A Harvard felfedte, mennyi kalóriát égetsz el ezzel a 15 népszerű sporttal

0

A legtöbb ember, még ha életében csupán egyszer is, de megpróbálkozik azzal, hogy sportolással, fizikai aktivitással szabaduljon meg azoktól a nemkívánatos plusz kilóktól. Tehát nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy ez hogyan is működik. És nem csak arról van szó, hogy motivációt találjunk, hogy felkeljünk a kanapéról. Több tényezőt is figyelembe kell venni, ha fogyni akarunk. Ezek közül néhány a sport típusa, az időtartama, az intenzitása és az aktuális testsúlyunk. Mindnek hatása van arra, hogy mennyi kalóriát égetünk el egy-egy edzés alkalmával. A Harvard Egyetem készített egy listát arról, hogy a testsúlyunk függvényében mennyi kalóriát égetünk el az egyes sportokkal 30 perc alatt.

Szeretnénk, ha egészséges, boldog életed lenne, ezért készítettünk egy összeállítást a legnépszerűbb sportokról a Harvard listáját használva, hogy tudd, mennyi kalóriát égetsz el alkalmanként.

1. Ugrókötelezés

Az ugrókötelezés egy olyan mozgásforma, amit már nagyon fiatal kortól lehet művelni. Gyakran láthatunk ugrókötelező gyerekeket a parkokban és az utcákon. Ez egy nagyszerű gyakorlat is egyben, főleg ha a felnőttkori kalóriaégetésről van szó. Lehet a bemelegítési rutinod része, hiszen segít javítani a koordinációt és a ritmusérzéket, erősíti a szívet és a tüdőt, formálja a kar, a láb, a mellkas és a váll izmait. Az elégetett kalóriák mértéke függ a súlyodtól: ez 300 kalória, ha 57 kiló vagy, 372 kalória, ha 70 kiló vagy, és 444 kalória, ha 84 kiló vagy.

2. Úszás

Az úszás az egyik legátfogóbb mozgásforma, de persze figyelembe kell venni az úszásnemet is. Számos előnye van: a test összes izmát megmozgatja, javítja a kognitív funkciókat, illetve erősíti a tüdőt és a szívet. Alacsony terheléssel jár, így hosszabb ideig művelhető nagyobb erőfeszítés nélkül és anélkül, hogy ízületi- vagy izomfájdalmat tapasztalnál. Ezért biztonságos sport azok számára, akik valamilyen sérülést szenvedtek a múltban. Úszással 180 kalóriát égetsz el, ha 57 kiló vagy, 223-at, ha 70 kiló, és 266-ot, ha 84 kiló.

3. Gyaloglás (5,6 km/h)

A gyaloglás egy olyan fizikai aktivitás, amit az emberek naponta többször is végeznek. Amikor elmész sétálni, kalóriákat égetsz el, és még csak észre sem veszed. Ezért is nagyszerű módja a fogyásnak. Ráadásul az esetek többségében nem igényel speciális felszerelést. Az 5,6 km/h-val való gyaloglás a súly függvényében ennyi kalóriát éget el: 120-at, ha 57 kiló vagy, 149-et, ha 70, és 178-at, ha 84.

4. Labdarúgás

A labdarúgás olyan csapatsport, ahol 11 játékos játszik együtt az ellenfél 11 játékosával szemben. Mindenkinek más a posztja. Mivel a pálya mérete változhat, így az elégetett kalóriák száma függ annak méretétől és attól is, hogy melyik pozícióban játszol. Például a kapus kevesebb kalóriát éget el, ami a posztja miatt teljesen nyilvánvaló. Általánosságban beszélve foci közben 210 kalóriát égetsz el, ha 57 kilót nyomsz, 260-at, ha 70 kilót, és 311-et, ha 84 kilót.

5. Kosárlabda

A kosárlabda egy másik csapatsport, itt azonban csak 5 játékos van egy csapatban. Az elégetett kalóriák számának kalkulálásához figyelembe kell venni az adott meccs intenzitását és a pálya méretét. Szem előtt kell tartani, hogy a labdarúgással ellentétben a kosárlabdában több a kontaktus, de mindkét játékban a gyorsaság, a koordináció és a csapatmunka a kulcsfontosságú a pontszerzéshez és a mérkőzés megnyeréséhez. Amikor kosarazol, 57 kilós testsúly esetén 240, 70 kilós esetén 298, 84 kilós esetén 355 kalóriát égetsz el.

6. Szobabicikli

A spinning kerékpár vagy a szobabicikli remek alternatívája a kinti biciklizésnek. Ennek az eszköznek a segítségével élvezheted a biciklizés előnyeit a lehetséges kardiovaszkuláris és ízületi terhelés nélkül. Mindegy, hogy csatlakozol egy csoporthoz egy edzőteremben vagy úgy döntesz, hogy az otthonod kényelméből veszed a kihívásokat, tartsd fenn a motivációt, és napi szinten eddz ennek az eszköznek a segítségével. Figyelembe véve a súlyodat és a mozgás intenzitását, 210 kalóriát égetsz el, ha 57 kiló a testsúlyod, 260-at, ha 70 kiló, és 311-et, ha 84 kiló.

7. Futás (8 km/h)

Csak úgy, mint a gyaloglás, a futás is egy nagyon egyszerű mozgásforma, ami sok ember számára elérhető. Általában nincs szükség különösebb eszközökre. Csak egy pár jó futócipő fontos. Elmehetsz futni a parkba, egy atlétikapályára, vagy futhatsz az utcán vagy egy futópadon. Ha soha nem edzettél, vagy már egy ideje nem mozogtál, a futás remek kezdés, hogy visszatérj a helyes útra. Tartsd észben, hogy az elégetett kalóriák számát befolyásolja az, hogy milyen gyorsan futsz. Ez 8 km/h-s tempó esetén: 240, ha 57 kiló a súlyod, 298, ha 70 kiló, és 355, ha 84 kiló.

8. Elliptikus tréner

Az elliptikus tréner lehetővé teszi, hogy aerobikozz anélkül, hogy el kellene hagynod azt a helyet, ahova az eszközt felállítottad. A két pedál és a függőleges karok segítenek, hogy olyan mozgást végezz, ami emlékeztet a sífutásra. Edzhetsz egy konditeremben vagy akár otthon is, ha beszerzel egy ilyen gépet, és fogyhatsz, hiszen kalóriát égetsz el. Ennek mértéke lehet 270 kalória, ha a súlyod 57 kiló, 355, ha súlyod 70 kiló, és 400, ha a súlyod 84 kiló.

9. Tenisz

A tenisz egy olyan sport, amit játszhat 2 ember (egyes forma) vagy 2 pár (páros forma). A meccsnek nincs meghatározott időtartama, mivel bizonyos számú szettet kell megnyerni. A leghosszabb meccs 11 órán és 5 percen keresztül tartott. Most már el tudod képzelni, hogy az elégetett kalóriák száma nagyban függhet az intenzitástól és a játék hosszától. Fél óra teniszezéssel elégethetsz 210 kalóriát, ha 57 kilót nyomsz, 260-at, ha 70 kilót, és 311-et, ha 84 kilót.

10. Súlyemelés

A súlyemelés nehézatlétikai sportág, amihez szükség van szakembertől kapott, alapos képzésre annak érdekében, hogy biztonságosan végezhesd. Ezen felül jelentős mentális erőt is igényel, és a test összes izmát használni kell hozzá. Számos speciális eszköz szükséges, hogy gyakorolhasd ezt a sportot: rúd, súlyok, állvány stb. 57, 70 és 84 kilós testsúly esetén a súlyemeléssel elégetett kalóriák száma 90, 112 és 133.

11. Hatha jóga

A hatha jóga a jóga egy speciális fajtája, ami inkább az ászanákra összpontosít. Gyakorlásának előnyei közé tartozik a fokozott hajlékonyság, a gyakorlatok megvalósításában részt vevő izmok feszessége, valamint a tudatosabb és kontrolláltabb légzés. Fél óra hatha jóga eléget 120 kalóriát, ha 57 kiló vagy, 149 kalóriát, ha 70 kiló vagy, és 178 kalóriát, ha 84 kiló vagy.

12. Tánc: lassú, keringő, foxtrott

A tánc során a test mozdulatai az önkifejezés és szociális interakció egyik formájaként szolgálnak. A kommunikáció eszköze, művészi kifejezésmód és fizikai aktivitás sok-sok éve. A tánc típusától függően kevesebb vagy több energiát égetsz el. A Harvard a kalkulációt a lassúzás, a foxtrott és a keringő figyelembe vételével végezte. Ezek olyan tánctípusok, amelyek kevesebb kalóriát igényelnek, mert lassú, finom mozdulatokból állnak. Ezen társastáncok során elégethetsz 90 kalóriát, ha 57 kilót nyomsz, 112-t, ha 70 kilót nyomsz, és 133-at, ha 84 kilót nyomsz.

13. Röplabda

A röplabda egy olyan csapatsport, amelyben a csapatok 6-6 főből állnak. A játékosok bármely testrészükkel megérinthetik a labdát. Azonban ami a röplabdát olyan különlegessé teszi és annyira megkülönbözteti a focitól és a kosárlabdától, az az, hogy a játékosoknak folyamatosan változtatniuk kell a pozíciójukat, ahogy pontot szereznek. Ez a sport, azon kívül, hogy kalóriákat éget, javítja a koncentrációt, formálja az izmokat, és segít fejleszteni a koordinációt. Ha röplabdázol, akár 90 kalóriát is elégethetsz, ha 57 kiló vagy, 112 kalóriát, ha 70 kiló vagy, és 133 kalóriát, ha 84 kiló vagy.

14. Aerobic

Az aerobic a torna egy formája, ami zenére történik. A gyakorlatok javítják a ritmusérzéket, a hajlékonyságot, a koordinációt, és erősítik a fizikai állóképességet. Ezen kívül fokozzák a tüdő kapacitását és a kardiovaszkuláris funkciókat. Amikor ezt a fajta fizikai aktivitást műveled, a testsúlyodtól is függ, hogy mennyi kalóriát égetsz el. Ez 57, 70 és 84 kilós testsúly esetén 165, 205, illetve 244 kalóriát jelent.

15. Evezőpad

Végül, de nem utolsó sorban meg kell említenünk az evezőpadot. Tökéletesen helyettesíti a kinti evezést, és egyáltalán nem kell vízbe menned. Ez az, ami nagyszerűvé teszi: nincs szükséged evezőre vagy kenura, hogy gyakorold ezt a sportot. Ráadásul eléggé átfogó sportnak tekintik, mivel számos izomcsoportot megmozgat. Ha evezőpadon edzel, 57 kilós testsúly esetén 210 kalóriát égetsz el, 70 kilós esetén 260 kalóriát, 84 kilós testsúly esetén pedig 311 kalóriát.

A fenti adatok becslések. Mindig konzultálj egy szakemberrel, ha változtatni szeretnél az étrendeden vagy az edzési rutinodon.

Te sportolsz? Mondd el egy kommentben!

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét