“A párom egy 10 dolláros gyűrűvel kérte meg a kezem. Megbántam, hogy igent mondtam.”

0

Egy nő megosztotta csalódottságát a lánykéréssel kapcsolatban. Dühös lett, mert csak egy olcsó gyűrűt kapott, úgy érezte, ez nem tükrözi az iránta való szerelmét.

Kényes témában szeretnék tanácsot kérni. A párommal 2 éve vagyunk együtt, és nemrég megkérte a kezem egy 10 dolláros gyűrűvel. Annyira sokkot kaptam, hogy gondolkodás nélkül rávágtam az igent. De most már megbántam.

A barátommal 2 éve vagyunk együtt. A főiskolán ismerkedtünk meg, és azóta elválaszthatatlanok vagyunk. Mindig is elég spórolós volt, de sosem hittem volna, hogy az eljegyzéssel kapcsolatban is az lesz.

Értem, hogy nem a gyűrű a lényeg, de itt elvről van szó. Úgy érzem, nem értékel annyira, hogy vegyen nekem egy megfelelő gyűrűt. Semmi extravagánsat nem akarok, de legalább egy olyan legyen, ami nem egy egydolláros boltból való.

Tudom, hogy nincs sok pénze, de nem hiszem, hogy ez magyarázat. Normális munkája van, és tudom, hogy új autóra gyűjt.

Az meg még rosszabb, hogy a barátaim gúnyolódnak a gyűrűn. Azt kérdezték, ez most egy vicc, és hogy egy automatából szerezte-e. Ez megalázó.

Nem tudom, mit tegyek, mert szeretem őt, és nem tehetek róla, de úgy érzem, ő nem szeret engem eléggé ahhoz, hogy erőfeszítéseket tegyen. Bízom benne, hogy a tanácsaitokkal tudtok segíteni ebben a helyzetben.

Tippek ehhez a kényes ügyhöz.

Először is: Gratulálunk!

Mindenekelőtt gratulálunk az eljegyzésedhez! Ez egy jelentős mérföldkő a kapcsolatotokban, reméljük, hogy boldog és teljes életetek lesz együtt. Érthető, hogy csalódott vagy a gyűrű miatt, amivel a párod megkérte a kezedet. Úgy érzed, nem értékel eléggé ahhoz, hogy egy megfelelő gyűrűt adjon neked. Ez kényes téma.

Tekintve azt, hogy a párod új autót akar venni, valószínűleg egy ideje már gyűjtöget. Mindenkinek mások a prioritásai és a céljai. Lehetséges, hogy azt gondolta, egy új autó sokkal fontosabb, mint egy drága jegygyűrű.

Beszélj vele nyíltan.

Őszintén beszéld meg vele, hogy mit érzel. Magyarázd el neki, hogy értékeled a gesztust, de valami jelentőségteljesebbre számítottál. Tudasd vele, hogy ez nem a gyűrű áráról szól, hanem az erőfeszítésről, amit belefektetett.

Lehetséges, hogy a párod észre sem vette, mennyire fontos neked a gyűrű. Talán azt gondolja, a gyűrű csak formalitás, maga a lánykérés a lényeg. Ha őszintén beszéltek, mindketten elmondhatjátok az érzéseiteket, és kölcsönösen megérthetitek egymást.

Ne hagyd, hogy a barátaid véleménye befolyásoljon.

Természetes, hogy a barátaid gúnyolódását bántónak és megalázónak érzed. Azonban ne feledkezz meg arról, hogy ez a te kapcsolatod, a te eljegyzésed, és nem szabad hagynod, hogy a megjegyzéseik hatással legyenek arra, ahogyan a párkapcsolatodra tekintesz. Lehetséges, hogy a barátaid nem is tudják, a megjegyzéseik mennyire bántóak számodra. Ülj le velük egy őszinte beszélgetésre, és mondd el, hogyan érzel. Magyarázd el nekik, hogy a megjegyzéseik rosszul esnek neked, és értékelnéd, ha helyette inkább támogatnának.

Ha szükséges, fordulj tanácsadóhoz.

Ha úgy érzed, egyedül nem vagy képes lebonyolítani ezeket a beszélgetéseket, fordulj párkapcsolati tanácsadóhoz. A szakember semleges álláspontot képvisel, és segíti a kommunikációt közted és a párod között. A párterápia egyfajta pszichoterápia is, ami segít a párkapcsolatok fejlesztésében. A párok a szakemberrel együtt feltárják a problémáikat, javítják az egymás közti kommunikációt, és hatékonyabban oldják meg a konfliktusokat.

Összefoglalva, beszélj nyíltan a pároddal az érzéseidről. Ne feledd, a gyűrű értéke nem a kapcsolatotok értékét mutatja. A gyűrű csupán szimbóluma a szerelemnek és az egymás iránti elköteleződésnek, és ezek számítanak igazán.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét