A világ legalacsonyabb nője és legmagasabb férfija újra találkoztak, és a köztük lévő magasságkülönbség sokkoló

0

A fizikai adottságok határait meghaladó találkozás volt, mikor a legmagasabb élő férfi, Sultan Kösen és a legalacsonyabb élő nő, Jyoti Amge 6 év után újra találkoztak.

Egy ilyen találkozást mindig óriási figyelem övez.

Sultan Kösen és Jyoti Amge találkozása emlékeztet minket az emberek sokféleségére. A Földön élő legmagasabb férfi és legalacsonyabb nő között 188,2 cm-es magasságkülönbség van, ami nem csak az érdeklődést kelti fel, de egyenesen megdöbbenti az embereket.

A török származású Sultan Kösen és az indiai Jyoti Amge először 2013-ban találkoztak a Guinness Világrekordok show-műsorban, Kínában. Azóta alkalmankénti találkozásuk mindig világszenzáció, ami az embereket csodálatra készteti. 2018-ban azzal kerültek a címlapokra, hogy Egyiptomban, a híres gízai szfinx előtt pózoltak együtt, mint világunk élő csodái.

Fotóik felrobbantották az internetet.

251 cm-es magasságával Sultan Kösen toronyként magasodik a 62,8 cm-es Jyoti fölé. Ők ketten ikonikus párost alkotnak, ami világszerte felkelti az emberek érdeklődését. Találkozásukat számtalan fotóval örökítették meg, melyeken magasságkülönbségük mellett a bajtársiasságuk is szembetűnő.

Az egyik legérdekesebb fotó, melyen Jyoti Sultan elképesztő méretű cipője mellett áll. A termetükben meglévő különbség egyenesen döbbenetes látványt nyújt. Egy másik fotón Jyoti Sultan ölében ül, hihetetlen kontrasztot alkotva a férfi termetével, miközben mosolyogva néznek a kamerába.

A termetük mögött meghúzódó okok.

Sultan kiemelkedő magasságát az agyalapi mirigyben lévő tumora okozza, melynek következtében a normálisnál nagyobb mennyiségben termelődik szervezetében növekedési hormon. A magassága okozta nehézségek ellenére Sultanra mindenütt olyan csodaként tekintenek, aki az elszántságot és a rugalmasságot testesíti meg.

Jyotinál achondroplasiát diagnosztizáltak, a törpeség egy ritka formáját. Ám ez sem lehetett akadálya annak, hogy utat törjön magának a szórakoztatóiparban. Különleges termete mellett színésznőként is megcsillogtatta tehetségét. 2014-ben szerepelt az Amerikai Horror Storyban, megkérdőjelezve a sztereotípiákat.

Amikor Jyoti Amge lett a világ legalacsonyabb embere.

Sultan Kösen 2009 óta számít a világ legmagasabb élő emberének, Jyoti azonban később kapta meg ezt a címet. 2012-ben találkozott a világ legalacsonyabb férfijával, az 54,61 cm magas Chandra Bahadur Dangival. Ez a találkozás meghatározó volt Jyoti számára, hiszen életében először állhatott olyasvalaki mellett, aki még nála is alacsonyabb.

Dangi azonban 2015-ben elhunyt, halála pedig azt jelentette, hogy Jyoti Amge örökölte a világ legalacsonyabb embere címet. Dangi személyisége halála után is csodálatra késztet, és bizonyítja a fizikai dimenziók rendkívüli változatosságát az emberiségben.

Sultan Kösen és Jyoti Amge találkozása az emberek sokféleségére és egyediségére hívja fel a figyelmet. Rendkívüli testmagasságukon kívül találkozásuk az elfogadás, a befogadás, a kölcsönös tisztelet szimbóluma, ami túlszárnyalja a fizikai különbségeket, és az egész világon csodálatot kelt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét