Az emberek 3 olyan időszakon mennek át, amikor a szokásosnál gyorsabban öregszenek

0
138

Hozzászoktunk ahhoz a gondolathoz, hogy az öregedés egy egyenletes folyamat, ami miatt apránként jelennek meg a ráncok az arcunkon és a fáradtság az életünkben. De egy nem is olyan régi tanulmány eredménye igen sokkoló. Ebben azt találták, hogy a fő, korral kapcsolatos változások 3 lépcsőben történnek: 34, 60 és 78 éves korunkban. És ez nem függ a genetikától vagy a testünk jellemzőitől. Mindannyian keresztülmegyünk ezeken a szakaszokon.

Nagyon meglepődtünk ezen a felfedezésen, és úgy döntöttünk, hogy utánajárunk, hogy ez az új tudás hogyan lehet a segítségünkre, és mit tehetünk, hogy a lehető legtovább megőrizzük a fiatalságunkat és a szépségünket.

Az öregedés 3 lépcsőben történik.

A tudósok tanulmányozták több mint 4000 különböző korú ember vérét, és egy különös mintát vettek észre: a fehérjék koncentrációja és összetétele a vérplazmában néhány résztvevőnél jelentősen különbözött a többiekétől. Ezek a különbségek csak a 34, 60 és 78 éves embereknél voltak megfigyelhetőek.

Mivel a test általános állapota közvetlenül függ a vér minőségétől, a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy ezek azok az életkorok, amikor az öregedéssel járó főbb változások bekövetkeznek. Korábban a tudósok biztosak voltak abban, hogy az öregedés egyenletes, de kiderült, hogy van 3 jól elkülöníthető átmenet, míg más időszakokban az öregedés nem olyan nyilvánvaló.

Ezeknek az eredményeknek köszönhetően a modern orvostudomány számos dolgon változtathat. Most az orvosok vérvizsgálatok segítségével értékelhetik az általános állapotot, és összehasonlíthatják az adott személy korát a teste tényleges egészségével. Például ha a vérvizsgálat által meghatározott kor sokkal alacsonyabb, mint a beteg valódi kora, az azt jelenti, hogy kitűnő egészségnek örvend.

A jövőben akár az is lehetséges lesz, hogy megállapítsák, hogy mely szokások befolyásolják a fiatalságot, és mely szervek öregednek a leggyorsabban. Ezáltal gyorsan azonosítani lehet az új betegségeket, és ez hozzájárulhat az illető élettartamának meghosszabbításához.

Kiket érintenek jobban ezek a korszakok?

Mindannyian keresztülmegyünk ezeken a szakaszokon, de mégis néhány ember esetében a változások 34 éves kor után sokkal nyilvánvalóbbak, mint másoknál. A legtöbb esetben ez azokra igaz, akiknek a szülei mindig annyinak néztek ki, amennyi idősek voltak, vagy idősebbnek. Ez a genetikához kapcsolódik: a test azon képessége, hogy fiatal és gyönyörű maradjon, örökölhető. És ez fordítva is igaz. Az öregedés korai jelei is a felmenőinkhez vezethetőek vissza.

A második kockázati csoportba azok tartoznak, akiknek a biológiai órájuk előrébb jár a valódi koruknál. Például két 30 éves embernek lehet teljesen különböző az állapota csupán azért, mert az első “biológiailag” 20 éves, a második pedig 60. Ennek az az oka, hogy az emberi test 1 naptári év alatt 3 évet öregedhet, és ez nem csak a káros szokásokon múlik. Kiderült, hogy a stressz szintje a gyerekkorban és akár a születési súly is befolyásolja.

A helyzet súlyosabb lehet azoknál, akik idő előtt kezdtek öregedni: a 34 éves kori átmenet fogja a legjobban érinteni őket. A korai öregedés jeleit nem fogja korlátozni a ráncok hirtelen megjelenése vagy az, hogy a bőr elveszti a rugalmasságát. Ezek közül a jelek közül néhány még csak nem is függ össze az arc szépségével.

Honnét tudod, hogy a tested korán kezdett öregedni?

 • Mikor akár egy enyhe ütés után is zúzódás jelenik meg az arcodon, és nem tűnik el több hétig, az aggodalomra ad okot. A bőr ezen állapota 45 éves kor után normális, de a jelenléte 35 éves korban idő előtti öregedést jelezhet. Ugyanez igaz a karcolásokra. Ha megkarmol a kisállatod, és a nyoma nem tűnik el akár 2 hét után sem, az egy figyelmeztető jel.
 • A bőr a kezeiden szárazabb és vékonyabb lett, és a vénák jobban kilátszanak, az egy másik jele az öregedésnek, és nem 30 éves korban kell történnie, így ez is egy jellemzője az előrehaladott öregedésnek. De ha a kezeid mindig is ilyenek voltak, akkor nincs miért aggódnod, ebben az esetben ez csak a tested egy jellemzője.
 • Nehezen tartod az iramot séta közben, hirtelen azt veszed észre, hogy mindig a társad mögött vagy, pedig ugyanannyi idős, mint te, de mindig siettetnie kell téged. Nem normális, hogy a tested kevésbé fitt, mint az azonos korú barátodé, ha hasonló életmódot folytattok.

 • Ha zsírt látsz nemcsak a derekad körül és a hasadon, hanem hátul a válladon is, az a tudósok szerint egy egyértelmű jele, hogy a tested elkezdett rosszabbul funkcionálni. Ugyanakkor az egyenletes súlygyarapodás nem a korai öregedés jele, de a plusz zsír negatívan fog hatni a fiatalságodra.
 • Ha kis barna foltok kezdtek el megjelenni az arcodon, nyakadon és a dekoltázsodon, azok öregségi foltok lehetnek – ez a bőr reakciója a napfényre, ami általában nem kezdődik 40 előtt, vagy ha mégis, csak nagyon kevés jelenik meg. Ezek a változások például azoknál figyelhetőek meg, akik naptej használata nélkül napoznak vagy nem használnak fényvédős hidratálót télen.
 • A családod elkezdte azt állítani, hogy horkolsz. Ez nemcsak annak rossz, aki melletted alszik, hanem a küszöbön álló egészségügyi probléma jele is lehet. A szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázata megnő, és a vérnyomásod is megemelkedik.
 • Nők esetében a nem szabályos menstruációs ciklus is jelzés. Ez az instabilitás mutathatja a korai menopauza fellépésének lehetőségét, ami egyébként általában 46 és 54 éves kor között kezdődik. Ha a te esetedben korábban történt, az azt jelentheti, hogy a szerveid gyorsabban öregednek.

Mit lehet tenni az öregedés késleltetéséért?

“Egy hónapnyi egészséges táplálkozásnak köszönhetően fogytam, és a gerincemen is csökkent a nyomás.”

Először is, ahelyett, hogy aggódsz, egyszerűen elkezdhetsz előre gondoskodni a testedről. És ennek rendszeresnek kell lennie. A jól ismert módszereken kívül, mint a sportolás, egészséges táplálkozás, elegendő víz fogyasztása, vannak kevésbé nyilvánvaló, de mégis nagyon fontos dolgok, amik a szokásoddá válhatnának.

 • Kövesd nyomon a véred minőségét és a fehérje mennyiségét. Ezek a mutatók sokat mondhatnak az általános egészségügyi állapotodról, és így könnyű kiszúrni a változásokat.
 • Nyomozd ki, hogy milyen a hormonális háttered. Ez közvetlen kapcsolatban áll az öregedés gyorsaságával. Hormontartalmú gyógyszereket csakis orvos utasítására szedj, hiszen a rossz pirulák csak ronthatnak az állapotodon, és súlygyarapodást is kiválthatnak.
 • Hagyd abba, hogy lehajtott fejjel nézed a telefonodat. Így a legkönnyebb elérni, hogy szükségtelen ráncok jelenjenek meg a nyakadon. Ugyanez érvényes az esti tévénézések esetére is, ha a párna túl alacsonyan van. Mindenképp próbáld kerülni ezeket a testhelyzeteket.
 • Edzés után mosd meg az arcod. A gyakori arcmosás eltávolítja a bőr védőrétegét, azonban az izzadság a bőrödön marad a fizikai aktivitás után, és irritációt, gyulladást okoz, ami szárazságot és ráncokat eredményezhet a jövőben. Ezért fontos nemcsak mozgás után, hanem reggelente is megmosni az arcot, mert a bőr éjszaka is zsírosodik és izzad.
 • Próbálj meg kevesebb időt vezetéssel tölteni. Minden alkalom stressz a tested számára, mert a kortizol és az adrenalin szintje megemelkedik, és ez a ráncok korai megjelenését okozhatja, valamint általános fáradtsághoz vezet. Sokkal egészségesebb, ha sétálsz. Ha több mint egy órát elvesz a napból az ingázás, lehet, hogy érdemes lenne megfontolnod, hogy olyan munkahelyet keress, ami közelebb van az otthonodhoz.

Észrevetted valaha az öregedés nyilvánvaló jeleit magadon vagy egy barátodon 34 felett? Hálásak lennénk egy-két tippért, amit a fiatalságotok megőrzéséért tettetek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét