A törpenövésű párnak azt tanácsolták, ne vállaljanak gyereket, de nem hagyták, hogy ez eltántorítsa őket

0

A törpeség egy ritka állapot, ami 15-40.000 emberből 1-et érint. A törpenövésűek megkülönböztetéssel és diszkriminációval szembesülnek a társadalom részéről. Ám egyre több ilyen ember osztja meg életének történetét, hogy küzdjön az előítéletek ellen.

A pár.

Charli, az ausztrál nő a törpeség leggyakoribb formájával, az achondropláziával él. 2012-ben házasodtak össze Cullennel, akinek achromicric diszpláziája van, ami akadályozza a fizikai növekedést. Az első pillanattól kezdve közös családról álmodtak. Mivel tudták, hogy Charli milyen kihívásokkal szembesülhet egy várandósság során, és hogy állapotukat a gyermekükre átörökíthetik, több éven keresztül tele voltak kétségekkel és félelmekkel. Ennek ellenére Charli 2015-ben teherbe esett.

Az orvosok ellenezték a terhességet.

Az orvosok azt mondták, a párnak 25% esélye van arra, hogy normál magasságú gyermekük születik, és arra is, hogy a gyerek nem marad életben. Charli kifejtette, hogy gyermekeik a törpeség mindkét változatát örökölhették volna tőlük, ami végzetes következményekkel járt volna. Éppen ezért genetikai vizsgálatokat végeztek, hogy ezt az eshetőséget kizárják.

A hírek megnyugtatóak voltak. Tilba baba (Charli édesanyjához és testvéréhez hasonlóan) szintén achondropláziával született. Az orvosok figyelmeztették a szülőket, hogy a gerincével problémák lehetnek, de összességében egészséges életet élhet.

Így váltak internetes szenzációvá.

Tilba születését és a törpeséggel kapcsolatos előítéleteket követően a pár Instagram-oldalt indított, ahol történetüket mutatják be, benne a kudarcokkal és a sikerekkel. A nehézségek ellenére Tilba élettel teli, boldog, mindenkit magával ragadó kislány lett. Mégis nagy erőfeszítéseket igényelt a szülőktől, hogy megóvják őt a bántásoktól.

A néhány online troll ellenére a pár továbbra is megosztja pillanatait a hétköznapokról, az örömökről, megerősítve, hogy a törpeség semmiben sem akadályozza az életüket. Legyen szó tengerparti kirándulásról, a szabadban elköltött ebédről, edzésről, sétákról vagy Tilba fejlődésének mérföldköveiről, ezek a képek határozottan egy hétköznapi családként ábrázolják őket.

Több baba is érkezett a családba.

2018-ban Charli rájött, hogy újra babát vár. A második gyermek édesapja állapotát örökölte. 2020-ban Charli harmadszor is teherbe esett, és a legnagyobb örömükre ez a baba egyik szülőjétől sem örökölte a törpenövést, teljesen átlagos testfelépítéssel született.

Ám ami a legnagyobb boldogságot jelenthette volna, az igazi rémálom lett Charli számára. A pár érzelmi hullámvasútra ült fel. Mikor harmadjára lett várandós, Charli őszintén azt kívánta, bárcsak vége lenne már. Rosszulléteket tapasztalt, hányingerrel küzdött, ájulási rohamai voltak. Ahogyan minden várandósságnál, úgy ezúttal is genetikai teszteken esett át. Az egyik során egy nagy tűt szúrtak a hasába, hogy mintát vegyenek a méhlepényből. Ez a vizsgálat a vetélés 2%-os esélyét hordozta magában.

A lehető legjobb életük van.

Most, hogy a család teljessé vált, a lehető legjobban élvezik a közös életüket. Bár törpenövésűek, Charli és családja nem is lehetnének boldogabbak. Ezeket az örömteli pillanatokat pedig rendszeresen meg is osztja Instagramon.

Charli szeret olyan vicces képeket is megosztani, melyeken a magasságbeli különbségek vannak fókuszban, például a túlméretezett ruhák vagy a napi tevékenységek során tapasztalt nehézségek, közben pedig elmagyarázza, hogy nem kell túl komolyan venni a magasságukat. Bár néha kapnak negatív kommenteket, ezeken megtanult felülemelkedni, annál is inkább, mivel a legtöbben támogatják őket. Követőik száma jelentősen nőtt az elmúlt években, azaz egyre nagyobb az érdeklődés a mindennapi életük iránt.

Egy olyan világban, ahol a törpeség jelentette kihívásokat gyakorta nem ismerik el, Charli és családja inspiráló utazása a rugalmasság és a szeretet bizonyítéka. Az akadályok ellenére is megingathatatlan eltökéltségük az iránt, hogy teljes életet éljenek, visszhangra talál követőik támogató közösségében. Őszinte posztjaikkal továbbra is sorra döntik le a sztereotípiákat, elősegítik az elfogadóbb és befogadóbb társadalom kialakulását.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét