom por közvetlenül a ruhára hullik. Ha nem akarod, hogy a kezed is ilyen legyen, használj kesztyűt.

3. Hogyan csinálj magadnak frizurát egy buliba, és miért szeretik a fodrászok a szőke hajat.

Minden frizuránál a legalapvetőbb, hogy a haj ápoltnak és tisztának tűnjön. Ha így van, akkor a frizurát már jónak nevezhetjük. Azt tudod, hogy a fodrászok miért szeretik jobban a szőkéket? Nagyon egyszerű: a festéstől tönkrement hajuk jobban megőrzi a formáját feltűzve. Egyenes és fényes hajjal dolgozni iszonyú nehéz.

Néhány dolog, amiből tudhatod, hogy jó fodrászt választottál:

 • A hajadat jól előkészítette, szépen kivasalta.
 • Megkeresi a középpontot és onnan kezdi el készíteni a frizurát.
 • Nem használ sok hajlakkot, mert attól csak ragacsos lesz a végeredmény.
 • Egy profi azt is megkérdezi, milyen ruhát fogsz viselni. Ha nyitott vállú ruha lesz rajtad, akkor feltűzi a hajadat, egyébként leengedve hagyhatja.

2. Melyik sampon a jobb – egy szalon minőségű vagy egy hétköznapi.

A hétköznapi samponokat csak arra használják, hogy eltávolítsák velük a hajról a zsírt és a piszkot. A professzionális termékek viszont nemcsak tisztítják a hajat, de vastagabbá és hidratáltabbá is teszik. A képen azt láthatod, hogy a haj bal oldalát szalon minőségű samponnal mosták meg, a jobb oldalát pedig hétköznapi samponnal, amilyet bármelyik üzletben meg lehet venni.

A hagyományos sampon csak harmadannyiba került, és sokkal tömörebb lett tőle a haj. De utána korpásodni kezdett, ami a szalon minőségű sampon használata után nem következett be. A hagyományos samponokhoz mindig kell használni balzsamot is, hogy utána könnyebb legyen a fésülés.

1. Hogyan bánj jól a hajaddal.

A következő módszerekkel drámai mértékben tudsz javítani a hajad állapotán:

 • Kétszer moss hajat. Amikor először felviszed a sampont, akkor csak a zsírt és a hajápoló termékek maradványait távolítod el a hajadról. A második mosással azonban már a samponban lévő tápanyagok is bejutnak a hajszálakba. Ne dörzsöld közben a hajad, mert azzal károsíthatod a szerkezetét. Valójában csak a fejbőröd zsíros, a hajszálak végei csak piszkosak. Elég, ha csak a fejbőrön képződött habot viszed le a hajvégekre.
 • Itasd fel róla a nedvességet törölközővel. Úgy, hogy finoman mozgatod a hajgyökerektől a hajvégekig. De ne dörzsöld, mert azzal csak ártasz!
 • Hajpakolás után használj kondicionálót. Ettől fényesebb lesz a hajad. A pakolás tápanyagokkal tölti fel a hajszálakat, de nem elég ahhoz, hogy a haj fényes is legyen.
 • Rögtön mosás után ne kezdd el megszárítani. Hagyd egy kicsit a levegőn száradni a hajadat, csak utána használd a hajszárítót, de azt is csak hideg levegővel.
 • Csak úgy egyenesítsd a hajadat, hogy közben hajkefét is használsz. A vasalást kövesse a kefélés, így biztosan nem fog összegubancolódni a hajad.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét