Az agyhártyagyulladás 8 tünete, amit minden szülőnek ismernie kellene

0
1941

Az agyhártyagyulladás az agyat és a gerincvelőt körülvevő hártyák gyulladása. Többféle baktérium is okozhatja, de tünetei általában azonosak.

A gyerekek a leginkább fogékonyak erre a betegségre. Ezért fontos, hogy a szülők ismerjék és időben felismerjék az agyhártyagyulladásra utaló tüneteket.

Hirtelen láz

Az egyik tünete a hirtelen jelentkező láz. A gyerek reszketni kezd és arról panaszkodik, hogy nagyon fázik.

A beteg testhőmérséklete nagyon gyorsan emelkedik, gyakran nehéz lehúzni. Mivel ez a tünet több betegséghez is társulhat, más tüneteket is figyelembe kell venni, amelyek változást okoznak a gyermek állapotában.

Súlyos fejfájás

Az agyhártyagyulladás okozta fejfájás nem egyszerűen erős, hanem elviselhetetlen. A fájdalom lehúzódhat a nyakra is, de a fejben érzett lüktetés miatt ezt a beteg sokszor észre sem veszi.

Újszülötteknél a kidudorodó kutacs fontos tünete lehet az agyhártyagyulladásnak.

Kettős látás

A beteg nem tudja fókuszálni a látását, ezért duplán kezdi látni a dolgokat.

Hasfájás, hányinger, hányás

A beteg étvágytalan. Ennek egyik oka a folyamatos hányinger, amit hasfájás és hányás követhet.

Fényérzékenység

Egy másik jele a betegségnek a fénytől való félelem, mivel ettől könnyezni kezd a gyerek szeme, és a hányinger, fejfájás is felerősödik tőle.

A nyakszirti izom merevsége

Az agyhártyagyulladásban szenvedő gyerek feltűnő testhelyzetet vesz fel: az oldalán fekszik, fejét hátrahajtja, lábait behajlítja. Ha megpróbálja kiegyenesíteni a nyakát, az gyakran nem sikerül.

Képtelen kiegyenesíteni a lábait

Ha a fejét sikerül is előre hajtania, a lábai folyamatosan be vannak hajlítva, és nem is tudja őket kiegyenesíteni. Ezt a tünetet Brudzinski-jelnek nevezik.

A Kernig-jel is felléphet, mikor a felemelt és derékszögben behajlított lábát a beteg nem tudja kinyújtani.

Nem halványuló kiütések

Kiütés is utalhat agyhártyagyulladásra. Egy teszttel lehet ellenőrizni, hogy a kiütés ehhez a betegséghez kapcsolódik-e.

Fogj egy átlátszó poharat, és nyomd erősen a kiütésre. Ha a nyomás hatására a kiütés elhalványul, akkor nem agyhártyagyulladás okozza. Ha nem halványul el, akkor orvoshoz kell fordulni.

Mit tegyél?

Az agyhártyagyulladás veszélyes betegség, ezért ha a fentiek közül bármelyik tünetet tapasztalod, azonnal hívd a mentőket. A betegnek pihenésre, csendre és tompa fényre van szüksége a szobában, míg az orvos megérkezik.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét