A menopauza 9 tünete, amiről jobb már fiatalon tudni

1

A Queenslandi Egyetem tudósai azt állapították meg, hogy átlagosan 48 évesen kezdik a nők a menopauza tüneteit tapasztalni. A menopauzáról akkor beszélünk, amikor a nőnek nincs menstruációs vérzése egy évig. Ebben az időszakban a nők kellemetlen tüneteket élhetnek át, amelyek a test hormonális változásaival állnak kapcsolatban.

Összegyűjtöttük, hogy milyen tünetek fordulhatnak elő, és hogyan teheted ezt az időszakot könnyebbé.

1. Hangulatingadozás

Dr. E.W. Freeman és kollégái a Pennsylvaniai Egyetemről 9 évig tanulmányozták a női változókort. Információkat gyűjtöttek interjúkon, kérdőíveket töltettek ki, és ezeken keresztül vitatták meg a tüneteket és a változásokat.

Azt találták, hogy a menopauza során a nőknek hirtelen hangulatingadozásai lehetnek, mindenféle ok nélkül. Idővel ezek és a fiziológiai változások egyre ritkábbá válnak.

2. Hőhullámok

Az Emory Egyetem tudósai tanulmányozták a klimax során előforduló hőhullámokat és izzadást. A nők először lázasnak érzik magukat, izzadnak, kipirul az arcuk és a nyakuk, aztán pedig fáznak. 45 és 55 éves kor közötti egészséges nők vettek részt ebben a kutatásban.

Az eredmények azt mutatják, hogy ezeket a tüneteket a nők 25,7%-a észlelte, a menopauza késői szakaszában pedig 52,6%-uk. Hogy elviselhetőbbek legyenek, zárj ki bizonyos fűszereket, gyógynövényeket és az alkoholt az étrendedből. És ha dohányzol, abba kellene hagynod.

3. Alvási nehézségek

Az alvásproblémák az egyik leggyakoribb panaszok közé tartoznak. Az Illinois-i Egyetem által, 45-55 éves nőkről folytatott új tanulmányban azt találták, hogy az alvási problémák a menopauza különböző szakaszaiban fordulnak elő, de összefüggésben állnak a depresszióval és a hőhullámokkal. Rebecca Smith professzor azt mondja, ha a többi problémát megoldják, az alvás sem fog többé gondot okozni.

4. Depresszió

Anita Clayton M.D (Virginiai Egyetem) tanulmánya szerint, kapcsolat áll fenn a menopauza és depresszió kialakulásának kockázata között. Néhány javaslatot is tett azoknak a nőknek, akik életük ezen szakaszában vannak.

A menopauza az élet része, és a legtöbb nő hasonlóan éli meg. Azonban néhányan sebezhetőbbé válnak a testi és a lelki egészség szempontjából is. Nagy az esély a depresszióra.

Ha az illető időben orvoshoz megy, és megvizsgáltatja magát, az segíthet a tünetek csökkentésében vagy akár megszüntetésében.

5. Memória problémák

Az Illinois-i Egyetem és a Northwestern Egyetem tanulmányai azt mutatják, hogy előfordulhatnak memória problémák a menopauza során. 68 nő (44 és 62 éves kor között) – akik hetente legalább 35-ször tapasztaltak hőhullámot – töltött ki felmérést a tüneteiről, hangulatáról, memóriájáról.

Azok, akik gyakrabban tapasztaltak hőhullámokat, rosszabb eredményt értek el a teszten, és hosszabb ideje vannak memória problémáik, mint azoknak, akik kevesebb hőhullámot észleltek. Ráadásul azok, akik több negatív érzésről számoltak be, rosszabbul sikerült a teszt, mint azoknak, akiknek kevesebb ilyennel kellett szembenézniük.

6. Érrendszeri problémák

A Coloradói Egyetem tudósai kapcsolatot találtak a menopauza tünetei és az érrendszeri problémák között. “A menopauzális átmenet a nők egy sérülékeny időszaka az érrendszer egészsége szempontjából” – mondja a tanulmány vezető szerzője, Kerry Hildreth, MD. Negatívan befolyásolja az életminőséget.

Nagy figyelmet kell szentelned a szív- és érrendszernek ebben az időszakban, gondoskodnod kell az egészségéről. Lehet, hogy dagadást fogsz tapasztalni a lábakban és a kezeken, a csökkentése érdekében igyál kevesebb vizet este.

7. Fejfájás

A University of Cincinnati kutatói által elvégzett tanulmány szerint a migrénes fejfájás egyre gyakoribb lesz, ahogy a nők a menopauza felé közelednek. A nőknek általában többször fáj a fejük, mint a férfiaknak, és ennek a gyakorisága a menopauza alatt 76%-kal növekedhet.

“Az orvosok tudnak felírni olyan hormonterápiát, ami kiegyenlíti azokat a változásokat, amik a perimenopauza és menopauza időszakában fordulnak elő” – mondja Jelena Pavlovic, a tanulmány társszerzője.

8. Stressz

A University of North Carolina Pszichiátriai Osztályának egy tanulmánya azt állítja, hogy az ösztradiol (az ösztrogén egy formája) ingadozása, ami gyakori a menopauzális átmenet során, növelheti az érzelmi érzékenységet a pszichoszociális stresszre.

Még pontosabban, az eredmények azt állítják, hogy az ösztradiol ingadozása növelheti azt, hogy milyen érzékenyek a nők a társadalmi elutasításra. Amikor ez az érzékenység pszichoszociális stresszorokkal társul, a nők jelentős mértékben ki vannak téve a szignifikáns depressziós tünetek kialakulásának. A fizikai aktivitás, a jóga és a meditáció segíthetnek leküzdeni ezeket a tüneteket.

9. Alacsony libidó

A nők észrevehető visszaesést tapasztalnak a szexuális funkciókban körülbelül 20 hónappal az utolsó menstruációjuk előtt és egy évvel azután, és ez a csökkenés folytatódik, de valamivel lassabb ütemben a következő 5 év folyamán – derül ki egy kutatásból, amit a Wake Forest Medical Center kutatói vezettek.

A középkorú nők több mint 75%-a mondta azt a tanulmány kezdetekor, hogy a szex közepesen vagy rendkívül fontos számukra. Az etnikai hovatartozás jelentős szerepet játszott a szexuális funkciók visszaesésében. Az afroamerikai nők jelentősen kisebb visszaesést tapasztaltak, míg a japán nők sokkal nagyobbat a fehér nőkhöz képest.

BÓNUSZ: Étkezés a menopauza alatt.

Ha megfelelő az étrended a menopauza alatt, az megkönnyítheti a változókort.

  • Fogyassz elegendő tejterméket, hogy kalciumhoz juss.
  • Szerezz rostot a kenyérből, rizsből, friss gyümölcsből, gabonapehelyből.
  • Igyál sok vizet.
  • Korlátozd az alkoholfogyasztást.
  • Csökkentsd a cukor- és sóbevitelt.

Minden változásról tájékoztatnod kell az orvosodat, amit a menopauza alatt tapasztalsz, annak érdekében, hogy testileg-lelkileg jobban érezhesd magad. Te hogyan törődsz az egészségeddel?

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét