A sétálás 8 valódi előnye, amiről nem is gondoltuk, hogy igaz

0

A Medicine and Science in Sports and Exercise folyóiratban közölt tanulmány szerint a gyaloglás segít csökkenteni az összes krónikus betegség kockázatát, és sok orvos “csodaszernek” tekinti. Az teszi a gyaloglást a mozgás legjobb formájává, hogy kíméli a szívet és az ízületeket. A megerőltető gyakorlatoknak látványosabb és gyorsabb hatásai lehetnek, de károsíthatják az ízületeket és a csontokat.

Olyan egészségügyi előnyöket gyűjtöttünk össze, amiket a mindennapos gyaloglás gyakorolhat a testedre és az elmédre.

1. Szabályozza a vérnyomást.

Egy koreai tanulmányban azt találták, hogy a napi szintű 40 perces gyaloglás csökkenti a vérnyomást a hipertóniás betegek esetében. Azoknak, akik úgy döntöttek, hogy egyszerre sétálják le ezt a 40 percet, 5 ponttal csökkent a vérnyomásuk, míg azoknak, akik a 4-szer 10 perc sétát választották, 3 ponttal. Az orvosok, akik a tanulmányt készítették, azt mondják, hogy a kívánt eredmény elérése érdekében fontos, hogy mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb mozgásformát.

2. Nők esetében küzd a mellrák ellen.

Az American Cancer Society minden felnőttnek azt javasolja, hogy mozogjon hetente 150 percet közepes intenzitással vagy 75 percet intenzíven. Pontosabban a kutatók azt találták, hogy heti 7 óra gyaloglás 14%-kal csökkenti a mellrák kialakulásának kockázatát a menopauza után. Azoknak a nőknek, akik heti 7 óránál többet és gyorsabb tempóban gyalogolnak, 25%-kal kisebb esélyük van arra, hogy mellrákkal diagnosztizálják őket. A tanulmány határozottan állítja, hogy szoros kapcsolat áll fenn a fizikai aktivitás, különösen a gyaloglás, és a mellrák megelőzése között.

3. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát.

Egy 2012-es tanulmány azt állítja, hogy a napi 3000-7500 lépés hatékony kezelési- vagy megelőzési mód lehet a 2-es típusú cukorbetegség esetében. A tudományos munkában azt is javasolják, hogy tartsunk szünetet a hosszú, ülve töltött órák között, sétáljunk egy picit vagy végezzünk a testünk szempontjából ideális gyakorlatokat. Másképp megfogalmazva, a gyaloglás csökkenti a vércukorszintet, ami a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának oka.

4. Segíti a D-vitamin termelését.

A University of Western Ontario tudósai, miután 30 évig vizsgálták a témát, a tanulmányukban arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin szoros kapcsolatban áll a törékeny csontokkal, a csonttöréssel és a járási nehézségekkel. A megfelelő mennyiségű D-vitaminhoz jutásnak egy hatékony módja a 15-30 perces séta a napsütésben. Ez erős pajzsot hoz létre a rák, a sclerosis multiplex és a cukorbetegség ellen. Csak ne felejtsd el bekenni magad naptejjel!

5. Növeli a kreativitást.

A Stanford University kutatói által végzett tanulmányban az áll, hogy az ember kreativitása megnő gyaloglás közben, és ez tart még egy rövid ideig a gyaloglás befejezését követően is. Maga a környezet ebben nem játszik szerepet, hiszen a bent és a kint történő gyaloglás is fokozza a kreativitást. Sok ember vallotta be, hogy a legjobb ötletei sétálás közben születtek. Még Mark Zuckerberg és Steve Jobs is tartott meetingeket sétálva.

6. Támogatja az immunrendszert.

Az Appalachian State University kutatói azt találták, hogy a napi szintű, mérsékelt tempójú, 30-45 perces séta a legjobb módja, hogy védekezz a közönséges megfázás ellen. Az immunerősítők szintje magas még pár órával a mozgás befejezését követően is. Ez idővel és kellő ismétléssel az emberi egészség védelmét szolgálja.

7. Mérsékelni tudja a cukor iránti sóvárgást.

A University of Exeter tanulmánya szerint a rövid séták mérsékelhetik a csokoládé iránti sóvárgást, és akár csökkenthetik a stresszes szituációkban elfogyasztott édességek mennyiségét is. Igazából a tanulmányban az áll, hogy mindegy, milyen mozgásformát választasz, a fizikai aktivitás segíthet kezelni az édességek utáni sóvárgást.

8. Lelassítja az öregedés folyamatát.

A gyaloglás és az öregedés kapcsolatát vizsgáló leghosszabb klinikai vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy a gyaloglás az egyik leghatékonyabb módja annak, hogy elkerüljük az öregedéssel gyakran együtt járó mozgásképesség-csökkenést. A McMaster University kutatói azt találták, hogy a mozgás nemcsak feszesebben tartja a bőrt, hanem megállítja az öregedési folyamatot is. A leghatékonyabbnak a sétálás és a Tai Chi bizonyultak, mivel mindkettő segít elkerülni a demenciát.

A séta egy egészséges és szórakoztató hobbi, ami úgy támogathatja az egészségedet, ahogy nem is sejtetted volna. Ne várd, hogy egy nap alatt csoda történik, de biztos lehetsz benne, hogy a jótékony hatásai fel fognak bukkanni idővel.

Írj egy kommentet, ha a sétálás a te napjaidat is szebbé teszi!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét