A szülők úgy gondolták, a bébiszitternek nem jár pénz arra az időre, amíg a gyerek aludt

0

Egy jó bébiszitter igazi mentőöv a szülők számára. Segít a ház körül, lehetővé teszi, hogy a szülők kimozduljanak, és minőségi időt töltsenek együtt a gyerekek nélkül. Egy bébiszitter fizetése a feladatok mennyiségén és a gyerekek számán is múlik. Az egyik vitapont, ami ezzel kapcsolatban felmerül, hogy kell-e fizetést adni a bébiszitternek arra az időre is, amíg a gyerek alszik.

Erről szól a következő történet.

Rose levele így szólt.

Sziasztok!

A nevem Rose, és 1 éve vagyok egy kétéves kislány bébiszittere. Óránként 20 dollárt kapok. A családdal jól kijövök, a kislány pedig már szinte olyan, mintha a húgom lenne.

De tegnap volt egy vitám az apukával. Szerinte nem jár nekem pénz arra az időre, míg a gyerek alszik. Azt mondta, gyakorlatilag nem dolgozom abban a néhány órában. Ideges lettem, mert attól, hogy a gyerek alszik, én még teszek-veszek a házban. Takarítok, elmosom a cumisüvegeket, és ennivalót készítek neki.

Ami a legrosszabb, hogy elég jómódúak. Luxusholmikra költenek, de egy ilyen alapvető szolgáltatásra nem akarnak. Annyira ideges lettem, hogy ott hagytam őket. Azon gondolkodom, hogy végleg felmondok, de hezitálok, mert közben megszerettem a gyereket.

Tévedek abban, hogy szerintem járna pénz a gyerek alvási idejére is? Mit kellene tennem?

Rose

Ezek a tanácsok talán segítenek.

  • Ülj le beszélni a szülőkkel, és próbáld ezt a beszélgetést a legjobb időpontra időzíteni. Ne akkor, mikor az érzelmek elragadnak titeket, hiszen jobb eredményt fogsz elérni, ha a negatív érzelmek semlegessé válnak.
  • Jó érveket hozz fel, és ne vitatkozz. A különbség a kettő között, hogy az első esetben konkrét és logikus dolgokat hozol fel arra, hogy miért jár neked a fizetés. Viszont, ha vitatkozol, azzal csak az ő álláspontjukat támadod, erre pedig nincs szükség.
  • Magyarázd el, hogy az időd pénzbe kerül. Ezenkívül, mikor a gyerek alszik, te akkor is felügyelsz rá, hiszen nem hagyod el a házat vagy nem fekszel le te is szundítani egyet. Mi történik, ha a gyerek felébred vagy hirtelen orvosra van szükség?
    Az a biztonság és nyugalom, amit a szülők éreznek, mikor bébiszitter vigyáz a gyerekükre, megéri ezt a pénzt. Ők vajon belemennének abba, hogy a munkahelyükön kevesebb fizetést kapjanak vagy egyáltalán ne kapjanak csak azért, mert éppen nincs sok feladatuk néhány órán át? Te ráadásul a házimunkát és a baba körüli egyéb teendőket is elvégzed, amíg ő alszik.

  • A fizetéssel kapcsolatos kételyek eloszlatásának egyik módja, ha tudatod a munkaadóiddal, hogy mennyi felelősséggel jár a munkád és milyen megfelelő képességekkel rendelkezel hozzá. Te megbízható bébiszitter vagy, aki segít a házat is rendben tartani. A gyerekkel remek kapcsolatot alakítottál ki, és jó pár dologra meg is tanítod.
  • Ha azt szeretnék, hogy továbbra is légy a bébiszitterük, akkor keressetek kompromisszumot. Szeretnék, hogy kevesebb órát dolgozz? Hajlandók fizetni az alvásidő alatt is, mivel ilyenkor házimunkát végzel? Ha megtagadják a fizetést, az azt jelenti, hogy szabadon elhagyhatod a házat, magára hagyva az alvó gyereket? A ráfordított időnek és felelősségnek arányban kell lennie a fizetéssel.
  • Ha nem sikerül megegyeznetek és úgy döntesz, hogy kilépsz, ne haraggal váljatok el. A szülőknek nagy kihívás jó bébiszittert találni, ezért a legjobb, ha legalább 2 héttel korábban értesíted őket arról, hogy kilépsz a munkából. Érdemes elbúcsúzni a gyerektől is, főleg, ha így kötődsz hozzá. Ehhez azonban előbb kérd a szülők engedélyét, és ha hozzájárulnak, egyszerűen megfogalmazva mondd el a gyereknek, hogy elmész, hogy megértse.
A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét