A királyi családok tagjainak 13 káprázatos menyasszonyi ruhája a múlt századtól napjainkig

0

A menyasszonyi ruha a legfontosabb ruhadarab egy nő életében. Még inkább így van ez a királynőknél és hercegnőknél, akikre több millió szempár szegeződik a nagy napon.

Összeválogattuk a 20. és 21. század legszebb menyasszonyi ruháit, amelyekben uralkodócsaládok tagjai mondták ki a boldogító igent.

1. Erzsébet hercegnő (II. Erzsébet királynő), 1947

A ruhát ezüst színű virágok és 10.000 apró gyöngy díszítette, uszálya pedig 4,5 méter hosszú volt. A legfontosabb pedig, hogy igazi szerencseruha volt ez. 2017. november 20-án II. Erzsébet és Fülöp herceg platina évfordulójukat (70 év házasság) ünnepelték. Ez a királyi házasság a leghosszabb a világtörténelemben.

2. Grace monacói hercegné, 1956

Az amerikai színésznő, Grace Kelly egy Helen Rose által készített ruhát viselt, mikor hozzáment III. Rainier monacói herceghez. Az esküvő után Grace hercegné lett, menyasszonyi ruhája pedig azóta is sok menyasszonynak szolgál mintaként.

3. Diana walesi hercegné, 1981

Diana ruhája beírta magát a történelembe. Egy kevésbé ismert tervezőpáros, David és Elizabeth Emanuel készítette a csipkével és rengeteg gyönggyel díszített, 8 méter hosszú uszállyal rendelkező ruhát.

4. Ránija hercegné (Ránija jordán királyné), 1993

Abdullah herceg, a későbbi II. Abdullah jordán király egy egyszerű nőt, Rániját vette feleségül. Napjainkban Rániját minden idők egyik legszebb és legstílusosabb királynéjaként tartják számon. Esküvőjén a hagyományos jordán stílusú helyett európai stílusú menyasszonyi ruhát viselt. Ám a rajta lévő arany hímzés a hagyományos jordán királyi stílust szimbolizálta.

5. Letícia spanyol királyné, 1998

Az egykor bemondóként dolgozó Letícia egy 4,5 méteres uszállyal rendelkező ruhát választott, mikor hozzáment Fülöp spanyol királyhoz. A ruha ujjára, nyakára és szegélyére férje címerét hímezték kézzel. Öltözetének különlegessége volt a tiara, amit vőlegénye édesanyjától kapott.

6. Sarah brunei koronahercegné, 2004

Sarah Salleh Haji Al-Muhtadee Billah koronaherceghez ment feleségül. A menyasszony ekkor csupán 17 éves volt, a vőlegény pedig 30. Sarah kék menyasszonyi ruhát viselt, tradicionális mintával és gazdag díszítéssel.

7. Kamilla cornwalli hercegné, 2005

A pár 35 évet várt arra, hogy összekössék az életüket. Kamilla egy kék-arany damasztruhában állt az oltár elé. Menyasszonyi ruháját feltűnő, arany tollas fejdísszel egészítette ki.

8. Viktória svéd királyi hercegnő, 2010

Esküvője napján a hercegnő egy elegáns ruhát viselt, amin nem volt semmi felesleges cicoma. A fején lévő tiara pedig a svéd királyi család egyik legfőbb öröksége. Zuhatag formájú esküvői csokra tökéletesen kiegészítette a megjelenését.

9. Katalin cambridge-i hercegné, 2011

Ruhaválasztása során a brit királyi család több évezredes hagyományait követte: hosszú uszály, fátyol és klasszikus szabás. Ruháját virágos csipkerátétek díszítették a legfőbb brit szimbólumok formájában, mint a rózsa, a nárcisz és a lóhere.

10. Dzsecün Pema bhutáni királyné, 2011

Dzsigme Keszar Namgyal Vangcsuk bhutáni király felesége. Esküvői ceremóniájuk a bonyolult buddhista szabályoknak megfelelően zajlott. A párt gyakran nevezik a “Himalájai Vilmosnak és Katalinnak”.

11. Charlène monacói hercegné, 2011

Charlène elefántcsont színű, virághímzéssel díszített ruhát választott Giorgio Armanitól. Hogy ezt a gyönyörű, közel 5 méteres uszállyal megtoldott ruhát elkészítsék, mintegy 80 méter selyemorganza anyagra, 50 méter szaténra, 40.000 swarovski kristályra és 20.000 gyöngyre volt szükség. A csokrot szintén Armani tervezte, majd virágkötők állították össze.

12. Klára luxemburgi hercegné, 2013

Félix luxemburgi hercegnek mondta ki a boldogító igent a nem előkelő származású Claire Lademacher. Egy gyönyörű, Elie Saab ruhát viselt, amelyet csipkével és hosszú uszállyal díszítettek.

13. Meghan sussexi hercegné, 2018

Harry herceg és párja, az amerikai színésznő, Meghan Markle megkapták a Sussex hercege és hercegnéje titulust. Meghan egy gyönyörű, fehér, vállakat fedetlenül hagyó ruhát választott ¾-es ujjakkal. Közel 5 méter hosszú uszályát kézzel hímzett virágok díszítették. A ruha megálmodója a brit tervező, Clare Waight Keller volt, a Givenchy kreatív igazgatója.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét