Donatella Versace története, akinek hatalmas árat kellett fizetnie a sikerért

0

Ha megnézzük, hogy Donatella Versace az elmúlt időben milyen sikereket ért el a Versace-birodalom hírnevének megőrzésében és felvirágoztatásában, azt hihetnénk, hogy mindig is legyőzhetetlen volt. Ennek a 67 éves nőnek az élete azonban tele van tragédiákkal, félelemmel és bizonytalansággal, amelyekkel idővel megtanult szembenézni, és megtanulta legyőzni őket.

Bármennyi sikert is ért el, élő bizonyítéka annak, hogy mindennek ára van, és hogy minden egyes nap egy új kihívás, amivel meg kell küzdenünk.

Gianni legnagyobb múzsája

Vitathatatlan, hogy a Versace az egyik legnagyobb luxusmárka, de mindenekelőtt egy olyan családi történet, ami a családi értékek fontosságára hívja fel a figyelmet.

A divatbirodalom története Gianni Versacével kezdődött, akit gyermekkorában a varrónőként dolgozó édesanyja inspirált. 1978-ban, 32 évesen Gianni megalapította a saját vállalkozását testvéreivel, Santóval, aki a vezérigazgató lett, és Donatellával, aki tervezőként és alelnökként működött közre.

A kapcsolat Gianni és a nála 8 évvel fiatalabb Donatella között mindig is különleges volt. Ő volt a legközelebbi tanácsadója, a legmegbízhatóbb barátja és a legnagyobb múzsája. Gianni volt az, akinek tanácsára Donatella platinaszőkére festette a haját, ezzel pedig a márka ikonikus alakjává is vált. Gianni egyszer így nyilatkozott: “Ha valaha is megnősülnék, olyan nőt keresnék, mint Donatella.”

Amikor a tragédia bekövetkezett

1997 szeptemberében a legelképzelhetetlenebb tragédia sújtotta a családot, mikor Gianni 50 évesen elhunyt. Mondani sem kell, hogy ez mennyire megviselte Donatellát. Visszaemlékezve így mesélt erről: “A testvérem volt a király, és akkor az egész életem romba dőlt.”

A tragédia után világossá vált, hogy a Versace kreatív irányítását Donatellának kell átvennie. Az akkor 42 éves nő számára ez rettenetes teher volt, hatalmas felelősség, bizonytalansága miatt pedig nem érezte úgy, hogy készen állna egy ekkora feladatra. “Az első 5 évben teljesen elveszett voltam. Rengeteg hibát követtem el” – mondta.

Le kellett győznie a démonjait

A siker és a gazdagság volt a mérleg egyik oldalán, a másikon pedig Donatella roppant önkritikus természete. Sok kísértésnek engedett akkoriban, miközben megpróbált megbirkózni a rá nehezedő nyomással. Életének irányítása kicsúszott a kezei közül.

Néhány évvel később azonban rájött, hogy hinnie kell magában és a képességeiben, az irányítást pedig a kezében kell tartania a Versace-birodalom felett. Máskülönben imádott testvére életének munkája kerülne veszélybe.

A saját hangja megtalálása

Szerencsére Donatella megtalálta önmagát és saját identitását a divat világában. Bevallotta: “Próbáltam a nyomában járni, de rá kellett jönnöm, hogy az nem az én stílusom.”

Az első, nehéz éveire visszagondolva most már azt tanácsolná magának: “Légy erős és hű önmagadhoz. De mindenekelőtt kövesd a saját ösztöneidet, és ne próbálj meg Gianni lenni.”

A 3 elem, ami megkülönbözteti alkotásait Gianniétól, a kevésbé élénk színek, a kevésbé nyitott ruhák és a kevesebb díszítés. Hogy ezektől a védjegyektől megszabaduljon, nagy erőre és bátorságra volt szüksége.

Olyan nőként, aki nőknek tervez ruhákat, Donatella pontosan megértette, hogy mit akarnak viselni a nők.

Vele a Versace a női erő megtestesítője lett. “Több női vezetőre van szükségünk. A nőkből lehetnek topmodellek, de ez nem elég.”

Látásmódját az általa tervezett ruhákon igyekszik közvetíteni. Hiszi, hogy egy nőnek jól kell éreznie magát a ruhájában, legyen a mérete 38-as vagy 46-os. Ebből is kitűnik, hogy számára a divat lényege a megfelelő szabás.

A Versace-örökség megőrzése és virágzása

Szemléletmódja az elmúlt évtizedek alapján úgy tűnik, nagyon is jól működik. 25 évvel azután, hogy a Versace kreatív vezetője lett, a márka még mindig az egyik legnagyobb a luxusmárkák között a divatvilágban. Kedvenc a vörös szőnyegen, a sztárok körében. Nemrég Britney Spearsnek tervezett esküvői ruhát.

A női lét szép és kihívásokkal teli

Donatella elismerte, hogy a csúcson maradás folyamatos munkát és végtelen odaadást igényel, különösen egy nő számára, aki a férfiak uralta világban próbál helytállni.

A 67 éves Donatella így nyilatkozott erről: “Egy nő számára minden nehezebb. Egy férfi munkahelyi tapasztalatait nem lehet összehasonlítani azzal, amin egy nő keresztülmegy. Egy nőt jóval gyakrabban ellenőriznek és kritizálnak, mint egy férfit.”

Donatella bevallotta: “Az én divatom nem ismeri a félelmet. De én nem ilyen vagyok. Én nagyon bizonytalan vagyok.”

Minden félelem és akadály ellenére, amivel Donatellának szembe kellett néznie, sikere az egyik legnagyobb bizonyíték arra, hogy ha megvan bennünk az elszántság, akkor semmi sem lehetetlen. És minél több kihívással találkozunk az út során, annál édesebb lesz a siker, mikor legyőzzük a nehézségeket.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét