Az alázatos, kenyai tanár története, aki 1 millió dolláros nyereményét a szegényeknek adta

0

Peter Tabichi, a kenyai tanár egyik napról a másikra sztár lett, mikor megkapta a Global Teacher Prize díjat, a pedagógusok legmagasabb kitüntetését. 179 országból érkezett 10.000 versenyzőt sikerült maga mögé utasítania, és 1 millió dollárral térhetett haza.

Peter Tabichi tanárként dolgozik egy kis kenyai faluban, ahol az emberek 95%-a szegénységben él. Az osztályok zsúfoltak, akár 80-an is járnak egy osztályba. Vannak diákok, akik 4 mérföldet gyalogolnak, hogy tanulhassanak.

Peter a nyereményének 80%-át arra ajánlotta fel, hogy segítsen azoknak a diákoknak, akik nem tudnak könyveket és egyenruhát venni. Pénzének jelentős részét pedig a szegények további támogatására fordítja.

Miután átvette a díjat, beszédében Peter kiemelte azokat a nehézségeket, melyekkel az iskolája küzd a távoli elhelyezkedése miatt, ahol a legtöbb diák szegény sorban él, és még a reggeliért is meg kell küzdeniük. Eltökélt szándéka, hogy minden erőfeszítésével az oktatás, pontosabban a tudomány iránti szenvedély előmozdítását támogassa. Tanítványai számos nemzeti és nemzetközi tudományos versenyen szerepeltek kiválóan, és még az Egyesült Királyság Királyi Kémiai Társaságától is elismerésben részesültek. Sok tanítványát felvették egyetemre, ez is bizonyítja az elhivatottságát.

Az iskola diákjai és tanárai nap mint nap megküzdenek az alapvető források – könyvek, füzetek – hiányával. Azok azonban, akik eltökéltek a siker iránt, meg is találják a módját annak, hogy elérjék azt. Mivel az iskolában nincs internet-hozzáférés, Peter rendszeresen jár egy internetkávézóba, hogy anyagokat töltsön le az óráihoz.

Amellett, hogy sikeres tanár, Peter arra is törekszik, hogy leszámoljon a lányok fiatalon való házasodásának hagyományával, mégpedig úgy, hogy a családjaikat próbálja meggyőzni arról, hogy biztosítsák az oktatást lányaik számára. “Mint a frontvonalban dolgozó tanár, látom, milyen ígéretesek a fiatalok. Kíváncsiak, tehetségesek, van intelligenciájuk és van hitük” – mondta.

Peter hozzátette azt is: “Afrikában reggel van. Az ég tiszta. A nap még fiatal, és az üres lap arra vár, hogy teleírják. Ez most Afrika ideje.” “Afrika fiataljait többé nem tarthatják vissza az alacsony elvárások. Afrika tudósokat, mérnököket és vállalkozókat fog adni, akiknek a nevét egy napon a világ minden részén ismerni fogják.”

A kenyai elnök is gratulált Peternek a jelentős teljesítményért, elismerve bátorságát és lázadó lelkületét. “Peter, a te történeted Afrika története, a fiatal, tehetségekkel teli kontinensé. A diákjaid megmutatták, hogy a világ legjobbjaival versenyezhetnek tudományban, technológiában és minden emberi törekvésben.”

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét