A gyermeki viselkedés 7 típusa, amit veszélyes figyelmen kívül hagyni

0

A szülőség csodálatos. Akiknek vannak gyerekei, azok pedig azt is tudják, hogy nem mindig könnyű. Sok idő és erőfeszítés szükséges ahhoz, hogy a gyerekek felnőve jól neveltek, képzettek legyenek, és jól tudjanak alkalmazkodni.

Úgy döntöttünk, utánajárunk a leggyakoribb viselkedési problémáknak, amik sok szülőt nyugtalanítanak. Olyan problémák ezek, amiket nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Hallgatás valakinek a rossz cselekedeteiről

Megoldás: El kell magyaráznod a gyermekednek a különbséget az árulkodás, pletykálás és az éberség és lelkiismeretesség között. Nyugodtan meg kell hallgatnod őt, és tartózkodnod kell az ítélkezéstől. Segíts neki megérteni a helyzetet, hogy közösen megoldást találhassatok a problémára.

Testvéri rivalizálás

Megoldást: Találd meg a probléma gyökerét, és tiltsd meg a gyerekeidnek, hogy fizikai fájdalmat okozzanak egymásnak. Segíts a gyermekeidnek, hogy úgy érezzék, ők egy csapat, és tanítsd meg őket a konfliktusok kezelésére. Magyarázd el nekik, hogy milyen fontos, hogy tiszteletben tartsák a másik érzéseit. Próbálj meg rendszeresen időt tölteni mindkét aprósággal – ez segíti a szoros kapcsolatok fenntartását a családon belül.

Lopás

Megoldás: A megfelelő hozzáállás fenntartása nagyon fontos. Maradj nyugodt. Ha első alkalommal csent el valamit, találd meg, mi motiválta, és magyarázd el neki, hogy ez helytelen. Aztán kérd meg, hogy vigye vissza vagy fizesse ki a tárgyat, és kérjen bocsánatot a tulajdonosától. Ha a lopás továbbra is folytatódik, kérj segítséget egy szakembertől. Máskülönben ez a fajta magatartás tartós szokássá válhat.

Tiszteletlen magatartás

Megoldást: Tudd meg, mi okozza ezt a viselkedést. Tanítsd meg a gyermekedet az érzelmei és a vágyai helyes kifejezésére. Meg kell tanulnia, hogyan maradjon nyugodt és hogyan hallgasson meg másokat. Ha továbbra is szemtelenül viselkedik, vedd el egy olyan privilégiumát, amiben örömét leli.

Hazudozás

Megoldás: Ne veszítsd el a türelmedet. Magyarázd el a gyermeknek az őszinteség fontosságát a kapcsolatokban. Szánj időt arra, hogy megtaláld a megfelelő büntetést, ami megtanítja arra, hogy a hazugság elfogadhatatlan. Ha a hazudozás állandóvá válik, az komolyabb problémák jele lehet. Ilyen esetben fel kell venned a kapcsolatot egy szakemberrel.

Nyafogás

Megoldás: Próbálj tárgyilagos maradni. Emlékeztesd a gyereket, hogy normális hangon kell beszélnie. Ha ez a viselkedés állandósul, ki kell találnod, hogy mi a probléma a számodra legfontosabb emberek között lévő kapcsolatokban. Lehet, hogy meg kell beszélned a helyzetet a gyerekkel annak érdekében, hogy jobban tudatosuljon benne, hogy a család része.

Udvariatlan viselkedés

Megoldás: Ne helyezz túl nagy nyomást a gyerekre, mikor a jó modorra tanítod. Helyette inkább koncentrálj arra, hogy emlékeztesd, hogy legyen figyelmes másokkal. Az is nagyon fontos, hogy a család felnőtt tagjai megfelelően viselkedjenek, mert a gyerekek azt utánozzák, amit látnak.

A cikk a BS angol nyelvű cikke nyomán készült a Kapucíner fordításában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Kérjük, írja be véleményét!
írja be ide nevét