“Az anyósom pénzt vár el azért, hogy vigyáz az unokájára.”

0
111

A nők 20%-a tapasztalja azt, hogy rossz irányba változik meg a kapcsolata az anyósával a gyermeke születését követően. A szülőség önmagában is kihívás, és sok embernek nincs más választása, a lehető leghamarabb vissza kell mennie dolgozni. Egy nő nem kevés feszültséget élt át, mikor az anyósa fizetést kért azért, hogy vigyázzon az unokájára.

Szeretnénk megosztani ezt a történetet, valamint szeretnénk néhány jó tanáccsal szolgálni az ilyen helyzetben lévőknek. Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy te hogy oldanád meg a helyzetet.

Amy története így szólt.

Helló!

Van egy kemény szituáció, amit nehezen élek meg. A férjem és én boldog házasságban élünk 10 éve. Van egy egészséges, gyönyörű, 6 hónapos kisbabánk, és mindketten teljes munkaidőben dolgozunk. A férjem otthonról dolgozik, én egy irodában.

Az anyósom nemrég ment nyugdíjba, és felajánlotta, hogy vigyáz a babára, míg mindketten dolgozunk. Éltünk ezzel a lehetőséggel, minden jó volt, jól bánik a gyerekekkel, tehát egy rossz szavunk sem lehet. Őszintén értékelem az idejét és az odaadását, mindent, amit tesz. Nemcsak a babára vigyáz, hanem elmosogat, főz és ki is takarít.

Tegnap beszélgettünk, amikor is pénzt mert kérni érte. Még mindig sokkos állapotban vagyok. Hogy merészel pénzt kérni az unokájával töltött értékes idejéért? Beárazná a Katie-vel töltött időt? Amikor gyerek voltam, a nagymamán órákon át vigyázott rám és a testvéremre. A nagymamám soha nem kért semmilyen kompenzálást, pénzt vagy ajándékot, pusztán szeretetből tette. Én is vigyáztam a testvéreimre, mikor fiatalabb voltam, teljesen ingyen.

Nem tudom, mit mondhatnék, mérges vagyok, és ez a szituáció kezd hatással lenni a házasságomra. A férjem úgy hiszi, joga van a fizetéshez, mert ha nem törődne a gyerekünkkel, egy teljesen idegen embert kellene felvennünk, és valószínűleg az lenne a vége, hogy még többet kellene fizetnünk.

Kifogytam az ötletekből. Mindent átgondoltam, de teljesen elveszett vagyok. A fejem ezerfelé áll. Mit tegyek? Van tanácsotok? A barátaim sosem szembesültek ezzel a problémával, nincs senki, aki segíteni tudna nekem.

Nagyon köszönök minden tanácsot
Amy

A helyzetre a következő tanácsok merültek fel.

 • Próbáld megérteni, hogy a férjed édesanyja miért szeretne fizetést a gyermekgondozásért cserébe. A levélben az állt, hogy nemrég ment nyugdíjba. Szakértők szerint a nyugdíjasok aggódnak azért, hogy felélik a félretett pénzüket. Ez lehet oka a nagymama javaslatának. Az egyetlen módja, hogy ezt megtudd, egy nyílt beszélgetés, ami a következő ponthoz vezet.
 • Beszélj az anyósoddal. Tervezzetek be egy nyílt, őszinte beszélgetést, és nyugodt, felnőtthöz méltó módon mondd el neki, hogyan érzel. A beszélgetés könnyen rossz irányt vehet, de a következő 3 lépés segítségével elkerülheted, hogy veszekedéssé fajuljon.
  • 1. lépés: Ne feltételezd, hogy az anyósod negatívan fog reagálni.
  • 2. lépés: Úgy beszélj arról, hogy mit érzel, hogy közben nem akarsz igazolni semmit. Például: “Úgy érzem, nem értesz meg”, ahelyett, hogy “Úgy érzem, nem értesz meg, mivel ezt kérted.” Az előbbivel beszélgetésre hívod az anyósodat anélkül, hogy arra kényszerítenéd, hogy védekezzen.
  • 3. lépés: Azt hangsúlyozd, amit megteszel, ne azt, amit nem.

 • Képzett idegen vagy szerető rokon – melyiket választanád? Tartsd figyelemben, hogy a szakképzett bébiszitter valószínűleg többet kér, mint az anyósod. És azt is gondold végig, hogy melyik esetben éreznétek magatokat kényelmesebben a férjeddel. Sőt mi több, azt is vedd figyelembe, hogy az anyósod felnevelte azt az embert, akivel az életed hátralévő részét tölteni akarod, tehát elég sok mindent jól csinált a szülőség tekintetében.
 • Próbálj megoldást találni. A napközis ellátásnak vannak előnyei és hátrányai, például nagyobbak a költségei, és több befektetett munkát igényel mindkettőtöktől (például el kell oda vinnetek és haza kell onnét hoznotok a gyermeket). Ráadásul lesznek napok, amikor otthon kell maradnia, és akkor szükséged lesz valakire, aki az utolsó pillanatban elvállalja, hogy vigyáz rá.
 • A legtöbb nagyszülő nem vár el fizetséget a bébiszitterkedésért, de teljesen ésszerű az is, ha igen. Egy gyermekről való gondoskodás teljes munkaidős állás lehet. Etetni kell, pelenkázni, átöltöztetni, állandóan figyelni kell rá, és ez nem könnyű feladat, különösen idős korban.

Reméljük, hogy ezek a tanácsok könnyebbé teszik a helyzetet és hogy Amy kapcsolata az anyósával csak jobb lett.

A te szüleid vigyáztak vagy vigyáznak a gyermekedre? Gondoltál valaha arra, hogy kompenzáld az idejüket? Hogy reagálnál egy hasonló helyzetben? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét