A világ legidősebb nője 128 éves korában elhunyt – 3 évszázadban is élt

0

Azt mondta: “Mi az értelme annak, hogy élek? Csak ülök, és nem csinálok semmit.” Néhány hónappal később a dél-afrikai Johanna Mazibuko örökre lehunyta a szemét. 128 évesen a világ legidősebb nője volt. A következőkben az ő, 3 évszázadon átívelő életébe pillanthatsz be.

Békés élete volt.

Mazibuko személyi okmányain születési dátumként 1894. május 11. szerepelt. Egy kukoricafarmon nőtt fel, iskolába soha nem járt, nem tudott sem írni, sem olvasni.

12 testvér közül ő volt a legidősebb, 3 legfiatalabb testvére még ma is él.

“Olyan jó életünk volt a farmon” – mondta gyermekkoráról egy interjúban. “Egészségben nőttünk fel, vadon termett spenótot ettünk, és friss tejet ittunk. Most modern ételeket eszem. Hozzászoktam, de azért hiányzik az az étel, amin felnőttem.”

Néhány gyermeke még mindig él.

Bár a pontos dátumra nem emlékezett, Mazibuko egy idős özvegyemberhez ment férjhez, akinek tehenei voltak. Ő vajköpüléssel foglalkozott ezután. Boldogan éltek együtt: “Biztos volt benne, hogy nem vágyom többre.”

A párnak 7 gyermeke született, közülük 2 még él. Mazibukonak több mint 50 unokája és dédunokája van.

Tűnődött az élete értelmén.

Néhány héttel a halála előtt Johannat kórházba szállították stroke miatt. 2 hét múlva kiengedték, majd 3 nappal később, az otthonában elhunyt.

2022-ben a 128. születésnapján ezt mondta egy interjúban: “Csodálkozom, hogy ennyi év után miért vagyok még mindig itt. Az emberek körülöttem mind meghaltak.”

Mondani sem kell, hogy Johanna milyen tartalmas életet élt, és mennyi történelmi eseménynek volt tanúja élete során. Emléke az általa hátrahagyott generációkban él tovább.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét