Egy egyedülálló apa szoknyában jelent meg fiai iskolájában

0

Egy tanulmány szerint az egyedülálló anyák teszik ki az egyedülálló szülők többségét, mégis hallunk néha egyedülálló apákról is. Mindegy, hogy valaki válás, szakítás vagy egy tragédia miatt lett egyedülálló apa, ez akkor is egy életet megváltoztató kihívás.

Sok apa remekül betölti ezt a szerepet, és anélkül neveli a gyerekeit, hogy éreztetné velük a hiányzó szülő okozta űrt. Chatchai “Sam” Panuthai egy közülük, és nemrég valami olyat tett, amire a gyerekei mindig emlékezni fognak.

Az ilyen történetek mindig felvidítanak minket. Megosztjuk, hogy ez az apa mit tett, hogy a gyerekei napját még felejthetetlenebbé tegye.

Panuthai és a felesége elváltak.

Mivel az egyik szülő hiánya óriási nyomot hagyhat a gyerekek fejlődésében, fontos, hogy a másik szülő megpróbálja betölteni ezt az űrt, és mindkettőjük feladatait ellássa. Egyedülálló apaként szorongást és csalódottságot is tapasztalhatsz, miközben próbálod ellátni a gyerekeket és megteremteni a szükséges anyagi hátteret, illetve az is lehet, hogy aggódsz a családod jólléte miatt. Mindezek ellenére az egyedülálló apák is lehetnek sikeresek a gyereknevelésben.

Panuthai leküzdötte az elé gördülő problémákat, de nem nehézségek nélkül. Ő egy thai egyedülálló apa Kancsanaburiból. A fiai Imsome és Ozone. A válás után a gyerekek édesanyja Európába költözött, így Panuthai gondoskodik a családról.

Az iskolában anyák napja volt.

Thaiföldön augusztus 12-én tartják az anyák napját. Ilyenkor a gyerekek az édesanyjukkal érkeznek az iskolába, ezért Panuthai is valami különlegeset tervezett, hogy a fiai ne érezzék úgy, hogy kimaradnak valamiből. Egy közeli barátja, Kornpat Ae Sukhom posztolt egy videót, amihez ezt írta: “Nem akarta, hogy a gyerekei úgy érezzék, hogy kimaradnak valamiből, mert azt anyjuk elhagyta őket.”

Amikor az iskola ünnepséget tartott, és meghívták az édesanyákat, ez az apa vette a bátorságot, és rózsaszín szoknyába öltözött, hogy egy anyára hasonlítson, és emlékeztette a gyerekeit, hogy nem különböznek a társaiktól.

Ahogy a Facebookra posztolt videón láthatjuk, ezen rituálé során a gyerekek gyakran térdelnek az anyjuk lábához, hogy hálát adjanak mindazért, amit tett, és Ozone és Imsome is ugyanezt teszik az édesapjukkal.

Ez a gyengéd pillanat mindenkit megérintett.

Kornpat Ae Sukhom megörökítette ezt a csodálatos momentumot apa és fiai között, és ő posztolta Facebookra a következő leírással: “2018 legjobb anyukája”. A videó gyorsan elterjedt, több mint 6 millióan nézték meg.

“Mindenki jól érezte magát, mosolygott, és képeket készített vele – mondta Sukhom. – A két fia nem igazán tudta, mi folyik itt, és miért visel apa szoknyát.”

Az egyedülálló szülőkhöz kapcsolódó sztereotípiák még mindig léteznek.

Egyértelmű, hogy létezik ún. “gender gap”, vagyis különbség a nemek között az egyedülálló apák és anyák tekintetében. Bár a férfiaknak is nehéz egyedülálló szülőnek lenni, a társadalom mégis máshogy tekint az egyedülálló anyákra és apákra. Az olyan tettek vagy feladatok, amik a nőktől nyilvánvalóak, például a házvezetés vagy a gyerekgondozás, megdöbbentően hathatnak, ha egy férfi végzi el őket.

Széles körben úgy gondolják az emberek, hogy a gyereknevelés elsősorban női feladat, és az egyedülálló férfiakat kevésbé kompetensnek vélik a szülőségben, ezért magasztalják és dicsérik őket, ha vállalják a gondviselő szerepét.

Panuthai normalizálni akarja az egyedülálló apaságot, biztosítva, hogy mások megértsék, hogy egyszerűen csak a kötelességeit teljesíti, és boldoggá teszi a gyermekeit. A női ruha felöltése egy gesztus, ami azt hivatott hangsúlyozni, hogy mindegy, hogy mi a helyzet, a gyerekeknek soha nem kell azt érezniük, hogy kimaradnak valamiből, míg van valaki, aki gondjukat viseli.

Szerinted van különbség abban, ahogy a férfiak és a nők kezelik a szülőséget?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét