A szülők megműttették lányukat, hogy eltávolítsák róla a hatalmas anyajegyet, mert “az emberek megbámulnák”

3

Egy megkönnyebbült édesanya osztotta meg azt a pillanatot, mikor kislánya homlokáról eltávolították a hatalmas anyajegyet. Nem először szembesül a kritikákkal.

Ritka anyajegy.

Celine Casey lánya, a most 2 éves Vienna Brookshaw congenital melanocytic nevus-szal született, ami 20.000 újszülöttből 1-et érint. Mikor meglátta az anyajegyet, Celine aggódni kezdett, arra gondolt, valamilyen hibát követett el a várandósság során, és nem tudta, milyen hatással lesz az anyajegy a lányára. Amit tudott, hogy meg akarja szabadítani tőle, segíteni akar a lányának, hogy ne úgy nőjön fel, hogy közben másnak érzi magát.

Bár fizikailag nem okozott problémát az anyajegy, Casey tudatában volt annak, hogy lelkileg később milyen gondok forrása lehet, mikor a gyerekek majd csúfolni fogják miatta a lányát. Celine elmesélte, hogy előfordult, hogy eltakarták Vienna arcát, hogy ne legyen látható az anyajegy. “Mindennap kimentünk vele, és kaptunk néhány pillantást.”

Nem volt könnyű eljutni a műtétig.

Mikor az egészségbiztosítóhoz fordultak, elkeserítő válaszokat kaptak. Az orvosok nem végezhették el a műtétet, mivel az kozmetikai beavatkozásnak minősül.

A szülők azonban ezt nem így látták. Nagyon tartottak attól, hogy a többi gyerek bántani fogja Viennát, és emiatt már kiskorától fogva mentális problémái lesznek. Casey amiatt is aggódott, hogy ha nem távolítják el az anyajegyet, a lányuk később neheztelni fog a szüleire.

A szülők úgy döntöttek, saját kezükbe veszik a dolgot, és összegyűjtik a műtétre szükséges összeget. Miután gyűjtésbe kezdtek, 24 óra alatt 52.000 dollárt sikerült összeszedniük. 2020-ban a kórházi költségek azonban emelkedtek, ezért további 27.000 dollárra volt szükségük. Egy új alap létrehozásával ezt is sikerült összegyűjteniük.

Problémáik adódtak az orvosokkal.

Az orvosok és a szülők közti egyet nem értés nézeteltérést okozott. Vienna szülei műtéttel akarták eltávolíttatni az anyajegyet, ám az orvosok megtagadták a beavatkozást. Álláspontjuk szerint ezt a döntést csak a gyermek hozhatja meg, mikor eléri a nagykorúságot.

Daniel Brookshaw, Vienna édesapja hangot adott csalódottságának. Az orvos megemlítette, hogy egy bőrgyógyásszal is konzultált, aki egyetértett vele, mivel az anyajegy nem befolyásolja Vienna egészségét és nem fog rákossá fajulni sem.

Végül sikeresen elvégezték a műtétet.

Vienna most 2 éves, és az orvosok sikeresen eltávolították az anyajegyét, csupán egy keskeny heg maradt a két szemöldöke között. Casey gyakran posztol fotókat Vienna hegének gyógyulásáról, a kommentelők pedig szépsége miatt dicsérik kislányát.

Casey elmondta, hogy bár az anyajegyet leszedték, még mindig sokat utaznak a heg begyógyítása érdekében, és vizsgálatokra járnak, hogy megtudják, szükség lesz-e további beavatkozásra az eddig hármon túl, amin Vienna már átesett. Vienna ettől függetlenül egy tipikus 2 éves mindennapjait éli.

Vienna esete rávilágít a szülők és az orvosok bonyolult kapcsolatára. Míg szülei gyermekük jólétét és társadalmi elfogadottságát szerették volna biztosítani, addig a szakemberek azt hangsúlyozták, tiszteletben kell tartaniuk Vienna jövőbeni önrendelkezését a saját testével kapcsolatban. Az eset emlékeztet arra, milyen összetett etikai szempontok merülnek fel a szülői hatalom és az egyén önrendelkezésének határa mentén.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

3 hozzászólás

  1. Igaza volt a szülőknek! Ha nem veszik le az anyajegyet, a kislány egész pici kora óta furának, másnak érezte volna magát. Vajon az orvosok(persze név nélkül!) akkor is felelőséget vállaltak volna a döntésükért? És a pszichológus számláit vajon melyikük fizette volna?! Ilyen érveléssel csak az életveszélyes helyzetekben lehetne műteni a gyermeket, hiszen minden más sérti az önrendelkezési jogát! Ez mekkora marhaság!

  2. Az én fiam is ilyen anyajegy félével született! Neki a fél háta úgy néz ki mint Ázsia térképe! Így született sajnosss.ma már 26 éves be feketedet neki ész le szerette volna operaltatni az orvosok azt mondták szó sem lehet róla! Kisebb korába csúfolták ha fél meztelenre vetkőzött.

  3. Nagyon helyesen döntöttek a szülők! Az én szüleim így döntöttek volna, 30 éves koromba nem kerülök életveszélyben, mivel a sok napozástól elrákosodott és áttétet is adott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét