“Az anyósom becsapta a vegetáriánus lányomat, hogy húst etessen vele.”

0

A kétgyermekes anya kellemetlen helyzetben találta magát az anyósával történt incidens miatt. Szerinte, ami történt, az nagyon is komoly, de a férje más véleményen van, és szerinte csak eltúlozza a dolgot. A nő ezért a közösségi médiához fordult, hogy tanácsot kérjen.

A 9 éves lányom kb. 8 hónappal ezelőtt lett vegetáriánus (a barátnője nővérének hatására), és a korához képest meglepően komolyan veszi. Valami bizarr okból kifolyólag az anyósomnak ez komoly problémát okoz, és utálja, hogy a férjem megengedi. Néhány hónappal ezelőtt volt is emiatt egy kis vitánk, de úgy tűnt, belenyugodott, miután világossá tettem, hogy nem érdekel a véleménye.

Egyik péntek este a férjem szüleivel vacsoráztunk, és az anyósom spagettit szolgált fel. Húsos szószt készített, és mikor odaadta a tányért a lányomnak, nagyon kedvesen azt mondta neki: “Különleges zöldséges szósz csakis neked.” Mikor a lányom már a felét megette, pánikba esett, és megkérdezte az anyósomat, hogy biztos-e benne, hogy ebbe a szószba nem tett húst. Elvettem a tányérját, hogy megnézzem, és bizony marhahús volt a szószban. Mikor mondtam, hogy ebben tényleg van hús, a lányom azonnal sírva fakadt.

Bevittem a nappaliba, hogy megnyugtassam, miközben a férjem vitázott az anyjával. Először azt mondta, csak véletlen volt, de később elárulta, hogy szándékosan tette. Azt gondolta, hogy ha eszébe juttatja a lányomnak, hogy milyen finom a hús, akkor abbahagyja “ezt a vegetáriánus hülyeséget”. Azt mondta, nem látja, mi ezzel a gond, és vigyük a lányunkat terapeutához, mert az, hogy emiatt sírt, nagyon aggasztó és azt mutatja, hogy valami gond van vele.

Eljutottam addig, hogy ott hagytam. Az autóban elmondtam a lányunknak, hogy semmi baj nincsen vele, és hogy a nagyanyja az, aki 100%-ban hibázott. Úgy tűnt, hogy magától is erre a következtetésre jutott.

Tegnap este az anyósom küldött egy félszeg, bocsánatkérő üzenetet a férjemnek. Azt írta, nem kellett volna ezt tennie, de szerinte a lányom ezt túlreagálta, mert nem olyan nagy ügy, hogy evett húst. A férjem nem válaszolt neki, mert még nem tudjuk, mit mondjunk, és próbáljuk kitalálni, hogyan kezeljük a helyzetet.

A férjem próbálja kigondolni, mit mondjon az anyjának, hogy megértesse vele a lányunk érzéseit. Például megkérdezné, mit szólna, ha valaki átverné, és emiatt kutyahúst enne. Én viszont úgy érzem, nem kell ezt csinálnunk. Nem kell megvédenünk a lányunk egyéni döntését, hogy nem eszik húst, és a jogát ahhoz, hogy ezt tiszteletben tartsák. Nem kellene azzal próbálkoznunk, hogy igazoljuk az érzéseit, amiért ennyire zaklatott lett, miután megtévesztették, és ezzel rávették olyasmire, amit erkölcsileg mélyen ellenez, ráadásul olyasvalaki tette ezt vele, akiben bízott.

Mondtam a férjemnek, hogy én többé nem bízom az anyjában azt illetően, hogy mivel eteti a gyerekeinket. Szerinte túlreagálom, és adnom kellene neki egy második esélyt, miután elcsitul a dolog, de az én bizalmam elveszett. Ő eldöntötte, hogy a lányom tévedésben van, mert vegetáriánus, és megpróbálta helyretenni. Szerinte ő jobban tudja, és nem csak a lányom határait nem tartotta tiszteletben, de a miénket, a szülőkét sem azzal, hogy ráerőltette a húst.

Azért is aggódom, mert az 5 éves lányunknak mogyoró allergiája van, amin az anyósom szintén viccelődni szokott. Sosem próbált még mogyorót csempészni az ételeibe, de szerinte “ez nem komoly” és “az emberek általában kinövik az allergiákat, valószínűleg vele is ez fog történni”. A húsos incidens után rettegek, hogy ezt sem fogja figyelembe venni.

Mit gondoltok? Túlreagálom azzal, hogy nem akarok neki második esélyt adni?

Az anyát valószínűleg meglepetésként érte, hogy minden kommentelő mellé állt, és megnyugtatta, hogy szó sincs túlreagálásról.

  • Nem reagáltad túl. A férjed reagálta alul. Én azt mondtam volna, többé nem ehetnek a gyerekek az anyósnál egy darabig. Vagy soha. © BuckRose / Reddit
  • Az anyósodnak nem kell megértenie a lányod érzéseit, csak tiszteletben kell tartania őket. Az egyik gyerek vegetarianizmusának figyelmen kívül hagyása és a másik mogyoró allergiájára tett megjegyzései miatt én nagyon sokáig nem bíznám rá a gyerekek etetését. Az, hogy a lányod érzéseit megbántotta a hússal, nem vethető össze egy potenciálisan halálos allergiás reakcióval, ha úgy dönt, hogy mogyorót ad a gyereknek! © Agitated_Enthusiasm / Reddit
  • A szervezet nagyon rosszul tud reagálni, ha olyasvalamit eszünk, amit már rég nem. Hiányoznak a megfelelő emésztéshez szükséges enzimek. Ettől a lányod nagyon-nagyon beteg lehet. Ne hagyd magad. © bored_german / Reddit
  • Számomra ez komoly figyelmeztető jel. Főleg, hogy a kicsi mogyoró allergiáját sem veszi komolyan. Gyanítom, hogy ha megúszta volna a húsos incidenst, akkor később a mogyoróval is bepróbálkozott volna. Az idősebb lányod önállóságát teljes mértékben semmibe vette, ami nagyon helytelen. Nem engedném meg, hogy a gyerekek ezután nála egyenek. © Salinabenita22 / Reddit
  • Kétlem, hogy a lányod ezek után valaha is akarna a nagyanyjánál enni, mindegy, hogy a férjed ezt megengedi vagy sem. Én peszketáriánus vagyok, és nem érnék többé hozzá semmihez, amit ez a nő készít. Ismerek valakit, aki szintén általános iskolában lett vegetáriánus, mikor felfedezte a kapcsolatot a tányérján lévő csirke és az udvaron szaladgáló állat között, és a mai napig vegetáriánus. Legtöbbünk számára ez nem pusztán egy korszak. © DoctorsHouse / Reddit
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét