Egy anya nem volt hajlandó elbújni, miközben szoptatta a babáját, és tökéletes választ adott a gyűlölködőknek

0

A szoptatás természetes és ősi módszer, ám a nyilvánosan szoptató anyukáknak sok kellemetlenségben és kritikában lehet részük. Ashley Kaidel, az anyák aktív szószólója kiáll a társadalmi megbélyegzés ellen, miután rosszallással nézett szembe, mert egy étteremben szoptatta a kisbabáját.

Az elmúlt kilenc évben, mióta megosztotta tapasztalatait a közösségi médiában, Kaidel üzenete visszhangra talált, és párbeszédet indított a nyilvános helyen való szoptatás támogatásáról.

Ő Ashley Kaidel.

Ashley egy floridai, kétgyermekes édesanya. Első gyermekét az ajakfék lenövése miatt nehezen tudta szoptatni. Ilyenkor az ajkakat az ínyhez kapcsoló szövet akadályozza a szoptatást.

Második gyermeke szintén ettől szenvedett, és miután 10 hetes korában orvosolták a problémát, további 3 hétre volt szükség, hogy a szoptatás rendben tudjon menni. Második terhessége alatt súlyos mellbimbógyulladás és emlőgyulladással is meg kellett birkóznia.

Kaidel emlékszik, neki és fiának milyen óriási erőfeszítésekre volt szükségük a szoptatáshoz, és ezáltal a köztük lévő kötelék megerősítéséhez. Most hálát érez, és szerencsésnek tartja magát, hogy gyermeke biztonságot, szeretetet és táplálékot kaphat – mégpedig közvetlenül az anyukájától.

A stigmák ledöntése.

Kaidel elsősorban nem azért posztolt magáról olyan fotót, amin a gyermekét szoptatja, hogy minden anyukát a takaró nélküli szoptatásra biztasson, hanem hogy ledöntse az ezzel kapcsolatos stigmákat. Facebook-posztját azoknak szánta, akik ítélkezőn néznek rá, gonosz kommenteket hagynak és diszkriminálják a szoptató anyákat. Hangsúlyozza, hogy a szoptatást törvény védi, így tehát az édesanyáknak joguk van szoptatni bárhol, bármilyen módon, bármilyen körülmények között. “Soha ne szégyelld magad, ne érezd magad megalázottnak vagy kellemetlenül azért, mert a babádat táplálod” – mondta.

Támogatni az anyák választását.

Kaidel tisztázta, hogy az ő célja nem az, hogy megmondja az anyáknak, hogyan szoptassanak. A választásukat szeretné támogatni. Tudja, hogy ha egy anyuka letakarva érzi magát kényelmesebben, akkor ezt tiszteletben kell tartani. Üzenetének lényege, hogy olyan környezetet kell teremteni, melyben az anyák elfogadást és támogatást éreznek, függetlenül attól, hogy a szoptatás mely módját részesítik előnyben.

Egyenlőség és a szoptatás elfogadtatása.

Kaidel rámutatott a szoptatós anyák elszigeteltségének igazságtalanságára, és hangsúlyozta, nincs különbség aközött, hogy a babát mellről vagy cumisüvegből táplálják. A szoptatás normalizálásával arra törekszik, hogy felszámolja a szoptatást gyakran övező kellemetlenségeket. Azt tanácsolja az embereknek, hogy ha kellemetlenül érzik magukat a szoptatás láttán, forduljanak el, és ne szégyenítsék meg az anyát azért, mert táplálja a gyermekét.

A következő generációk felvilágosítása.

Kaidel üzenetének fontos részét képezi a gyerekek szoptatással kapcsolatos felvilágosítása, oktatása. Szerinte a gyerekeknek látniuk kell a szoptatást ahhoz, hogy megértsék és elfogadják ezt a természetes folyamatot. Ha megtanítjuk a következő generációkat az anyatejes táplálás fontosságára, Kaidel azt reméli, az anyákat már nem elítélni, inkább támogatni fogják.

Támogató közösség kialakítása.

Kaidel elmondta azt is, hogy nem a figyelemfelkeltés a célja, hanem az anyák bátorítása és az elfogadó környezet megteremtése. Posztját több mint 118.000-en osztották meg, nyilvánvaló, hogy sokakhoz elért az üzenete. Tapasztalataival és nézeteivel számtalan anya szószólójává vált, akiket elítéltek és megkülönböztettek a nyilvános szoptatás miatt. Az általa indított mozgalom azonban túlmutat a szoptatáson. Olyan közösséget szeretne létrehozni, ami elfogadja, támogatja és bátorítja az anyákat a gyermekek szoptatásával kapcsolatban.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét