A tudomány rájött, mennyi a tökéletes korkülönbség egy párkapcsolatban, és kisebb, mint gondolnád

0
8310

Egyesek szerint az életkor csupán egy szám és mit sem számít, ha két ember szereti egymást. De mi van, ha ez nem teljesen igaz és az életkor alapján következtetést vonhatunk le arra nézve, hogy meddig fog tartani a kapcsolat?

Azt senki sem tudja pontosan, hogy min múlik egy kapcsolat sikere, de úgy tűnik, a tudósok most felfedeztek egy fontos tényezőt. Egy kutatás során kiszámolták, hogy mekkora a tökéletes korkülönbség ahhoz, hogy egy kapcsolat hosszú távon sikeres legyen.

A kutatás lényege és a statisztikák

A kutatásban 3000 ember vett részt. Mindegyikük legalább egyszer volt már házas. A tudósok vicces összefüggést találtak: minél nagyobb volt a korkülönbség, annál nagyobb volt a szakítás esélye. Természetesen, nem lehetünk benne biztosak és vannak kivételek is, de ezek az eredmények legalább megmagyarázzák azokat a konfliktusokat, melyeken a párok átmennek az élet különböző szakaszaiban. Ennek oka, hogy a pároknak eltérőek az érdeklődési köreik és a céljaik.

A kutatók részletes statisztikákat is közöltek, melyek szerint a szakítás esélye azoknál a pároknál, akik között a korkülönbség több, mint 5 év, 18%. Ha a korkülönbség 10 év, a szakítás esélye drasztikusan megnő, 30% lesz. Ha a pár két tagja között 20 év vagy még több a korkülönbség, az előrejelzések nagyon rosszak, a szakítás esélye ebben az esetben már 95%.

A kutatók nemcsak az életkort vették figyelembe, de azt is, volt-e a résztvevőknek gyerekük a házasság előtt, volt-e közös gyermek, mennyi ideig tartott az udvarlás, mennyit költöttek az esküvőre, milyen volt az iskolázottságuk és még számos egyéb faktort. Összességében arra jutottak, hogy ha a pár két tagja iskolázottság tekintetében nagyon eltérő szinten van, a szakítás esélye 43%.

És most jöjjön a lényeg: a tudósok rájöttek arra is, hogy mekkora az ideális korkülönbség. 1 év. Pontosabban ide tartozik az azonos életkor, illetve az 1-3 év közti korkülönbség. Ezeknek a pároknak a legnagyobb az esélyük az együtt maradásra. Náluk a szakítás valószínűsége kevesebb mint 3%.

Hogy mi ennek az oka? Leginkább az, hogy a jelentős korkülönbség miatt a pároknak más az értékrendje és mások az életcéljaik. Különbözően látják a világot, ezért nagyon kicsi az esélye annak, hogy akár a hobbijuk, akár az álmaik azonosak lehetnek.

Következtetés

Természetesen vannak kivételek. Az életkor nem minden. Ezek csak adatok, melyek mutatnak ugyan bizonyos tendenciát, de ez nem jelenti, hogy a világon minden egyes pár ugyanúgy működik.

Ha olyasvalakivel vagy kapcsolatban, aki sokkal idősebb vagy fiatalabb nálad, ne ess kétségbe. A legfontosabbak az érzelmek, az egymás iránti tisztelet és hogy jól érezzétek magatokat egymással. Ha ezek megvannak, minden esélyetek adott egy sikeres kapcsolathoz.

Ha pedig éppen párt keresel, és az előző kapcsolataid csúnya kudarcot vallottak, próbáld elemezni a statisztikákat és a korkülönbségeket. Ha a tendenciák rád is igaznak bizonyulnak, próbálj meg korodbeli társat keresni, talán így könnyebben megtalálod a boldogságot.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét