A pszichológus elmagyarázza, miért boldogabbak a kései házasságok, mint a túl korán köttetettek

0

Mindenki az igaz szerelmet keresi. Sajnos sok kapcsolat mégis véget ér. Ennek egyik oka, hogy a társadalmi sztereotípiák erősebbek az őszinte vágynál, az emberek ezért sietik el sokszor a házasságkötést. Nem azért teszik, hogy családot alapítsanak, hanem mert félnek, hogy végül egyedül maradnak.

A következő 7 pont segítségével objektív értékelést végezhetsz arról, hogy készen állsz-e egy erős kapcsolat kiépítésére vagy nem.

7. A szerelem segíti az önfejlesztést.

Egy érett ember folyamatosan dolgozik saját magán, a szerelem pedig csak felerősíti ezt. Nem fél megváltoztatni az álláspontját, és képes elismerni, ha téved. Megértő és figyelmes. Két szerelmes ember mindig próbál jobbá válni a virágzó kapcsolat érdekében.

Ha a párod azt akarja, hogy fogadd el őt a rossz szokásaival együtt, a kapcsolatotok nem fog tudni fejlődni, idővel idegenek lesztek egymás számára.

6. Szeretni elsősorban azt jelenti, hogy adsz.

Egy érett lelkületű ember nem inspirációt keres a másikban, és nem a lelkében lévő űrt akarja egy társsal betölteni. Inkább fordítva: megpróbálja megosztani, amije van. Egy éretlen személyiségnek viszont csak az a célja, hogy elérje, hogy szeressék, ennél többet nem tesz bele egy szerelembe. A pszichológusok ezt a jelenséget az “antiszerelem” egyik formájának is nevezik.

Ne lepődj meg, ha a párod, aki mindig megkapja, amit akar, tovább áll, mikor problémák merülnek fel.

5. A szerelem egyik legfőbb aspektusa az akaraterő.

A házasságkötési eskü szövege kimondja, hogy mindig ki kell tartani egymás mellett: betegségben, egészségben, gazdagságban, szegénységben és így tovább. Ezek a szavak arra utalnak, hogy annak, aki házasságot köt, meg kell értenie, hogy ez nemcsak az érzelmekről szól, hanem a házasság egy kötelék, egy megfontolt döntés.

Egy érett kapcsolat alkotóelemei a közös célok, az őszinte vágy az együttlétre, a figyelem és az energia irányítása egyetlen emberre.

Ha minden veszekedés után fogod a holmidat és máris az exeden jár az eszed, el kell gondolkodnod, hogy vajon meddig fog tartani ez a kapcsolat.

4. A szerelem kemény munka.

Türelmesnek lenni, figyelmesnek lenni unalmasnak tűnhet, sokszor kimerítő és sok erőfeszítést igényel. De ez az alapja a harmonikus kapcsolatnak. Ha erősíteni szeretnétek a szerelmeteket, keményen kell dolgoznotok.

Ha mindig magadba fojtod a sérelmeidet, egyszer csak kirobbannak és tönkreteszik a kapcsolatot.

3. A szerelem felelősség.

A felelősség az, ami megkülönbözteti a felnőttet a gyerektől. Egy kapcsolatra ugyanez vonatkozik, meg kell vizsgálni, hogy érett vagy sem. Nagyon jó, ha van valaki, akiben megbízhatsz, ugye? És te kész vagy arra, hogy valakinek ez a megbízható ember legyél? Egy kapcsolatban vannak kötelességek, de éppen ettől válik erőssé és igazivá.

Ha a párod azt mondja, “Nincs különbség. Ez semmin sem változtat.”, akkor lehet, hogy még nem áll készen egy komoly kapcsolatra.

2. Szeretni azt jelenti, hogy tisztelitek egymás személyiségét.

Egy érett személyiség már felépítette és megtalálta önmagát, ezért képes tiszteletben tartani a másik érdeklődését is. Egy ilyen kapcsolatban nincs nyomás, a felek szabadságot adnak egymásnak, és mindig igyekeznek kompromisszumot találni.

Aki csak a saját dolgaival van elfoglalva, azt nem érdekli a másik kívánsága, nem ért meg semmit.

1. A szerelem nem óv meg a fájdalomtól.

A csalódás és a fájdalom az élet részei, és ettől még a párod sem tud megóvni. A nehézségekkel szembe kell néznünk, nem hibáztathatunk, nem okolhatunk érte senkit. Az ilyen kapcsolat tud erős és elmélyült lenni.

A pszichológusok szerint, ha megértjük és elfogadjuk ezt a 7 dolgot, igazán jó kapcsolatunk lehet. Azt javasolják, hogy lassíts le és várj még a házassággal, ha úgy érzed, te vagy a párod még nem áll készen. Szenteld inkább az időt a hobbidnak, az álmaidnak, a személyes fejlődésednek.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét