A valaha volt 8 legveszélyesebb gyerekjáték

0
420

A gyerek a játékok során ismeri meg a világot, és általuk fejlődik is. De vannak olyan játékok, amelyek többet ártanak, mint használnak.

Ezt a 8 játékot csak nagy elővigyázatossággal add a gyereknek.

8. Propelleres játékok

A helikopterek és más olyan játékok, amelyeken propeller található, kamaszkortól kezdve használhatók csak biztonságosan. A kisebb gyerekek nem tudnak velük bánni, az ujjuk könnyen hozzáérhet a mozgó propellerekhez.

 • Tanács: Olyan játékot válassz, amelynek a propellere puha műanyagból készült. A lapátoknak pedig ne legyen éle.

7. Orvosi felszerelés

Magán és a barátain biztosan ki akarja próbálni az orvosi felszereléseket. Ezek viszont olyan apró részeket tartalmazhatnak, amelyek az orrba vagy a szájba kerülve elzárhatják a légutakat. Ráadásul felkeltik az érdeklődését a veszélyes eszközök iránt, mint az olló, a kés vagy a gyógyszerek.

 • Tanács: Ügyelj rá, hogy a játék ne tartalmazzon apró részeket és olyan dolgokat, amelyek bekerülhetnek a szájába vagy az orrába.

6. Úszógumik és karúszók

Ezek sem adnak teljes biztonságot a vízben, hiszen a gyerek könnyen kicsusszanhat belőlük. Egyes ilyen termékek mérgező anyagokat tartalmaznak (izoforon, fenol, hexanon), amelyek tartós bőrirritációt és más problémákat okozhatnak. Az első kettő anyag például rákkeltő.

 • Tanács: Az úszógumi és karúszó méretét a gyerek méretéhez kell igazítani. Kizárólag felnőtt felügyelete mellett engedd be ezekkel a vízbe, és fél óránál tovább ne viselje őket.

5. Elemes játékok

A gombelemek hasonlítanak a cukorkákra, könnyen előfordulhat, hogy a gyerek a szájába veszi őket. Méretük és formájuk miatt nagyon könnyű lenyelni őket, a szervezetbe kerülve pedig égést és súlyos mérgezést okozhatnak.

 • Tanács: Csakis olyan elemes játékkal engedd játszani, ahol az elemeket csavarokkal lezárható fedél rögzíti.

4. Játékpisztolyok

A gyerekek gyakran túl közelről lövöldözik egymást a játékfegyverekkel. Ennek következtében pedig bármilyen anyagból készült lőszer okozhat súlyos sérülést az arcukon és a szemüknél.

 • Tanács: Csak védőszemüveggel engedd használni a játékpisztolyokat.

3. Mágneses játékok

Gyakran látni a csomagolásukon, hogy 3 éves kor felett már adhatók gyerek kezébe. Valójában viszont 14 éves kor felett ajánlott csak játszani velük. A gyerekek sokszor a fogaikkal próbálják meg szétválasztani az egymáshoz erősen tapadó mágneseket, ilyenkor pedig könnyen előfordulhat, hogy nemcsak egyetlen darabot, hanem egyszerre többet lenyelnek belőlük. A mágnesek pedig egymáshoz tapadnak a belekbe kerülve is.

 • Tanács: Az erős műanyag burokkal ellátott mágneses játékok biztonságosabbak.

2. Lufik

A lufi játék közben könnyen kipukkanhat, ezzel megijeszti vagy akár meg is süketítheti a gyereket. Ijedtében akár be is szippanthatja a lufi apró darabkáit, amik fulladást okozhatnak. Lufival csak 8 év felett engedd játszani a gyerekeket.

 • Tanács: Ne vásárolj már eleve gyűrött felületű és erős szagot árasztó lufit.

1. Fidget spinner

Van olyan része, ami játék közben leválhat róla és sérülést okozhat. Voltak olyan esetek is, hogy gyerekek lenyelték. Ezenkívül egy ilyen játék rontja a gyerek koncentrációját, ami tanulási nehézségekhez vezethet. Az USA több államában törvény tiltja a fidget spinner használatát az iskolákban.

 • Tanács: Helyette adj neki az ujjait edző eszközt, amivel nemcsak játszhat, de közben a motoros képességei is fejlődnek.

Hogyan válassz biztonságos játékot

A következőkre figyelj, mikor játékot veszel:

 • Méret: A játéknak legalább 6 centi hosszúnak és 3 centi szélesnek kell lennie. Ha kerek, az átmérője legalább 5 centi legyen.
 • Szín: Kerüld az élénk színű játékokat.
 • Forma és anyag: A szélei ne legyenek élesek, és ne legyenek benne nagy lyukak vagy rések, ahova a gyerek ujjai beszorulhatnak. A legjobb, ha fából vagy textilből készül, nincs festve és lakkozva.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét