Az őszülés folyamata természetes módon lassítható, és van egy vitamin, ami segíthet ebben

0

Az idő előtti őszülés sokakat tölt el aggodalommal. Bár a fiatalságnak nincs olyan titka, amivel visszaforgathatnánk az idő kerekét, néhány tényező fontos szerepet játszhat az őszülés megelőzésében, de csak bizonyos körülmények között.

Eláruljuk, melyik vitamin tud abban segíteni, hogy később kelljen elkezdeni festeni az őszülő hajad.

Összefüggés van az ősz haj és a B12-vitamin között.

A B12-vitamin létfontosságú tápanyagunk, melynek egészségünk szempontjából meghatározó szerepe van. Ez felelős a DNS-termelődésért, ami kulcsfontosságú testünk sejtjei, így a hajhagymák számára is. A hajhagymák a hajszál tövénél találhatók, ezek rögzítik a hajszálat a fejbőrbe. Melanin nevű pigmentet termelnek, ez adja a hajunk természetes színét. Hogy egészségesek legyenek, a hajhagymáknak megfelelő mennyiségű oxigénre és tápanyagokra van szükségük, melyeket a vér szállít hozzájuk.

A B12-vitamin-hiány befolyásolja az egészséges vérsejtek termelődését, ezen keresztül pedig a hajhagymákban tápanyaghiányhoz vezet. Ez a hiány egyrészt hajhullást, másrészt őszülést okoz. Ha túl korán kezd el őszülni a hajad, feltehetően a B12-vitamin elégtelen mennyisége is szerepet játszik ebben.

Így juthatsz B12-vitaminhoz.

A B12-vitamin természetes forrásai az állati eredetű élelmiszerek, mint a hús, a tojás és a tejtermékek. Ez azt jelenti, hogy a vegetáriánusoknál és vegánoknál fokozottabban fennáll a B12-vitamin hiányának esélye. Ezenkívül bizonyos állapotok is gátolhatják a vitamin felszívódását a szervezetben, tovább növelve a kockázatot.

Ha aggódsz a korai őszülés miatt, és B12-vitamin-hiányt sejtesz a háttérben, érdemes orvoshoz fordulni. Nem ajánlott egyedül kísérletezni a kezeléssel, hiszen a háttérben állhatnak egyéb okok vagy egyéb tápanyagok hiánya is. A megfelelő diagnózis az első lépés a hatékony kezelés felé.

Más tényezők is okozhatnak idő előtti őszülést.

A B12-vitamin hiánya feltétlenül tényező lehet a korai őszülésnél, de nem ez a kizárólagos ok. A genetika is nagy szerepet játszik abban, hogy mikor kezdünk őszülni, gyakran a szüleinket követjük ebben. Más tényezők, mint a stressz, a dohányzás és bizonyos gyógyszerek szintén hatással vannak arra, hogy mikor jelennek meg az ősz hajszálak.

Más módon is megelőzhető az őszülés.

Kataláz-enzimet tartalmazó élelmiszerek: Az édesburgonya, a sárgarépa, a káposzta, a piros kaliforniai paprika és a gomba képezzék az étrended szerves részét. Ezek nagy mennyiségben tartalmaznak katalázt, azt az enzimet, ami védi a haj pigmentjeit. Rendszeres fogyasztásukkal megelőzheted az őszülést.

Zöld tea: A zöld tea fogyasztásának előnyei az antioxidánsokból származnak, melyek óvják a hajszálakat a napfényből és a légszennyezettségből származó szabadgyökök okozta károsodásoktól. A zöld tea gazdag tápanyagokban, antioxidánsokban és fitokemikáliákban. A zöld tea kivonatát a hajadon is használhatod, samponba vagy hajolajba keverve. Ezzel kiegyenesítheted a hajad és megelőzheted az őszülést.

Étcsokoládé: Rezet tartalmaz, ami kulcsfontosságú a haj pigmentációjához. A réz a melanin alapvető alkotóeleme. A melanin adja a bőrünk, a hajunk és a szemünk színét. A megfelelő rézbevitel is segíthet megelőzni az idő előtti őszülést.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét