A vegán testvérem nem volt hajlandó húst felszolgálni a családi összejövetelen

4

Vendéglátóként tökéletes vacsorát prezentálni nem kis feladat. Mindenkinek más az ízlése ételek tekintetében. Egy férfi pedig amiatt keveredett konfliktusba a testvérével, mert ő vegánként nem volt hajlandó húst feltálalni egy családi összejövetelen. A történetet a Redditre posztolta, és azon tűnődött, mit kellene tennie a kialakult helyzetben.

A Reddit-felhasználó megosztotta családi dilemmáját.

Eléggé kétségbe vagyok esve, és szeretném tisztázni a dolgokat.

A családunk minden évben összegyűlik, és mindig más a vendéglátó. Idén a húgomon volt a sor. Kb. 3 éve vegán, és nagyon szenvedélyesen csinálja. Mindannyian tiszteletben tartjuk a választását, és akárhányszor családi találkozó van, mindig odafigyelünk, hogy vegán ételekből is legyen választék.

Mikor bejelentette, hogy idén ő látja vendégül a családot, azt is elmondta, hogy a teljes menü vegán lesz, így a családnak lesz lehetősége valami újat kipróbálni. A családból néhányan örültek ennek, de mások, főként az idősebbek elég dühösek lettek, és úgy érezték, a húgom rájuk erőlteti a saját életmódját, még ha csak egy étkezés erejéig is.

Beszéltem vele négyszemközt, és megkérdeztem, mit szólna hozzá, ha néhány nem vegán étel is lenne azoknak, akik nincsenek oda a vegán étrendért. Eléggé támadólag reagált, azt mondta, az ő döntése, hogy bemutatja a veganizmust, és csupán egyetlen étkezésről van szó, annyit mindenki kibír.

Tiszteletben tartom a meggyőződését, ugyanakkor úgy vélem, ráerőltetni az egész családra az ő választását – még ha csak egyetlen étkezés erejéig is – nem fair dolog. Most haragszik rám, amiért nem támogatom, és azt mondja, nem tisztelem a döntéseit.

A felhasználó később még kiegészítette a posztot.

Gondoltam, itt válaszolok néhány kérdésre, hogy ne vesszenek el a kommentek között.

 • Nincs meghatározott sorrend, az a házigazda, aki a legjobban szeretné vagy még sosem volt. Ebben az esetben a húgom kifejezetten szeretett volna házigazda lenni.
 • Sikerült kompromisszumra jutnunk, hogy mindenki hozhat magával ételt, de az nem tartalmazhat húst. Szerintem ez tisztességes megoldás.
 • Hogy jobban érthető legyen, a húgom egy jól ismert brit gyorsétteremben dolgozik, így nincs problémája azzal, hogy húshoz kell érnie vagy hússal kell dolgoznia, bár azt értem, hogy otthon ez más dolog.

A kommentelők többsége a húg pártját fogta.

 • Egyetlen étkezésről van szó, és olyan ételt fog felszolgálni, amit mindenki meg tud enni. Simán lehet, hogy tökéletes házigazda lesz akkor is, ha nem szolgál fel húsos ételeket. © AncastaOfTheRiver / Reddit
 • Több mint 20 éve vegán vagyok. Nem próbálnék húst készíteni senkinek. Nem is tudnám, hogyan fogjak hozzá. Inkább rendelnék húsos ételt vagy belemennék abba, hogy valaki más elkészítse és elhozza magával. Mindenkinek más a viszonya a húshoz és a vegán ételekhez. Aki húshoz van szokva, annak a gyomrát bánthatja néhány vegán étel, mivel nincs hozzászokva a helyettesítő alapanyagokhoz. A vegánok szempontjából viszont nehéz lehet kezelni a húst, és nem kellene őt sem erre kérni. Ez csak egyetlen étkezés, nem lehet olyan nehéz. © Snowconetypebanana / Reddit
 • Nem erőlteti senkire a saját életmódját, csak vendégül lát és főz. Ő vegán, ezért növényi alapú ételeket készít. A húgod is mindenki más ételéhez megjegyzést fűzött, mikor vendégül látták a családot? Mindig ezt csináljátok vagy csak vele most, mert vegán? Azért egy étkezést ki lehetne bírni hús nélkül. © No-Gap2946 / Reddit
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

4 hozzászólás

 1. Az, hogy nem lehet húsos ételt hozni, simán kitolás – és itt lóg ki a lóláb.
  A húgod erőszakos, durva, és nincs empátiája.
  Nem tudom, mit szólna hozzá, ha “csak egy alkalommal” húst kéne ennie valahol.

 2. Megjegyzem az üres zöldséges ételektől sokan hasmenést kapnak vagy sok kenyérrel tudják csak megenni! Ez pont olyan,mintha ráerőltetném mindenkire a cukorbeteg,vesebeteg,gyomorbeteg vagy laktózmentes diétát! Attól,hogy ő betegesen legel,még nem kell mindenkinek követnie!

 3. Az a tan mese jut eszembe, amikor a gólyát, a róka meghívja vacsorára, persze a gólya is vendégül látja a rókát. Aki ismeri a mesét tudja mire gondolok. Aki nem ismeri járjon utána.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét