Egy fodrász ingyen hajprotéziseket ad olyan gyerekeknek, akik balesetben vagy betegségben vesztették el a hajukat

0

Sokak szemében hőssé vált az a fodrász, aki nem sajnálja az idejét arra, hogy a hajukat valamilyen okból elvesztett gyerekeknek segítsen visszanyerni a magabiztosságukat. Ingyen tesz fel hajprotéziseket nekik, és a közösségi médiának köszönhetően nemcsak a gyerekeknek, de világszerte sokaknak okoz ezzel örömteli pillanatokat.

Először férfiak külsejét alakította át.

Francisco Oliveira borbély üzlete Sao Paulóban található. A közösségi médiában azután kapott elképesztő figyelmet, hogy elkezdett megosztani videókat arról, ahogyan hajprotéziseket tesz fel kopaszsággal küzdő férfiaknak. A TikTokon és Instagramon posztolt videóin megmutatja, a protézisekkel hogyan adja vissza nekik a természetes haj érzését. Néhány óra leforgása alatt a kopaszságot modern frizurává változtatja.

Több mint 5 éves tapasztalattal és több mint 3000 hajprotézissel maga mögött Francisco mára arra specializálódott, hogy segítsen visszanyerni az emberek elveszett önbizalmát. Kezdetben nem tervezte, hogy gyerekekkel fog foglalkozni, de átváltoztatásai egyre nagyobb figyelmet keltettek az online térben, és egyre többen keresték meg azzal, hogy segítsen másokon is.

Gyerekekkel kapcsolatos projektje akkor kezdődött, mikor egy anya segítségért fordult hozzá.

Egy kisfiú anyukája, Juliana Cerqueira megkereste Franciscót, és elmesélte neki fia, João történetét, aki 2 évesen lakástűzben szenvedett égési sérüléseket. 18 műtét után a 9 éves Joãónak alig maradt haja a sérülések miatt. Franciscót nagyon megérintette a történet, és elhatározta, hogy segít a fiún. A kihívások ellenére Franciscónak sikerült feltenni a hajprotézist és természetes kinézetet adni a fiúnak, amivel hatalmas mosolyt is csalt João arcára.

Sajnos a fiú bőre nem fogadta be a protézist, ezért azt el kellett távolítani. Ennek ellenére a Joãóval szerzett tapasztalata arra vezette Franciscót, hogy borbély üzletének ajtaját kitárja más gyerekek előtt is, és elindítson egy projektet, amit a fiú tiszteletére Projeto João Taboãónak nevezett el. Célja, hogy ingyenes hajprotézisekkel segítsen visszanyerni a gyerekeknek az önbizalmukat.

Az egész országból érkeznek hozzá gyerekek.

João története egy másik anyukát, Luciana Rafaela de Limát is arra ösztönözte, hogy igénybe vegye Francisco segítségét. Fia, Lorenzo tűz áldozata lett 3 hónapos korában. A baleset következtében elvesztette 3 ujját a bal kezén, a fején és az arcán pedig helyreállító műtéteket végeztek. Mikor Luciana megtudta, hogy fia örökre elvesztette haját, összetört a szíve, és azért aggódott, hogy később ez milyen hatással lesz Lorenzóra.

Francisco ekkor újra a tettek mezejére lépett, hogy természetes külsőt adjon Lorenzónak. A család támogatásával Luciana és fia több mint 3000 km-t utazott a borbély üzletig. De megérte! A végeredmény szívet melengető lett, az anyuka szerint csodás pillanat volt, mikor Lorenzo végre mosolyogva nézett tükörbe, és nem olyan rosszkedvűen, mint korábban.

Megtanítja a szülőket arra, hogyan bánjanak a hajprotézissel.

Francisco ultrafinom szilikon alappal rendelkező hajprotézist használ, mely emberi hajból készül és Kínából importálják. Teljesen természetes kinézetet kölcsönöz viselőjének. Ezeket a protéziseket kétoldalú ragasztóval rögzíti, így biztosan a helyükön maradnak és természetesen illeszkednek a fejre. Ám akadnak nehézségei is.

Nagyjából 15 naponként el kell végezni a hajprotézis ápolását. Ez azt jelenti, hogy le kell venni a fejről, meg kell tisztítani, és új ragasztóval kell visszaapplikálni. Akik távol élnek Francisco borbély üzletétől, azoknak megtanítja, otthon hogyan tudják elvégezni a hajprotézis ápolását. Ehhez a szükséges eszközöket és videókat is biztosít.
A projekt a Brazília különböző részein élő gyerekeknek segít, mégpedig egy 6 fős csapattal, köztük olyan borbélyokkal, mint Francisco, akik férfi hajprotézisekre specializálódtak. A projekt folyamatos támogatást biztosít a résztvevő gyerekek számára.

Tovább szeretné fejleszteni projektjét.

A Projecto João Taboãót az egyre növekvő érdeklődés hívta életre, és elindulása óta olyan küldetéssé fejlődött, melynek keretében a hajukat elvesztett gyerekek életére gyakorolnak pozitív hatást.

Az üzleti siker miatt érzett hála arra sarkallta Franciscót, hogy minden lehetőséget megragadjon arra, hogy ebből visszaadjon valamit a közösségnek. 2024 januárjától a projekt még több gyereknek nyújt segítséget, mint korábban, fedezve az ország különböző részeiből érkezők összes költségét, beleértve a repülőjegyet is.

Francisco szerint az egészben a legjobb, mikor látja a gyerekek arcán az örömöt, miután megkapják a hajprotézist. Számára mindennél többet ér a mosolyuk és a szülők érzelmi reakciói. Noha az összes gyerek egyedi és különleges Francisco számára, mégis volt köztük egy, aki különösen megmarad az emlékezetében. Egy fiú, akit szintén Joãónak hívtak, és egy pitbull támadta meg, ám a szalonból táncolva sétált ki. Ahogyan Francisco legtöbb munkáját, úgy ezt is megörökítette a kamera, lehetetlen nem mosolyogva végignézni.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét