“A vegán lányom tönkretette a családi kapcsolatokat, csak azért, mert mi eszünk húst.”

0

A gyerekek néha furcsák tudnak lenni, ez pedig nehéz helyzeteket teremthet. Főleg, ha egy kamaszról van szó. Ha a tinédzser gyereked világképe merőben különbözik a tiédtől, és még nagyítóval sem találsz vele közös pontot, a helyzet különösen drasztikussá válhat.

Ez történt a következő családdal is.

Alex levele így szólt.

Sziasztok!

Nagyon szeretem a lányomat, Kate-et, de időnként nehéz vele.

A családunk mindig is evett húst. Aztán a lányom egyszer csak áttért a vegán életmódra. A feleségemmel támogatjuk őt, mi is kipróbáltunk néhány húsmentes ételt és húshelyettesítő alapanyagot.

De egyszer csak problémába ütköztem. Kate meglátta, amint éppen bacont sütök, és kiborult, mert szerinte azt a serpenyőt csakis ő használhatja a vegán ételeihez. Mondtam neki, hogy a serpenyő nem az övé. Ezután megkért, hogy akkor vegyek neki egy serpenyőt, amiben elkészítheti a vegán ételeit. Megtettem. De ez sem volt elég.

Most azt mondja, hogy a konyhánkban állati eredetű maradékok vannak. Azt akarja, hogy teljesen hagyjunk fel a húsfogyasztással. Én inkább arra hajlok, hogy erre nemet mondjak, de a feleségem lágyszívűbb, és azt mondja, majd a szüleink házában eszünk húst. Ezt elutasítottam, azóta nem szól hozzám, már egy hete nem beszélünk egymással.
Kate azt mondja, a hústól hánynia kell, és nekem ez rossz érzés.

Szerintem meg kell tanulnia alkalmazkodni, mert én nem fogom megváltoztatni az étrendemet.

Igazam van?

Alex

Ezek a tanácsok segíthetnek.

Nagyon jó, hogy elfogadod a lányod választását, és támogatod őt a vegán életmódban. A következő tippek között talán megtalálod a számotokra optimális megoldást.

  • Vegyetek a lányotoknak saját mosogatószivacsot, mosogatószert, tányérokat és konyhai eszközöket. Már van saját serpenyője, amit senki másnak nem enged használni, így majd a mosogatást is megoldhatja egyedül, nehogy állati eredetű maradványok kerüljenek az ő holmijaira. A saját felszerelés az önállóvá válását is elősegíti.
  • Tudasd vele, hogy te elfogadod az ő választását, de magyarázd el, hogy neki is el kell fogadnia azt, ahogyan mások élnek. Nem erőltetheti rá másokra a saját értékrendjét, és nem kényszeríthet senkit arra, hogy változtasson a szokásain. Ő még fiatal, és most szenvedélyesen odavan a vegán életmódért, ezért adj neki időt. Hamarosan majd megérti, hogy egy nem vegán világban él, és el fogja ezt fogadni.

  • Törekedj kompromisszumra. Ahelyett, hogy teljesen lemondasz a húsról, tárold külön a hűtőben, vagy akár oszd két részre a hűtőszekrényt: egy húst tartalmazó és egy vegán zónára. Emlékeztesd arra is, hogy családban él. Ha eddig minden úgy volt az életében, ahogyan ő akarta, akkor most meg lehet lepődve, de ez a jövőben komoly gondokat okozhat neki.
  • Kezeld felnőttként. Ösztönözd arra, hogy spóroljon össze magának pénzt egy kisebb hűtőszekrényre, ahol a saját vegán ételeit tárolhatja, amikből főzhet magára. Így senkit nem tud majd hibáztatni. Ha belemegy, azzal azt is bizonyítja, hogy mennyire komolyan gondolja ezt az életmódot, emellett a spórolásba is belejön.

Egy kamasszal kompromisszumra jutni nem egyszerű dolog. De mindig van megoldás arra, hogy helyrehozzuk a dolgokat, és egészséges kapcsolatot tartsunk fenn a gyerekünkkel, aki már majdnem felnőtt.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét