A mell 3 elváltozása, ami természetes, és 6, ami miatt aggódnod kell

0

A korral együtt nemcsak a bölcsesség jön, de számos betegségre is nagyobb az esély. Bár a korral együtt járó, szemmel látható jelek testünkön néha teljesen természetesek, van, mikor aggodalomra adnak okot. Figyelni rájuk pedig nagyon fontos, hiszen a halálozások kétharmadát az ilyen, korral összefüggő betegségek okozzák.

A mell természetes elváltozásai

1. Striák

Ahogy öregszel, egyre több striát fogsz látni magadon. Bár nem nyújtanak kellemes látványt, mégis teljesen természetesek. Az életkor előrehaladtával lecsökken a hormonszint, ami a bőr rugalmasságát adja. Ennek eredményeként jelennek meg a csíkok a mellen.

Kialakulásukban a mellnek a várandósság idején történő megnagyobbodása is szerepet játszik. A magas stressz szint szintén okozhat striákat, melyek tartósan megmaradnak. Ezért is jobb kerülni a stresszt.

2. Lefelé néző mellbimbók

A mellek elkezdenek megereszkedni, a mellbimbók pedig lefelé fordulni. Ebben a mellszövet gyengülésének és a gravitációnak van főszerepe.

De vannak más tényezők is, amire gondolni kell. Ha nagyok a melleid vagy magas a testtömeg-indexed, a melleid hamarabb kezdenek el lógni, és talán nagyobb mértékben is. Ha rendszeresen dohányzol, akkor is a kelleténél hamarabb fog megereszkedni a melled.

3. A mellek közti távolság megnövekedése

Az ösztrogén egyre csökkenő szintje sokféle változást okoz. Ez a fontos nemi hormon felelős a mellek feszességéért is.

A tömör szövetet zsíros szövet váltja fel a mellben, a mellek közti távolság pedig annál nagyobb lesz, minél jobban elkezdenek a mellek megereszkedni. Hogy a te melleid mennyire fognak eltávolodni egymástól vagy mennyire fognak lógni, azt a mellek formája és mérete határozza meg.

A mellek veszélyes elváltozásai

1. Kemény csomók a mellben

Bár a mellben lévő csomókról egyből a rákra asszociálunk, többségében valójában ártalmatlanok. Többnyire folyadék felgyülemlése vagy nem rákos szövetburjánzás okozza őket.

Azonban jobb ennek inkább utánajárni. A mellrák sikeres kezelésének jóval nagyobb az esélye, ha időben felfedezik. Ha egy új csomót veszel észre a melledben, kérj időpontot a nőgyógyászodhoz! Lehet, hogy elküld további vizsgálatokra, ahol szövetmintavételre is sor kerül.

2. Fájó mell

A tumoros szövetek ritkán okoznak fájdalmat. Ha fáj a melled, az mégis aggodalomra adhat okot, mert a mellráknak van egy olyan ritkább formája, ami ilyen tünettel is jár.

A gyulladásos mellrák tünete a piros pöttyök megjelenése is a mellen. Ha a melled már több mint egy hete fáj vagy idővel rosszabbá válik, keresd fel az orvost!

3. Váladékozó mellbimbó

Ha nem vagy várandós és nem szoptatsz, az gyanúra adhat okot. A váladék lehet színtelen, tejszerű, sárga, zöld, barna, de akár véres is. Ha észreveszed, hogy rendszeresen szivárog folyadék a mellbimbódból vagy akkor jön belőle, mikor megnyomod, vizsgáltasd ki magad! A hátterében ugyanis rákos szövet állhat.

4. Nem egyforma mellek

Teljesen szimmetrikus melle szinte senkinek nincs, ezért nem kell rögtön pánikba esned, ha a két melled nem egyforma. Aggodalomra akkor van okod, ha az egyik mellednek például megváltozik a kosármérete vagy tömörebbnek érzed. Ebben az esetben rögtön konzultálj az orvosoddal! Az egyik mell formájának hirtelen megváltozása a mellrák tünete lehet.

5. Piros pöttyök

A mellen megjelenő piros pöttyök általában kiütések vagy átmeneti bőrproblémák. Ugyanakkor a gyulladásos mellrák tünetei is lehetnek. Ez a fajta daganattípus ritka, de nagyon agresszív. A mellrákos eseteknek csupán 2-4%-át teszi ki, de a mellrák okozta halálozásoknak 7-10%-a miatta következik be.

A biztonságod érdekében rendszeresen vizsgáld meg a melleidet. Ha piros pöttyöket látsz és fájdalmat is érzel bennük, mielőbb fordulj orvoshoz!

6. Befelé húzódó mellbimbók

Ennek a jelenségnek több oka lehet. Előfordulhat, hogy gyulladás okozza, de lehet, hogy a mellbimbó mögötti hegszövet miatt lép fel. A gyulladásnak számos oka lehet, nem kizárólag a rák.

Rák esetén a tumor megtámadja a mellbimbó mögötti vezetéket és befelé kezdi húzni a mellbimbót. Ha észreveszed, hogy a mellbimbód befelé kezd fordulni, gyorsan keresd fel az orvost, főleg akkor, ha a korábban már említett tünetek közül is észleled valamelyiket magadon!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét